Az Oroszlános és a Hunyadi udvarban kerül sor az ország legnagyobb és legrangosabb sörfesztiváljára, amelyet a Budai Vár felújítása miatt utoljára élvezhetsz ezen a csodálatos helyszínen.
Pesten a Városligeti Napozóréten piknikezhetsz a barátaiddal és családdal, miközben ismerkedsz a jobbnál jobb kézműves sörökkel, valamint a street food-árusok kínálta fenséges falatokkal.
Egy legenda visszatér
Először a Főzdefeszten kóstolhatod csapolva is a 100 évnyi szünet után életre keltett Kőszegi Sört. A karamelles ízű, borostyánszínű “beszélgetős” italt a Zirci Apátsági Söröket is megalkotó sörfőző mesternek köszönhetjük: Kovács Krisztián egy schwechati lagert alkotott a Kiss András által felkutatott korabeli receptek újraértelmezésével. Kőszeg régi-új italához Sass Dani gasztroblogger (egyuttegyasztalnal.hu), az A Konyhafőnök című gasztrovetélkedő döntőse kreált ételt, mégpedig a város sörében pácolt csülköt gesztenyés burgonyafánkkal és mazsolás savanyúkáposzta-pürével. Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász (www.gabrielcsokolade.hu) a sörből főzött krémmel töltött, SörBonnak elnevezett csokigolyókat készített.
Ha Nyugat-Magyarországon laksz vagy éppen a Fertő tó körül nyaralsz ezen a hétvégén, látogass el Hegykőre, ahol hazai és külföldi főzdék habzó italai mellett helyi pálinkákat is kóstolhatsz.
Egy legenda visszatér
Először a Főzdefeszten kóstolhatod csapolva is a 100 évnyi szünet után életre keltett Kőszegi Sört. A karamelles ízű, borostyánszínű “beszélgetős” italt a Zirci Apátsági Söröket is megalkotó sörfőző mesternek köszönhetjük: Kovács Krisztián egy schwechati lagert alkotott a Kiss András által felkutatott korabeli receptek újraértelmezésével. Kőszeg régi-új italához Sass Dani gasztroblogger (egyuttegyasztalnal.hu), az A Konyhafőnök című gasztrovetélkedő döntőse kreált ételt, mégpedig a város sörében pácolt csülköt gesztenyés burgonyafánkkal és mazsolás savanyúkáposzta-pürével. Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász (www.gabrielcsokolade.hu) a sörből főzött krémmel töltött, SörBonnak elnevezett csokigolyókat készített.
A veszprémi vár tövében, a História kertben idén is ingyenesen látogatható rendezvényre több mint 50-féle kézműves sörrel, kulturális programokkal és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket minden korosztályból.
A sör fő összetevői
Maláta: csíráztatott gabona, legtöbbször árpából. Ennek a pörköltségi szintje adja meg az ital színét.
Komló: keserű ízén múlik minden sör aromája. Arányának változtatásával egészen egyedi kombinációkat lehet létrehozni.
Víz: akár csapvíz is lehet, de a neves főzdék ragaszkodnak egy bizonyos forrás vagy kút vizéhez.
Sörélesztő: a malátából felszabadult cukrot alakítja szénsavvá és alkohollá, változó hosszúságú erjedési idő alatt.
A fő erjesztési eljárások
Felső erjesztés: A leginkább Nagy-Britanniához köthető erjesztési eljárás során az élesztő a sörlé tetején úszik. A 15–25 Celsius-fokon zajló erjesztés nem igényel bonyolult hűtési rendszert, így a házi főzdékben ez terjedt el leginkább.
Felső erjesztésű (ale) sörök: ale, bitter ale, brown ale, pale ale, India pale ale (IPA), cream ale, scotch ale, red ale, stout, porter. Alkoholtartalmuk 3–8% közötti. Az IPA sörök a szokásosnál keserűbbek és testesebbek, mert a gyarmatosítás korában ezt a fajtát Angliából szállították Indiába, és sok – tartósító hatású – komlót adtak hozzá, hogy kibírja a hosszú utat. A legtöbb divatos kézműves sör is ilyen fajtájú.
Alsó erjesztés: A 19. századtól tette lehetővé a technológia. Napjainkban a világ sörtermelésének 90%-át adja. Az erjedés alacsony, 5–6 fokos hőmérsékleten, a lagerezésnek nevezett érlelési szakasz 0–1 fokon zajlik, és az élesztő a tartály alján telepszik meg.
Alsó erjesztésű (lager) sörök: A számos fajta közül a markánsan komlós pilzeni (pils) a legnevesebb. A bécsi, müncheni, márciusi, bak, duplabak, hoplager és füstös típusok kevésbé keserűek. Alkoholtartalmuk 3–8% között mozoghat.
A legjobb streetfood és sör párosok
Barbecue: IPA
Grill: IPA
Hamburger, pastrami: félbarna vagy vörös
Indiai fűszeres ételek: IPA és semleges lager
Lángos: pils
Szendvics: pale ale, pils
Tésztaételek: a könnyűekhez búzasör, a fűszeresekhez, nehezekhez IPA
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.