Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos recept
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Amerikai almás pite sós karamellel recept
Amerikai almás pite sós karamellel
Körömpörkölt csülökkel  recept
Körömpörkölt csülökkel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egészséges

Nagy baj lehet, ha mosogatószerrel mosod el a gyümölcsöt, zöldséget

Már gyerekkorunkban is óva intettek a mosatlan gyümölcsök vagy zöldségek elfogyasztásától, bár lássuk be, nem mindig jutott el a friss termés a csapig. Az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint ez hatalmas hiba. Eláruljuk, miért.

A szakemberek között teljes az egyetértés abban, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket az elfogyasztásuk vagy a felhasználásuk előtt mindig alaposan meg kell mosni. Még akkor is, ha a héját nem esszük meg, mint például a narancs esetében, ugyanis szennyeződés hámozáskor a gyümölcshúsra kerülhet. De ennél rosszabb is történhet.

A mosogatószerrel többet árthatunk, mint használnánk /Fotó: Shutterstock
A mosogatószerrel többet árthatunk, mint használnánk /Fotó: Shutterstock

Milyen kockázatokkal jár, ha mosatlan terméket fogyasztunk?

A szennyeződések, a kosz csak a jéghegy csúcsa. Az igazi veszélyt a kórokozók, vagyis a baktériumok, vírusok és paraziták jelentik, amelyek a gyümölcsökhöz és zöldségekhez tapadnak. Ezek a szennyeződések élelmiszer-eredetű betegségekhez vezethetnek, amelyek közül néhány nagyon súlyos kimenetelű lehet. Az E. coli és a szalmonella például egyértelműen összefüggésbe hozhatók a mosatlan vagy nem megfelelően mosott termékek fogyasztásával. Ezenfelül növényvédő szerek és más vegyszerek kerülhetnek a szervezetünkbe, ha nem elég körültekintően mossuk el a gyümölcsöket, zöldségeket.

A vastagabb héjú gyümölcsöket, zöldségeket egy puha kefével is átdörzsölhetjük /Fotó: Shutterstock
A vastagabb héjú gyümölcsöket, zöldségeket egy puha kefével is átdörzsölhetjük /Fotó: Shutterstock

Hogyan kell helyesen megmosni a gyümölcsöket, zöldségeket?

Minden terméket – még az otthon termesztett biopiacról vásároltat is – folyó ivóvíz alatt kell alaposan átmosni. A vastagabb külső héjú vagy barázdákkal rendelkező termékeket, mint például a burgonya, avokádó, dinnye, a hámozás előtt egy puha sörtéjű kefével érdemes át is dörzsölni.

De nincs szükség szappan vagy mosogatószer használatára, sőt, valójában káros is lehet. A gyümölcsök, zöldségek héja ugyanis valamelyest porózus, vagyis átengedi ezeket a tisztítószereket, így bejutnak a gyümölcshúsba is, amit utána elfogyasztunk.

A folyó víz alatti alapos átmosás különösen fontos azon gyümölcsök és zöldségek esetében, amelyeket a legpiszkosabb 12 között tartanak számon. Ezek ugyanis az átlagosnál több növényvédőszer-maradványt hordoznak magukon.

A gyümölcsöket, zöldségeket be is áztathatjuk, mielőtt folyó vízzel leöblítenénk /Fotó: Shutterstock
A gyümölcsöket, zöldségeket be is áztathatjuk, mielőtt folyó vízzel leöblítenénk /Fotó: Shutterstock

A szódabikarbóna most is segíthet

Mosogatószert nem, de természetesen tisztítóanyagokat használhatunk a gyümölcsök, zöldségek átmosására. Ilyen például a szódabikarbóna, amiből elég kb. 1 teáskanálnyit tenni a vízbe, majd ebben néhány percig ázni hagyni a termést. Ám ezután is alaposan át kell öblíteni az elfogyasztani kívánt gyümölcsöt vagy zöldséget.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.