Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A fehérjék - az emberi szervezet nélkülözhetetlen építőkövei - állandóan bomlanak és újraépülnek. Aszerint csoportosítjuk őket, hogy milyen összetételűek. A tej, a hús, a tojás és a szója fehérjetartalma teljesértékű, a növényi fehérjeforrások viszont általában nem (pl. búza sikér tartalma).

A fehérjetartalom megítélése szempontjából a cukorbetegek étrendi előírásaiban az elmúlt húsz évben nagy változások történtek. Régen azt mondták, hogy a cukorbeteg, ha éhes, egyen húst, felvágottat, sajtot, mert ezekben nincs szénhidrát. Ma több szempontból nem javasoljuk a fehérjék mértéktelen fogyasztását:


* A szervezet fehérje igénye 1 g testsúlykilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 170 cm magas embernek a normál testsúlya kb. 70 kg, és ugyanennyi gramm fehérjére van szüksége a szervezetének. Ennek kb. a felét célszerű húsból, felvágottból, tejtermékből biztosítani. A szervezet fehérje igénye csak speciális helyzetekben nő meg – fejlődő szervezet, terhesség, műtét, betegség -, ilyenkor 1,2-1,5 g fehérjére lesz szüksége (kb. napi 100 g). Ehhez képest a magyar átlag fogyasztás 110-140 g. Pedig a többlet fehérje többlet energiát jelent a szervezet számára.

* Az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlások szerint a fehérjének a napi energia 15-20 százalékát kellene biztosítania. Napi 2000 kcal bevitel esetén ez 75-90 g fehérjét jelent.

* Minden harmadik cukorbeteg veszélyeztetett a veseszövődmény kialakulásában. Ilyenkor az étrend fehérjeszegény is (napi 40-60 g). A 2. típusú (érettkorú) cukorbetegség diagnózisának megállapításakor, mivel előtte akár egy évtizedig is fennállhat a cukoranyagcsere-zavar, nem egyszer már lehet veseszövődménye is a diabéteszes betegnek.

* Amerikai kutatók vizsgálata szerint szív- és érrendszeri elváltozásokat és ezek szövődményeinek kockázatát eredményezi a húsfélékben és magas zsírtartalomban gazdag étrend. A cukorbetegek előrehaladottabb érelmeszesedésben szenvednek, mint a nem cukorbetegek. Diabétesz esetén a gyulladásra jellemző kóros laborértékek is magasabbak voltak, mint a szénhidrátban bővelkedő (zöldség, főzelék, rostos gabonatermékek) étrenden levőknél.

* Ezek figyelembe vételével, már csak pénztárcánk védelmében is, érdemes figyelni az elfogyasztott fehérje mennyiségére is. A szervezetünk napi igénye: 2-3 dl tej vagy kefir, 8-10 dkg sovány hús, 3-5 dkg sovány sajt vagy felvágott.


Tárkonyos busa
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg busa, szeletben
1/2 citrom leve
2 evőkanál olaj
2 dl tejföl (12%-os)
2 kávéskanál apróra vágott, friss tárkonylevél
Elkészítés: A halszeleteket besózzuk, őrölt borssal megszórjuk, a citrom levével megcsepegtetjük, és legalább egy órán át állni hagyjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a halszeletek mindkét oldalát jól átsütjük benne, kivesszük, és tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A tejfölt jól összekeverjük az apróra vágott tárkonylevéllel, és a halszeletekre öntve, előmelegített sütőben jól összemelegítjük.
Energia: 840 kJ/201 kcal
Szénhidrát: 2,1 g

Kapros csirke
Hozzávalók 4 személyre:
4 felső csirkecomb
4 dkg margarin
1/2 citrom leve és reszelt héja
4 kávéskanál apróra vágott, friss kapor
3 dkg liszt
5 dkg vöröshagyma
2 dl tejföl (12%-os)
Elkészítés: A csirkecombokat lemossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd mélyebb serpenyőben, kevés felforrósított margarinon átpirítjuk. Sóval, a citromlével meg a reszelt héjával, a kaporral ízesítjük, és kevés vizet öntve alá fedő alatt puhára pároljuk. A maradék margarinon a lisztet megpirítjuk, majd tűzről levéve vízzel simára keverjük. Beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát, és a mártást lassú tűzön besűrítjük, majd a hagymát eltávolítjuk. A mártásba keverjük a tejfölt, egyet forraljuk rajta, és a csirkecombokra öntve tálaljuk. Burgonyával, vagy energiaszegény étrendben roston sült cukkinivel fogyasztjuk.
Energia: 1200 kJ/287 kcal
Szénhidrát: 7,5 g

