Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Puncstorta  recept
Puncstorta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Az Egyesült Államok legnagyobb népegészségügyi szervezetének (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) tanulmánya szerint 1999 és 2004 között a termékeny nők folsav szintjében átlagosan 8-16%-os csökkenés volt tapasztalható.

1992 óta az Amerikai Népegészségügyi Szolgálat minden termékeny nőnek napi 400 mikrogramm folsav fogyasztást javasolt. 1996-ban az Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatala elrendelte, hogy minden lisztterméket dúsítsanak folsavval. Joseph Mulinare, a CDC epidemiológusa elmondta, hogy mindezek dacára a termékeny amerikai nők csupán egyharmada fogyasztja a kívánt mennyiségű folsavat.

Mulinare és munkatársai a CDC adatai alapján a vér és a vörösvértestek folsav szintjét elemezték amerikai termékeny nők esetében 1999-től 2004-ig. A vizsgálat során otthoni interjúkat készítettek, évente fizikális vizsgálatot és vérteszteket végeztek 4500, 15 és 44 év közötti nő részvételével. A kutatás szerint a nők vérének folsav szintje 16%-kal alacsonyabb, mint az 1999-2000 közötti tesztelt időszakban.

Az eredményeket bemutató tanulmány egyelőre nem tudott választ adni a csökkenés okára, az egyik magyarázat az lehet, hogy a termékeny amerikai nők túlsúlyossági rátája nagymértékben növekedett, egyes elképzelések szerint ugyanis a túlsúlyos szervezet másképpen dolgozza fel a folsavat. Elképzelhető az is, hogy csökkent a szénhidrát tartalmú táplálékféleségek bevitele, így kevesebb a folsav fogyasztás is. Mulinare hozzátette, hogy a napi adag megfelelő fogyasztásának legjobb formája, ha extra vitaminpótlásról gondoskodunk.

Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.