A közönség a kiállító borászok és borászatok mellett a borhoz kötődő, illő hazai alapanyagból készített, de műértő ínyesmester által kreált étkek sorával is megismerkedhet, és meg is kóstolhatja azokat. A sajtremekekről hazai sajtmesterek és külföldi sajtkülönlegességek gondoskodnak, de az édesszájúak csokoládékülönlegességeket is összekóstolhatnak borkülönlegességekkel. A húsevők mangalica sonkákat, szalámikat és pástétomokat ízlelhetnek, amelyekhez helyben sütött friss pékárut ehetnek, és ha igazán meg akarják adni a módját, akkor helyben sütött rétessel fejezik be az étkezést.
www.boresjazzfesztival.hu
A sikeres III. Budapesti Mangalica Fesztivál után Debrecen város támogatásával tartják, első vidéki mangalica turnét. Mint azt nyilván sokan tudják, Debrecenben minden évben nagy sikerű gasztronómiai fesztiválok zajlanak. A pulyka, liba és a hal főszereplésével. A fesztivál eddigi budapesti sikereit szeretnénk most folytatni. A fesztivál legnagyobb erénye az őstermelőkkel való közvetlen találkozás itt is jelen lesz. Ötvözik a hagyományos magyar népzenét a hamisítatlan utcabáli hangulattal, gyerekprogramok és magyar kézművesek várják a kilátogatókat.
Az élőállat kiállítás minden évben meghatározó színfoltja a rendezvénynek, nem lesz ez másként itt sem. A helyszínen felállított, magyaros vendéglátó, helyeken, pedig a legfinomabb mangalica étkek várnak mindenkit.
A palócföldön hagyományos ünnepi menü egy részének elkészítésével, kóstolójával várják a szervezők Húsvét hétfőjén a falujukba látogatókat. A noszvaji tájháznak két használható kemencéje van, ezekben sütik a diós-, mákos- és mazsolás kalácsot. A tájház udvarán helyi termelők borával kínálják látogatóinkat, akiket közben népzenészek és néptáncosok szórakoztatnak. Kézműveseket is hívunk, akik az árusítás mellett be is mutatják mesterségük fogásait. A Húsvét nem maradhat el tojásfestés nélkül, s a gyerekeknek külön programokról is gondoskodunk.
A programsorozat a nagyszombati szertartással veszi kezdetét. Vasárnap programok a Hór-völgyi víztározónál (horgász-és, halászléfőző verseny), a Zsóry-ban népművészeti bemutató. Húsvét vasárnap és hétfőn a Hadas városrészben húsvéti ételszentelés, kóstolás, majd egész napos folklór és kulturális programok, kézműves ajándékok, húsvéti finomságok, tojásfestés, írókázás. Gyerekeknek meglepetés, állatsimogató. A vendégek húsvéti ínyencségek és bükkaljai borok közül válogathatnak.
Az EMMAUSZ-járás máig fennmaradó, több mint 100 évre visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás. Húsvéthétfőn a kora délutáni órákban a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba. A helyi és környékbeli pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják rokonaikat és ismerőseiket. A családi présházak mellett vendéglátóegységként működő pincészetek várják azokat a Bólyhoz rokoni illetve baráti szálakkal nem kötődő érdeklődőket, akik szívesen részt vennének e rendezvényen.
Medvehagymaszedés, előadások a medvehagymáról; sütő suli, medvehagymás süteményekkel; neves pécsi vendéglők séfjei vetélkednek medvehagymás ételek főzéséből. A fesztivál területén, a Kemencés Udvarban kemencében sült medvehagymás langallót, pogácsát, süteményeket árusítanak. A nap folyamán élő medvebocsok szórakoztatják a gyermekeket és a gyermek lelkű felnőtteket.
Egy valódi, évszázados hagyományokban gyökerező hungaricum, a kerítésszaggatónak is nevezett kisüsti pálinka. Ennek tiszteletének és népszerűsítésének szellemében jött létre a Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, amely rendezvény immár a Gyula-Napok elmaradhatatlan közkedvelt rendezvényévé nőtte ki magát. A rendezvényhez kapcsolódik a tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Gyulai böllérnapok.
Szervezett túra az ebben az időszakban medvehagymával borított bakonyi erdőbe a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársának vezetésével. A medvehagymaszüret után receptismertető, medvehagymás ételek bemutatója, kóstolója, játékos vetélkedők gyerekeknek, felnőtteknek.
Világörökségi környezetben, a Kilenclyukú-híd melletti vásártér ad helyszínt a biotermékek negyedik országos kirakodóvásárának. A magyar biokultúra követőinek találkozóján valamennyi régió biogazdái bemutatják a bioélelmiszerek széles körű választékát, megfűszerezve. A biovásáron lesz bioételek főzőversenye, bioborok kóstolása, bioméhészek utcája, biomézek vetélkedője, természetes kozmetikumok, gyógyhatású termékek vására, kézművesek utcája. A biovásár valódi ínyencség a bioélelmiszert forgalmazó szakkereskedelem és a gasztronómia számára, a biogazdálkodóknak pedig - a termékeik bemutatása mellett - információkat, új ötleteket ad.
A Pálinkafesztivál egyedülálló a fesztiválok palettáján, hiszen egyszerre négy témát ölel fel és rendkívül téma-gazdag kulturális-, zenei-, és sport-program kínálatot nyújt. A szervezők büszkék arra, hogy a Velencei-tó térségében a témákhoz kapcsolódóan változatos és bőséges kínálatot tudnak bemutatni: a Velencei-tó gazdag halállományára, a környék vadvilágára, a remek eredményeket elérő bor-pincészetekre és a világhírű Agárdi Pálinkára. A fesztivál célja, hogy megmutassa a térségbe látogató vendégeknek, hogy a Velencei-tó nem csak a forró, nyári időszakban csábító turisztikai célpont, hanem egész évben remek kikapcsolódási lehetőségek tárházát tudja felvonultatni.
www.edesvizifesztival.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.