Zöldséges sertéssült
Hozzávalók 4 személyre:
2 dkg vaj
40 dkg sovány sertéshús, szeletben
1 zöldpaprika
1 dl száraz fehérbor
2 dkg gomba
1 teáskanál szárított rozmaring
6 szem magozott olajbogyó
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
Elkészítés: Serpenyőben a vajat - közepes lángon - megmelegítjük, és megpirítjuk benne a hússzeleteket. Mérsékeljük a lángot, és hozzáadjuk a karikára vágott zöldpaprikát. Ráöntjük a bort, és belekeverjük az apróra vágott gombát meg a rozmaringot. Lefedve fél óráig pároljuk (ha szükséges, közben kevés vizet még öntünk alá). Amikor a hús megpuhult, a szeletelt olajbogyóval, a citromlével, a petrezselyemmel ízesítjük, és forrón tálaljuk.
Energia: 1074 kJ/257 kcal
Szénhidrát: 4,9
g

Vadrizses zöldbabsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
3 dkg vadrizs
4 dkg barnarizs
40 dkg zöldbab
A szezámmagos öntethez:
2-3 evőkanál száraz fehérbor
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál szezámmagolaj
3 evőkanál szezámmag
1 késhegynyi őrölt gyömbér
1 kávéskanál diabetikus méz (nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható)
Elkészítés: A rizseket többször megmossuk, majd két és félszeres mennyiségű vízben feltesszük főni. Kis lángon addig főzzük, amíg a vadrizsszemek egy kissé szétnyílnak. Még melegen megkeverjük, és hagyjuk kihűlni. A zöldbabot forró sós vízben három percig főzzük, majd lecsepegtetjük, és hűlni hagyjuk. Az öntethez összekeverjük a bort, a kétféle olajat és a szezámmagot meg a mézet. Nagyobb tálba tesszük a rizst, óvatosan összekeverjük a zöldbabbal, majd az öntettel. Tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk.
Energia: 886 kJ/212 kcal
Szénhidrát: 20 g

Nyári vitaminsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 dl kovászosuborka-lé
20 dkg kovászos uborka
10 dkg konzerv csemegekukorica, levével együtt
1 kávéskanál mustár
1 csipetnyi szárított tárkonylevél
2-3 szem édesítő tabletta
25 dkg paradicsom
10 dkg zöldpaprika
1 kávéskanál reszelt vöröshagyma
1/2 csokor aprított, friss kapor
Elkészítés: A kovászos uborka és a kukorica levét alaposan összekeverjük (lehet turmixolni is) a mustárral, a tárkonnyal és az édesítővel. A paradicsomot, a paprikát és a kovászos uborkát vékony szeletekre vágjuk, nagyobb tálban összekeverjük a csemegekukoricával és a hagymával. A zöldségekre öntjük a salátalevet, és néhány órán át a hűtőszekrényben érleljük. Tálaláskor meghintjük a kaporral.
Energia: 263 kJ/63 kcal
Szénhidrát: 11,4 g

Tárkonyos paradicsomsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg paradicsom
2 evőkanál ételecet
édesítő, ízlés szerint
1 mokkáskanál aprított, friss tárkonylevél
1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A paradicsomot vékony karikára vágjuk. Páclevet készítünk az ecetből és az édesítőből, a tárkonnyal ízesítjük. Ráöntjük a paradicsomra, tetejére olívaolajat csorgatunk és a hűtőben néhány óra alatt összeérleljük.
Energia: 335 kJ/82 kcal
Szénhidrát: 8 g

