Az olasz születésű séf, Cesare Cardini étterme a mexikói–amerikai határ közvetlen közelében volt. Egy alkalommal a konyha méreteihez képest nagy vendégsereg tért be vacsorára, de a főszakács nem jött zavarba: a meglévő alapanyagokból kreált ízletes salátát. Így született meg a Cézár saláta, amely méltán vált világhírűvé.
Sajnos sok helyen majonézzel kínálják a cézár salátát, máshol a szardellát hagyják ki belőle, vagy épp pépesítés nélkül, csíkokban teszik a salátába, de voltam olyan étteremben, ahol pörkölthúst dobtak a saláta tetejére - ezt nevezték cézárnak... Ezért ha tökéletes Cézár salátát szeretnél enni, akkor érdemes magad elkészítened.
Ha nem tudsz hozzá beszerezni római salátát, használhatsz jégsalátát is, de a tökéletes cézár salátából a szardella és a parmezán sajt nem maradhat ki!
A friss salátaleveleket mindig csak tálalás előtt forgassuk össze az öntettel, különben a levelek elvesztik ropogósságukat.
Az öntetből készíthetünk egyszerre nagyobb adagot. Befőttesüvegben, hűtőszekrényben 1-2 hétig is eláll.
Bármilyen szikkadt kenyér megfelelő a salátához. Még ízletesebb lesz, ha a csirkesütés után visszamaradt zsiradékban sütjük meg fokhagymát, majd a kenyérkockákat.
Pulykamellel is finom, de húsmentesen is tálalhatjuk. Vannak, akik tonhallal fogyasztják, de mára elterjedt a garnéla rákkal készült változata is.
Fontos, hogy leöblítés után alaposan lecsepegtessük a salátalevelet. A felesleges víz eláztatja az ételt.
A tökéletes Cézár saláta hozzávalói (4 személyre):
2 db tojássárgája
2 tk dijoni mustár
2 db szardella filé
4 gerezd fokhagyma
3 ek citromlé
1 ek reszelt parmezán
1 dl olívaolaj
1 tk Worcester szósz
só
frissen őrölt bors
2 fej római saláta
2 db csirkemell filé
4 szelet toastkenyér
A tálaláshoz: parmezánforgács
1. Botmixerrel pürésítsük a tojások sárgáját a mustárral, a szardellafilével, 1 gerezd összezúzott fokhagymával, a citromlével és a parmezánnal, és közben cseppenként adjunk hozzá 1 dl olívaolajat. Akkor jó, ha sűrű és krémes. Ízesítsük a Worcester-szósszal, sóval és borssal.
2. Bontsuk leveleire a salátát, és tépkedjük falatnyi darabokra. Tegyük tálba.
3. Alaposan sózzuk és borsozzuk meg a csirkemellet. Forrósítsunk fel 0,3 dl olajat, és közepes lángon süssük rajta ropogósra a húst mindkét oldalán.
4. Egy másik serpenyőben forrósítsunk fel 0,2 dl olajat. Süssük meg rajta a megmaradt, egész fokhagymagerezdeket, majd vegyük ki őket, és a fokhagymás zsiradékon, a serpenyőt néhányszor megrázogatva pirítsuk meg a felkockázott kenyérszeleteket.
5. Forgassuk össze a salátát az öntettel, majd tegyük tányérra. Hintsük meg a kenyérkockákkal, halmozzuk rá a felszeletelt csirkemellet, és díszítsük a parmezánforgácsokkal.
Ez a változat 45 perc alatt elkészül, és egy adag cirka 567 kalóriát tartalmaz - tehát diétázók is beiktathatják az étrendjükbe.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.