2014. április 04-06. Pécsi toros pálinkafesztivál, Pécs
Harmadik alkalommal kerül megrendezésre Pécs költői főterén, a Széchenyi téren a Toros pálinkafesztivál. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a pécsiek is szeretik a friss malacsültet, hurkát-kolbászt és nem mellékesen a finom pálinkát és bort. Idén is a Dzsámi előtt, az itt lakók által is kedvelt területen kóstolhatják meg Magyarország hús- és italkülönlegességeit az érdeklődők. A hangulatot vicces és szórakoztató programokkal, vetélkedővel, helyi és országos szinten is ismert fellépőkkel garantálják a szervezők.
www.torosfesztival.hu
2014. április 11-13. Debreceni mangalica-fesztivál, Debrecen
A mangalicatermékeket gyártó és forgalmazó cégek mellett számos kézműves és egyéb minőségi élelmiszergyártó vesz majd részt az eseményen. A kilátogatók a már megszokott mangalica-fesztivál minőséget kapják. Kézművesek, sajtkészítők, borászatok, pálinkafőzdék, helyben húzott rétes, egészben sült malac, kézműves kistermelők várják a közönséget, az elmaradhatatlan élőállat kiállítás és szórakoztató színpadi programok kíséretében.
www.mangalicafesztival.hu
2014. április 12. Tavaszi Etyeki Piknik, Etyek
Az Etyeki Piknik vendégei 2013-tól évente négy alkalommal, családiasabb hangulatban találkozhatnak az Újhegyen és a Szépvölgyben Etyek gasztronómiai kincseivel. A szervezők szeretnék az adott évszak jellegzetességeit kiemelve megmutatni a látogatóknak a legkiválóbb magyar borászok és gasztronómiai, valamint kézműves kiállítók remekeit, illetve igényes programokkal, tehetséges művészekkel ápolni a hagyományokat. A húsvét előtti szombaton a Tavaszi Etyeki Piknik a sonka és a pezsgő jegyében zajlik majd. A vendégek az ekkorra már palackba kerülő újborokat és a legkülönlegesebb kézműves pezsgőket is megkóstolhatják.
www.etyekipiknik.hu
2014. április 12-13. Medvehagymafesztivál, Orfű
A Mecsek ébredező árnyas erdőiben hatalmas területeket képes beborítani ez a barátságos kis növény, melynek íze mennyei és gyógyereje is példás. A gasztronómiában rengeteg módon felhasználható. Az orfűi Medvehagyma Fesztiválon töviről hegyire megismerkedhetünk ezekkel a kulináris fogásokkal. A népszerű gasztronómiai eseményen a csábító illatú medvehagyma és medvehagymás ételek kóstolása mellett gyerekprogramok, vásár, kézművesek, zene, előadások és versenyek várják Orfű látogatóit.
www.orfumuskatli.hu
2014. április 12-13. Sonkafesztivál, Bábolna
Hagyományos sonkák versenye és vására kézművesvásárral és magyaros vendéglátással. Régmúlt időben a lovagok védelmeztek valamit, valakit, jó célt szolgáltak, ők voltak a "gyengék oltalmazói". E gondolat jegyében született a Magyar Sonkalovagrend. A civilizációs étkezés, a pénztelenség és a tömeggyártás a hagyományos árukat háttérbe szorította, már csak háztáji gazdaságokban maradtak meg a hagyományos termékek. 1990 után kisebb-nagyobb húsipari cégek alakultak, melyek közül néhányan megpróbáltak a rég elfeledett receptek alapján gyártani, majd 2007-ben megrendezték az első Sonkafesztivált, és 2008-ban már érzékelhető igény volt a rendezvényre. A 2009-es évben megalakították a Magyar Sonkalovagrendet, hogy a Fesztivált továbbra is évente megrendezzék, és elinduljon a megmaradt hagyományos sonkagyártók összefogása.