Nyári tésztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
16 dkg háromszínű orsótészta
3 evőkanál olívaolaj
20 dkg brokkoli
2 kis szál sárgarépa
20 dkg paradicsom
2 evőkanál citromlé
1 csokor aprított, friss petrezselyem
Elkészítés: A tésztát sós vízben nem túl puhára főzzük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, és 1 evőkanál olajjal összekeverjük. A brokkolit 1 percre lobogó forró vízbe rakjuk, majd jéghideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük. A paradicsomot vékony karikákra vágjuk, a sárgarépát nyersen lereszeljük, vagy főve karikára vágjuk. A brokkolit a répával és a paradicsommal együtt a tésztához keverjük. A citromlevet a maradék olajjal alaposan összekeverjük, a salátára öntjük, és a petrezselyemmel ízesítve átforgatjuk. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Energia: 1091 kJ/261 kcal
Szénhidrát: 33,8 g

Szedres joghurt túróöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg szeder (friss vagy mélyhűtött)
4 evőkanál citromlé
3 dl joghurt
4 evőkanál édesítőpor
1 tojásfehérje
2 dl tejszín
3 evőkanál zselatinpor
A túróöntethez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
1,5 dl tej
1/2 citrom reszelt héja
4 evőkanál citromlé
3 evőkanál édesítőpor
Elkészítés: A díszítéshez félrerakunk néhány szem szedret, a többit a turmixgép poharába öntjük. Rálocsoljuk a citromlevet, és pépesre törjük. Szitán átnyomjuk, hogy a magjai ne kerüljenek a desszertbe. A gyümölcspürét tálba öntjük, hozzátesszük a joghurtot, és 3 evőkanál édesítőporral összekeverjük. A tojásfehérjét a maradék édesítőporral kemény habbá verjük. Ugyancsak felverjük a tejszínt. Mindkettőt a gyümölcsös joghurthoz keverjük. A zselatint 1 dl hideg vízben megáztatjuk, majd kis lángra téve, folyamatosan kevergetve, kissé folyósra melegítjük, és a gyümölcspüréhez öntjük. Egy nagyobb formát (akár kuglófformát) hideg vízzel kiöblítünk, majd beleöntjük a gyümölcsös habot. A tetejét egyenletes simára igazítjuk, folpack fóliával befedjük, és a hűtőszekrényben fél napig dermesztjük. Tálalás előtt a formából tálra borítjuk. 6. Az öntethez turmixgép poharába tesszük a túrót, ráöntjük a tejet és a citromlevet, beleszórjuk a citromhéjat. Az édesítőporral kellően ízesítjük, majd habos krémmé keverjük, és a joghurtos szeder köré öntjük. A megmaradt szederrel szépen körberakva kínáljuk.
Energia: 1437 kJ/344 kcal
Szénhidrát: 14 g

Gyümölcssaláta túrókrémmel
Hozzávalók 4 személyre:
2 narancs
2 kivi
2 banán
1 alma
1 nektarin
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál édesítőpor
A mandulás túrókrémhez:
40 dkg félzsíros tehéntúró
2 dl kefir
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál citromlé
4 evőkanál édesítőpor
3 dkg pörkölt, vágott mandula
Elkészítés: A narancsokat meghámozzuk, fehér héjukat is leszedjük, majd a hártyákat egy éles kés segítségével eltávolítjuk. A kivit, valamint a banánt hámozás után hosszában félbevágjuk és felszeleteljük. A nektarint és az almát megmossuk, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk és felszeleteljük. Az összes feldarabolt gyümölcsöt tálba tesszük, és citromlével megöntözzük. Az édesítőporral meghintjük, és kissé átforgatjuk. További felhasználásig hidegre tesszük. A túrókrémhez a tejet, az áttört túrót, a reszelt citromhéjat és a citromlevet teljesen simára keverjük, majd az édesítőporral kellemesen édesre ízesítjük. Végül elkeverjük benne a mandulát is. Jól lehűtjük. A gyümölcsöt tálalás előtt ismét kissé átforgatjuk, négy desszertes tányéron elosztjuk, és a túrókrémmel, még hidegen, kínáljuk.
Energia: 1200kJ/ 287 kcal
Szénhidrát: 20 g

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.