Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Érdekességek

Elképesztő! Súlyos ezreket érhet egy doboz Pilóta keksz

Pilóta keksz
Mint ahogy már mi is beszámoltunk róla, az elmúlt hónapokban szinte teljesen eltűnt a Pilóta keksz a boltok polcairól. Ezt kihasználva néhány élelmes honfitársunk áruba bocsátotta a birtokukban lévő, és mára szó szerint kincset érő utolsó doboz kekszeket.

Nincs olyan kis hazánkban, aki ne ismerné a Pilóta kekszet. A szendvicskekszként is emlegetett édesség iránti imádatunk odáig fajult, hogy képesek voltunk vitázni arról, hogyan is érdemes fogyasztani: szétszedve a két kekszet és külön-külön megenni, vagy beleharapni egyben, és hagyni, hogy a kekszmorzsák lehulljanak, esetleg tejbe, kakaóba mártogatva? Ahány ember, annyi Pilóta keksz evési szokás – bár lassan már csak múlt időben beszélhetünk erről.

Tartós hiányra kell készülnünk  / Fotó MME
Tartós hiányra kell készülnünk / Fotó MME

Tartós készlethiány

A kekszet 17 éve Székesfehérváron gyártják, jelenlegi tulajdonosa a Mondelez Hungária Kft. A cég már tavaly ősszel megerősítette, hogy tartós készlethiány várható a termékből, amit a gyártókapacitásaikat érintő nehézségekkel, illetve az édesipari ágazatot is sújtó alapanyag- és csomagolóanyag-hiánnyal magyaráztak. Mayer Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója a hvg.hu-nak korábban hangsúlyozta: a készlethiány kizárólag a Pilóta szendvicskekszet érinti, a Pilóta termékcsalád más termékeit nem. „A Mondelez Hungária mindent megtesz azért, hogy a magyarok második legkedveltebb kekszterméke minél előbb, a keresletnek megfelelő mennyiségben elérhető legyen a fogyasztók számára” – tette hozzá.

Üzletelni mindennel lehet

A Pilóta keksz megjelenése óta sikertermék, 2021-ben csaknem 5,5 millió adagot vettünk meg belőle. Mostanra azonban gyakorlatilag teljesen eltűnt a polcokról, hiánycikk lett. Ilyen körülmények között meglepő lenne, ha nem kezdenének üzletelni azok, akiknek még lapul a kamra mélyén néhány dobozzal. Ahogy a blikk.hu írja, egyesek egészen durva összegért kínálják a kekszet: Andrea például 10 ezer (!) forintért tette fel az egyik netes oldalra a megmaradt két doboz édességét. „Felmértem a piacot, ennek fényében határoztam meg az árat" – mondta Andrea a portálnak. Ennyi pénzért is volt érdeklődő, és bár az üzlet nem köttetett meg, Andrea azért bizakodik. „Ha pedig senki nem veszi meg májusig, amikor lejár, legfeljebb megesszük mi" – tette hozzá.

Egy másik, szintén internetes árverezős oldalon olcsóbban is kínálnak Pilótát: itt akár már 1900 forintért is megvehetjük, igaz, csak egy csomagra vonatkozik az ár.

Akkor sem kell pánikba esni, ha nem tudunk vagy nem akarunk kifizetni több ezer forintot egy-egy doboz kekszért. Otthon is elkészíthetjük a Pilóta kekszet – sőt gluténmentes változatban is megsüthetjük!

A Pilóta keksz hozzávalói:

A tésztához:

  • 2 db tojás
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 dkg finomliszt
  • tej, hogy a tészta összeálljon
  • 2 ek kakaópor
A házi Pilóta keksz pótolhatja a boltit / Fotó: MME
A házi Pilóta keksz pótolhatja a boltit / Fotó: MME

A krémhez:

  • 20 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 3 ek liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 3 dl tej
  • 10 dkg csokoládé
  • rumaroma
  • 15 dkg vaj (vagy margarin)

Elkészítése:

  1. A tojást a margarinnal és a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporos átszitált lisztet, majd kevés tejjel összegyúrjuk.
  2. A tésztát két részre osztjuk, az egyik sárga marad, a másik felébe kakaóport szórunk. 3 mm vastagra nyújtjuk, pogácsaformával kiszaggatjuk, kb. 4 cm átmérőjűre.
  3. Kikent, kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben (egymástól kissé távol helyezve) 8-10 percig sütjük őket.
  4. A krémhezvalókat a vaj vagy margarin kivételével lassú tűzön sűrűre főzzük. A tűzről levéve a vajat is belekeverjük, ha elolvadt és kocsonyásodni kezd, habosra keverjük.
  5. Egy sárga és egy barna korongot összeragasztunk a krémmel.

A gluténmentes Pilóta keksz hozzávalói:

A tésztához:

  • 30 dkg It’ s us miklos’ universal mix lisztkeverék
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 ek holland kakaópor

A krémhez:

  • 20 dkg porcukor
  • 4 ek rizsliszt
  • 2 dkg vaníliás pudingpor
  • 2 ek holland kakaópor
  • 2 db tojás
  • 4 dl habtejszín
  • 10 dkg vaj
Gluténmentes változatban is elkészíthetjük / Fotó: MME
Gluténmentes változatban is elkészíthetjük / Fotó: MME

Elkészítése:

  1. A gluténmentes Pilóta keksz elkészítéséhez a lisztet, a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és a vajat, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 2 egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport.
  2. Rizsliszttel megszórt felületen előbb az egyik, majd a másik tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét ízlés szerint mintázhatjuk.
  3. A kekszeket 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Mivel a kakaósnál elég nehéz a szín alapján eldönteni, mikor sült meg, ezért érdemes 1-1 db fehér tésztát a kakaóssal együtt sütni.
  4. Közben elkészítjük a krémet is. A porcukrot, a rizslisztet, a vaníliás pudingport, a kakaóport és a tojást egy lábasba mérjük, összekeverjük, majd hozzáadjuk a habtejszínt. Csomómentesre keverjük, és lassú tűzön, folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és még melegen a vajat is hozzákeverjük.
  5. Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük a krémet, és a hűtőbe tesszük kicsit dermedni. Végül a barna és világos kekszalapokat összeragasztjuk a krémmel.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.