A liptói túró nélkül szinte teljesen elképzelhetetlen a körözött. A bryndza testessége, fanyarsága adja meg ugyanis a körözött jellegzetes állagát és ízét, ez az az alapíz, amelyre a fűszerekkel építeni tudunk. Ám amilyen intenzív, olyan megosztó is a bryndza, sokan nem kedvelik az átható illata, íze miatt, így a körözött készítése esetén bánjunk vele óvatosan, a krém elkészítésekor célszerű a juhtúrót tehéntúróval keverve felhasználni.
A klasszikus körözött viszonylag kevés alapanyagból áll, de mi magunk nyugodt szívvel kísérletezhetünk az újabb és újabb alapanyagok bevonásával. A bryndza és a tehéntúró mellett kerülhet a körözöttbe tejföl, vaj, de akár natúr vagy ízesített krémsajttal vagy krémtúróval is lazíthatunk a krémünkön. A villával megtört vagy fémszűrőn átpasszírozott túrót könnyedén elkeverhetjük bármelyikkel, bár a vaj esetében félő, hogy darabos lesz, így ha van elég időnk az elkészítés és a tálalás között, akkor célszerű nagyon puha vajjal dolgozni, ami a tálalás előtti hűtés folyamán finoman visszaköt. A körözöttbe tehetünk még reszelt kemény- vagy félkemény sajtokat, mélyíthetjük az ízét egy kis parmezánforgáccsal, vagy gazdagíthatjuk fetával, esetleg egy kis márványsajttal is.
A házi körözöttnek nem csak a krémességét variálhatjuk kedvünk szerint, hanem az ízvilágát is könnyen – a család ízlésének megfelelően - alakíthatjuk. A klasszikus, köményes, pirospaprikás és hagymás vonal helyett egészen más irányt is szabhatunk neki, a körözöttünkbe kerülhet curry, őrölt szerecsendió, római kömény, fehér bors, kipróbálhatjuk akár friss zöld fűszerekkel elkeverve is. A petrezselymen kívül nyugodtan készíthetünk körözöttet kakukkfűvel, bazsalikommal, borsikafűvel azaz csomborral vagy – ha szeretjük a keleties ízhatásokat, nyitottak vagyunk az ázsiai konyhára, akkor - akár egy kevés friss korianderrel.
A körözöttet számtalan formába az asztalra tehetjük. A legkényelmesebb, legegyszerűbb és legcsaládiasabb megoldás, ha kisebb vagy nagyobb tálkákba halmozva pakoljuk körözöttet a megterített asztalra. Ha viszont vendégsereg számára készülünk ezzel a fogással, akkor érdemes kanapéra kenni a körözöttet, azaz szeletnyi kenyérre, kiflikarikára vagy direkt, az eseményre gyártott apró pogácsára, blinire, zsemlére halmozni, és friss zöldséggel vagy friss zöld fűszerrel dekorálni. Az is nagyon mutatós és jó megoldás, ha nem kenyérfélékkel kombináljuk a körözöttet, hanem kivájt koktélparadicsomba vagy épp paprikacsónakba ültetjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.