www.sonkalovagrend.hu
2014. április 12-13. Medvehagyma Napok, Bakonybél
A kétnaposra bővült Medvehagyma Napokon különböző hosszúságú és nehézségű szervezett túrákon ismerhetik meg az érdeklődők a varázslatos Bakonyt, a medvehagyma egyik kedvelt élőhelyét. A délután folyamán a Tájház udvarán receptismertetővel, medvehagymás ételek bemutatójával és kóstolójával, a medvehagyma jótékony hatásairól szóló előadással várják a falu szállásadói a vendégeket.
www.bakonybel.hu
2014. április 12-13. Tavaszi pincenyitogató, Hajós
A hajósi pincegazdák kóstolóra hívnak minden borbarátot, hogy együtt ízlelhessék meg a 2013-as év kiváló nedűit. A borok mellé pedig finom falatok is dukálnak, a gasztroutcában mindenki talál valami fogára valót. A pincék közötti tájékozódást az infopontokon beszerezhető térképek és a présházak elé tűzött zászlók segítik, a pincefalu távolabbi pontjaira pedig csettegő-taxival juthatnak el a vendégek. Aki pedig a kóstolástól kimerülten nem szeretne már autóba ülni, az kényelmes szállást találhat valamelyik barátságos pincepanzióban.
www.facebook.com/vintegro
2014. április 12-13. Hercegi mandulás napok, Vonyarcvashegy
A Hercegi Mandulás Napok elnevezésű programsorozat Vonyarcvashegy azon kultúrtörténeti értékének kíván emléket állítani, hogy a település egykoron a keszthelyi Festetics-család birtoka volt, s a mostani nagyközség nyugati területén helyezkedett el a család mandulás kertje. Ennek emlékét őrzi a Mandulás utca is. Vonyarcvashegyen található az egykori Festetics-pince, a ma Helikon Tavernaként üzemelő vendégfogadó, amelyet ugyancsak helyi kulturális értékként a szervezők szervesen bekapcsoltak a rendezvénybe. A tervezett programban a kulturális műsorok mellett mandulás receptek versenyét is megrendezik, és különböző művészeti ágaknak is bemutatkozási lehetőséget adnak a szervezők.
www.vonyarcvashegy.hu
2014. április 18-21. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál, Gyula
Erre a kiállításra házilag főzött párlatokkal neveznek magyar, illetve a Kárpát-medence más régióiból érkező versenyzők, hogy megmérettessék saját kerítésszaggatójukat. A versenyben két kategóriában - bérfőzők és bérfőzetők - lehet a legjobb helyezésért versenyezni. Hagyomány, hogy a legjobb, nem Magyarországon készített párlatot különdíjjal jutalmazzák. A rendezvény emellett komoly szakmai fórum is, ahol kiemelten tárgyalják a szakértők a pálinkafőzéshez kapcsolódó jogszabályi és törvényi előírásokat, feladatokat.
www.palinkafesztival.hu
2014. április 19-21. Nemzetközi cinkefőző fesztivál, Szatmárcseke
A nemzetközi cinkefőző fesztivál és népi ételek bemutatója az észak-alföldi régió egyik kiemelt gasztronómiai rendezvénye. Bár legtöbbünknek a "cinke" szó hallatán kedves kis madarak képe ugrik be, másként vannak ezzel a szatmárcsekeiek. Ugyanis a cinke szó másik jelentése egy észak-alföldi ételspecialitás. Az alapja burgonya és liszt, és hogy milyen finom, arról bárki meggyőződhet Szatmárcsekén. Programok: szilvalekvár, szilvapálinka, aszalt szilva kóstolás, kirakodóvásár, népi mesterségek bemutatkozása, gasztronómiai különlegességek, feledésbe merült ételek sütemények, kalácsok bemutatása, fotózása, receptismertetés, versenyző települések specialitása, települések kiállítása, kulturális műsor, disznóvágás, puliszka bál. A hagyományos szatmári konyhák bútoraival berendezett sátrakban a kötelezően készítendő cinke mellett a térség számtalan ízét vonultatják fel a csapatok. S emellett a verseny részeként összeállított ételsor, így hát a kötött-tészta levestől a lapcsánkáig a térség jellegzetes étkeit mind megkóstolhatják a rendezvényre látogatók.
