Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A laikus és a tudományos közvélekedés egyaránt úgy tartja, hogy a vörösbor kedvezőbb hatással bír az egészségre, mint a fehér. Az amerikai Connecticut Egyetem kutatói - olasz kollégákkal együttműködve - azonban állatkísérletes modellben azt igazolták, hogy mindkét bor egyformán jótékony hatású.

A vörösbort azért tartják kedvezőbb hatásúnak, mert ennél a borféleségnél a feldolgozás során a szőlőszemeket egészben, héjukkal együtt használják fel, szemben a fehérborral. Eddig úgy tartották, hogy a szőlő héja az, amelyik különösen gazdag kedvező hatású antioxidáns vegyületekben.

A kutatási eredmények szerint azonban a szőlőszemek húsa is éppolyan jótékony lehet. A vizsgálatok során kísérleti patkányokat három csoportra osztottak, és az egyik csoport szőlőhéj, a másik szőlőhús kivonatot kapott, míg a harmadik csoportot hagyományosan táplálták. Harminc nap után az állatoknál mesterségesen infarktust idéztek elő és megvizsgálták az elhalt szívizom kiterjedését.

A szőlőkivonattal táplált patkányok szívizom-elhalásának kiterjedése - függetlenül attól, hogy szőlőhéjat vagy húst fogyasztottak - sokkal kisebb volt, mint a normál étrenden tartott patkányoké.

„Noha természetesen további vizsgálatok szükségesek, hogy felderítsük az összes antioxidáns hatású anyagot a szőlő húsában, vizsgálatunk az első, amely igazolja, hogy a szőlő húsa is ugyanolyan kedvező hatású, mint a héja, azaz a fehérbor is jótékony hatású lehet a szívre” - áll az eredményeket bemutató tudományos közleményben.

Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.