Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

A haza bölcsének kedvence - A Deák-kuglóf története

Deák kuglóf
A jó étvágyáról is közismert kiegyezést tető alá hozó Deák Ferenc, ritkán fogadott el ebédmeghívásokat. Kitalálod, hogy kinek nem mondott nemet?

Batthyány Lajos kormányának igazságügyi minisztere 1865-ben az Angol Királynő Szállodában írta meg híres húsvéti cikkét, amelynek alapján létrejött a kiegyezés a Habsburgokkal. Palkovics Ede, az Angol Királynő tulajdonosa Deák Ferenc étkezési szokásairól is beszámol a szállodájáról szóló, A kiegyezés szülőháza címmel 1898-ban megjelent könyvében. A már életében a haza bölcsének nevezett politikus reggelihez szívesen evett egy kis füstölt húst vagy szalonnát. Szép időben a szálloda udvarának teraszán kávézva vagy teázva olvasta el az újságokat, majd a parlamenti ülések után a szálloda éttermében költötte el kiadós ebédjét: nemritkán több adag rostélyost vagy beefsteaket.

Szerette a zalai ételeket, a disznótorost, a lecsós pulykamájat és a szálloda specialitását, a sült csirkét paradicsommal.

Ha úgy esett, megfogta a csirkecombot vagy libamellet, és ujjaival helyettesítette a villát.


Estéit is – noha vacsorázni nem szokott – az étteremben töltötte, barátai körében. Mértéket tartott az ivásban, és soha nem fogadott el ebédmeghívásokat. Egyszer tett kivételt, amikor 1869-ben Erzsébet királyné invitálta meg a budai várba. Ezen a lakomán csak a királyi pár volt jelen. Őt ültették az asztalfőre, és kedvenc fogásaival vendégelték meg, amelyeket a fáma szerint a királyné maga főzött… Az egykor a tiszteletére készített ételek közül ma is népszerű a Deákkuglóf és a mandulás-kávékrémes Deák-torta.

A kuglóf receptjét, itt találod !

HABVERŐ A SÍRBAN - AZ ÓKORI EGYIPTOM ÉS A GASZTRONÓMIA >>>

KENYÉRLEPÉNYBŐL ISTENI DESSZERT - A PALACSINTA TÖRTÉNETE >>>

Édességet is gyakran felszolgáltak Deáknak a pesti Angol Királynő Szállodában, ahol agglegényként tizenöt évig bérelt egy szerény kétszobás lakosztályt.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.