www.szatmarcseke.hu
2014. április 19-21. Budavári húsvéti sokadalom, Budapest
A háromnapos ünnepségen lesz kézműves, népművészeti és gasztronómiai vásár mesterség-bemutatókkal és valódi hungarikumokkal fűszerezve. A felnőttek szája ízére magyar kézműves borterasszal, hagyományos húsvéti eledeleket készítő látványkonyhákkal, valamint a testi épséget is szem előtt tartva egészséges étkek utcájával készülnek a szervezők. A színes forgatagot teljessé téve a Savoyai terasz nagyszínpadán a világzene, népzene, néptánc és a gyerekkoncertek széles választékában a család minden tagja megtalálja kedvencét. A határon innen és túlról érkező hagyományőrző kézműves mesterek különleges műhelybemutatókkal készülnek az ünnepre. A régi mesterséget képviselő tojáspatkolók, tojásírók és festők bemutatói mellett a mézeskalácsból készült tojáskészítés titkait és régi mesterségek számtalan fortélyát lesheti meg és próbálhatja ki a közönség.
www.budavarihusvet.hu
2014. április 20. Egri Csillag Borfesztivál, Eger
A méltán híres egri bikavér fehér változata kapta az Egri Csillag nevet, amely az egri borászok összefogásának köszönhetően azzal a céllal jött létre, hogy még inkább felvirágoztassa Eger város borkultúráját. Az Egri csillag egy olyan védett eredetű, száraz, házasított bor, amely legalább négy szőlőfajta felhasználásával készül. Egyben ez a világon az első, márkanévvel ellátott fehér cuvée bor. A borászok szerint a bor bevezetésére annál is inkább szükség volt, mert a közhiedelemmel ellentétben az egri borvidéken jellemzően nem kék szőlőfajták teremnek, sőt a terület ültetvényeinek fele fehér szőlő. A fesztivál Eger történelmi múltjához és a boros hagyományokhoz szorosan kapcsolódó rendezvény.
www.egrivar.hu
2014. április 21. Emmausz – Húsvét hétfői vigasságok, Bóly
Az Emmausz 100 évre is visszanyúló, egyedülálló bólyi német népszokás. A pincesori présházak megtelnek családtagokkal, rokonokkal, hogy sonkával és borkóstolóval, folklórprogrammal, zenével-tánccal kísérve köszöntsék a tavaszt és egymást, valamint távolról meghívott vendégeiket. Húsvéthétfő délelőttjén a bólyi pincefalu mellett elterülő Kálvária-dombon szabadtéri szentmisével kezdődik a rendezvény. Az ünneplés a kora délutáni órákban a pincesorban folytatódik, amikor az évszázados hagyomány szerint a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba, ahol a 400 pince közül a legtöbb présházként és pincefogadóként működik. A helyi és környékbeli pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják az érdeklődőket. Az egyes helyszínek elnevezését a pinceutcák adják (Hohli forduló, Marienbergi forduló, stb., amelyek pontos helyét jó előre fatáblácskák jelzik,). A gyerekek boldogságára a húsvéti nyuszi is kíséri a menetet, aki locsolóvers fejében csokoládét és cukorkát osztogat.
www.boly.hu
2014. április 26. Sárrét íze fesztivál, Nagyrábé
A Szent György-nap a juhászati hagyományok felelevenítését szolgálja (juhkihajtás, birkanyírás.) A Sárrét íze fesztivál a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát, változatos kulturális programokkal várja az ide látogatókat.
www.nagyrabe.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.