Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Néhány ételről azt gondoljuk, hogy nem a legegészségesebbek – ilyen például a csokoládé, a bor, vagy egy romantikus vacsora egy étteremben. A "tiltott" finomságok közül azonban néhány meglepő előnyöket rejteget számunkra – feltéve, hogy mértékkel fogyasztjuk őket.

A csokoládé és a vörösbor előnyeit már klinikai vizsgálatok is összefüggésbe hozták a keringési rendszer egészségével. A csoki olyan antioxidánsokat tartalmaz, mely növeli a „jó” koleszterin és a vérnyomáscsökkentő fenolok szintjét, továbbá kedélyjavító hatású. A vörösbor tartalmazza a szőlő héjában található resveratolt, mely szabályozza a koleszterinszintet és csökkenti a vérrögök képződését, állítja Andy Bellatti, a New Yorki Egyetem végzős hallgatója, a Small Bites című táplálkozási blog szerzője. A csokoládé fogyasztásával azonban túl sok zsírt, cukrot és kalóriát viszünk a szervezetünkbe, melyek túlsúlyhoz vezethetnek. Zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonákkal és hüvelyesekkel is csökkenthetjük a vérnyomást.

Fontos megválasztani a csokoládé fajtáját is. Az egészségre hasznos összetevője a kakaóbabból származik, a legnépszerűbb tejcsokoládék azonban több tejet tartalmaznak, mint kakaóbabot. A tej ráadásul gátolhatja az antioxidánsok felszívódását. Olyan terméket válasszuk, amely sok kakaót tartalmaz, amely nem feltétlenül függ termék sötét színétől.

A bor esetében a kívánatos mennyiség nagyjából napi egy pohár. Több már káros lehet, a kevesebbnek pedig nem lesz hatása. Érdemes megfontolni, hogy a bortól nem lakunk jól, így előfordulhat, hogy rövidebb idő alatt több kalóriát viszünk be. Ha nem szeretjük a bort, szőlő fogyasztásával pótolhatjuk.

A vacsora alkalmával valószínűleg tésztát fogyasztunk, vagy grillezett húst burgonyával, és ezen ételek egyikétől sem kell félnünk. A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékárut válasszuk, a magas rosttartalma miatt. Ettől függetlenül ehetünk fehér kenyeret is, sokkal fontosabb az, hogy mit teszünk rá: lehetőleg ne vajat, sót vagy sajtot. Ugyanez vonatkozik a tésztára is. Nem csak a teljes kiőrlésűeket lehet egészségesen elkészíteni. Ha teleöntjük mártással és rengeteg sajtot reszelünk rá, a magas rosttartalom mellett sok-sok plusz kalóriával is terheljük a szervezetünket.

A burgonya a másik „üres” kalóriaforrás. A sültkrumpli és a burgonyapüré mindennél jobban laktat, de ha sütőben sütjük, akkor rostot, C-vitamint és káliumot is veszünk magunkhoz vele. Igazából nagyon tápláló étel, de megint csak nem mindegy, hogy mit eszünk hozzá.

Sok ember retteg ok nélkül a zsiradékoktól, így elkerülnek sok egészséges ételt is. A mogyorófélék például magas zsírtartalmúak, de teljes értékű élelmiszerek, és kevesebb kalóriabevitel mellett is jóllakhatunk velük.

Ezen élelmiszerek összetett áldásos hatásai bemutatják Bellati mértékletességgel kapcsolatos álláspontját. Ha valamely ételtől teljességgel megfosztjuk magunkat, akkor hibázhatunk az étrendünk összeállításánál. Sokkal fontosabb azt mérlegelni, hogy mikor mennyit eszünk abból, amit táplálkozástanilag értéktelennek tartunk. Bellatti javasol egy osztályozási rendszert, mely a mindig/gyakran/ritkán kategóriákból áll. Saját tapasztalatából is tudja, hogy ha eltiltjuk magunkat bizonyos ételektől, könnyen esünk kísértésbe. Ha semmit sem vonunk meg magunktól, könnyebben betartjuk a mértékletesség elvét. Akkor is élvezettel kell táplálkoznunk, ha éppen fogyókúrára fogjuk magunkat, s nem szabad büntetésként megélnünk!

Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.