Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Avokádókrém recept
Avokádókrém
A D-vitamint szedő emberek a szakértők szerint tovább élnek – de a hatásmechanizmus még nem egészen tisztázott.

Az Archives of Internal Medicine-ben publikált közlemény szerint a D-vitamin az érdeklődés középpontjába kerülhet jótékony hatásának köszönhetően, hiszen szedése esetén alacsonyabb a kockázata a daganatos megbetegedésekre, és lassítja az egészségi állapot romlását az idősebb embereknél.

A szervezet akkor állít elő D-vitamint, ha napsugárzás éri, de a D-vitamin néhány élelmiszerben is megtalálható, például a lazacban és néhány vitaminnal dúsított élelmiszerben, így a tej- és gabonatermékekben.

Több szakértő szerint a D-vitamin hiánya nagyon gyakori. A legújabb D-vitaminról szóló összefoglalót dr. Philippe Autier és Sara Gandini írta. (Autier a Nemzetközi Rákkutató Központban dolgozik Lyonban, Gandini az Európai Onkológiai Intézetben Milánóban.) A két szakember 18 D-vitaminról szóló, halálozási arányokat is elemző tanulmányt tekintett át. A vizsgálatokban összesen több mint 57 ezer felnőtt vett részt az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Európából.

"Többségük leromlott állapotú idős ember volt alacsony D-vitaminszinttel” – írja Autier és Gandini szerzőpáros. A vizsgálatokban általában arra kérték a résztvevőket, hogy szedjenek D-vitamin-kiegészítőt, vagy vitamint nem tartalmazó placebót. Minden vizsgálatot különbözően terveztek meg, de általában 5-7 évig követték a résztvevőket. Ez idő alatt 4777 személy halt meg valamilyen okból. A D-vitamint szedő emberek körében 7 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás a vizsgálatok ideje alatt. Az alacsonyabb halálozás pontos oka nem ismert és az elemző összefoglalás szerzői sem ajánlanak egy kiemelt D-vitamin-dózist ebből a célból.

A tanulmányt kísérő szerkesztői megjegyzésben több kutatási eredményt ajánlanak, amely a D-vitamin jótékony hatásáról szól. “A mérsékelt napozás szerepét, a D-vitaminnal kiegészített ételek fogyasztását és felnőttek magas dózisú D-vitamin-kiegészítők szedését meg kell vitatni” – írja szerkesztői kommentárjában dr. Edward Giovannucci, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolájának táplálkozástudományi intézetének munkatársa.

Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.