Farsangi szalagos fánk
Káposztás tészta egyszerűen
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus grízgaluska leves
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf
Zsemlegombóc
Rakott zöldbab darált hússal
Körömpörkölt csülökkel
Dödölle - az eredeti recept
Epres blondie
Tárkonyos csirkeraguleves
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mákos guba
Ajánló

A 4 legjobb sörfeszivál júniusban, amit nem szabad kihagynod!

Itt a nyár, az előttünk álló hétvégétől kezdve egymást érik a sör- és a street food fesztiválok. Ne hagyd ki a legjobbakat!
VI. Budavári Sörfesztivál, 2016. június 2–5. >>>

Az Oroszlános és a Hunyadi udvarban kerül sor az ország legnagyobb és legrangosabb sörfesztiváljára, amelyet a Budai Vár felújítása miatt utoljára élvezhetsz ezen a csodálatos helyszínen.

XI. Főzdefeszt, 2016. június 10-12. >>>

Pesten a Városligeti Napozóréten piknikezhetsz a barátaiddal és családdal, miközben ismerkedsz a jobbnál jobb kézműves sörökkel, valamint a street food-árusok kínálta fenséges falatokkal.

Egy legenda visszatér

Először a Főzdefeszten kóstolhatod csapolva is a 100 évnyi szünet után életre keltett Kőszegi Sört. A karamelles ízű, borostyánszínű “beszélgetős” italt a Zirci Apátsági Söröket is megalkotó sörfőző mesternek köszönhetjük: Kovács Krisztián egy schwechati lagert alkotott a Kiss András által felkutatott korabeli receptek újraértelmezésével. Kőszeg régi-új italához Sass Dani gasztroblogger (egyuttegyasztalnal.hu), az A Konyhafőnök című gasztrovetélkedő döntőse kreált ételt, mégpedig a város sörében pácolt csülköt gesztenyés burgonyafánkkal és mazsolás savanyúkáposzta-pürével. Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász (www.gabrielcsokolade.hu) a sörből főzött krémmel töltött, SörBonnak elnevezett csokigolyókat készített.

Kézműves Sörök és Pálinkák Fesztiválja, 2016. június 10–12. >>>

Ha Nyugat-Magyarországon laksz vagy éppen a Fertő tó körül nyaralsz ezen a hétvégén, látogass el Hegykőre, ahol hazai és külföldi főzdék habzó italai mellett helyi pálinkákat is kóstolhatsz.

Egy legenda visszatér

Először a Főzdefeszten kóstolhatod csapolva is a 100 évnyi szünet után életre keltett Kőszegi Sört. A karamelles ízű, borostyánszínű “beszélgetős” italt a Zirci Apátsági Söröket is megalkotó sörfőző mesternek köszönhetjük: Kovács Krisztián egy schwechati lagert alkotott a Kiss András által felkutatott korabeli receptek újraértelmezésével. Kőszeg régi-új italához Sass Dani gasztroblogger (egyuttegyasztalnal.hu), az A Konyhafőnök című gasztrovetélkedő döntőse kreált ételt, mégpedig a város sörében pácolt csülköt gesztenyés burgonyafánkkal és mazsolás savanyúkáposzta-pürével. Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász (www.gabrielcsokolade.hu) a sörből főzött krémmel töltött, SörBonnak elnevezett csokigolyókat készített.

IV. VESZPRÉMI SÖRFESZTIVÁL, 2016. JÚNIUS 16–19. >>>

A veszprémi vár tövében, a História kertben idén is ingyenesen látogatható rendezvényre több mint 50-féle kézműves sörrel, kulturális programokkal és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket minden korosztályból.

Kisokos sörfesztiválozóknak

A sör fő összetevői

Maláta: csíráztatott gabona, legtöbbször árpából. Ennek a pörköltségi szintje adja meg az ital színét.
Komló: keserű ízén múlik minden sör aromája. Arányának változtatásával egészen egyedi kombinációkat lehet létrehozni.
Víz: akár csapvíz is lehet, de a neves főzdék ragaszkodnak egy bizonyos forrás vagy kút vizéhez.
Sörélesztő: a malátából felszabadult cukrot alakítja szénsavvá és alkohollá, változó hosszúságú erjedési idő alatt.

A fő erjesztési eljárások

Felső erjesztés: A leginkább Nagy-Britanniához köthető erjesztési eljárás során az élesztő a sörlé tetején úszik. A 15–25 Celsius-fokon zajló erjesztés nem igényel bonyolult hűtési rendszert, így a házi főzdékben ez terjedt el leginkább.

Felső erjesztésű (ale) sörök: ale, bitter ale, brown ale, pale ale, India pale ale (IPA), cream ale, scotch ale, red ale, stout, porter. Alkoholtartalmuk 3–8% közötti. Az IPA sörök a szokásosnál keserűbbek és testesebbek, mert a gyarmatosítás korában ezt a fajtát Angliából szállították Indiába, és sok – tartósító hatású – komlót adtak hozzá, hogy kibírja a hosszú utat. A legtöbb divatos kézműves sör is ilyen fajtájú.

Alsó erjesztés: A 19. századtól tette lehetővé a technológia. Napjainkban a világ sörtermelésének 90%-át adja. Az erjedés alacsony, 5–6 fokos hőmérsékleten, a lagerezésnek nevezett érlelési szakasz 0–1 fokon zajlik, és az élesztő a tartály alján telepszik meg.

Alsó erjesztésű (lager) sörök: A számos fajta közül a markánsan komlós pilzeni (pils) a legnevesebb. A bécsi, müncheni, márciusi, bak, duplabak, hoplager és füstös típusok kevésbé keserűek. Alkoholtartalmuk 3–8% között mozoghat.

A legjobb streetfood és sör párosok

Barbecue: IPA
Grill: IPA
Hamburger, pastrami: félbarna vagy vörös
Indiai fűszeres ételek: IPA és semleges lager
Lángos: pils
Szendvics: pale ale, pils
Tésztaételek: a könnyűekhez búzasör, a fűszeresekhez, nehezekhez IPA

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.