15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Egy friss kutatás szerint az egészségünket kockáztatjuk, ha rendszeresen eszünk bizonyos gyorsételekből. Időskori elbutulást, memóriazavart, sőt sztrókot is okozhatnak a magyarok kedvenc ételei.

Növeli a sztrók kialakulásának kockázatát a gyorsétel, a nagy mennyiségű cukros üdítő és sok más ultrafeldolgozott élelmiszer – derült ki egy friss, amerikai kutatásból. A Harvard Medical School szakemberei azt vizsgálták, hogyan hat a szervezetre és miként befolyásolja az emberek egészségi állapotát a magas feldolgozottságú élelmiszerek fogyasztása. Az eredmények letaglózóak, derült ki a Bors cikkéből.

A hamburger, a pizza és a csipsz sem tesz jót az egészségünknek /Fotó: Shutterstock
A hamburger, a pizza és a csipsz sem tesz jót az egészségünknek /Fotó: Shutterstock

Időskori elbutulást, memóriazavart, sztrókot is okozhatnak egyes élelmiszerek

A kutatás során a tudósok megállapították, hogy összefüggés van az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása és bizonyos betegségek, mint például a sztrók kialakulása között. A problémásnak vélt ételek között találjuk a magyarok körében is népszerű gyorsételeket (a hamburgereket, pizzákat), a csipszeket, felvágottakat, valamint a pékárukat is.

A kényelmi ételekkel kapcsolatban már korábban is összefüggésbe hoztak számos betegséget, ilyenek az elhízás, a vérnyomásproblémák, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, a daganatos megbetegedések és az allergiák is. Újabb tétel a listán, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mértékű fogyasztása 8 százalékkal növeli a sztrók kockázatát.

Az utrafeldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása növeli a sztrók kialakulásának esélyét /Fotó: Shutterstock
Az utrafeldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása növeli a sztrók kialakulásának esélyét /Fotó: Shutterstock

Melyek az ultrafeldolgozott, vagy nagymértékben feldolgozott élelmiszerek?

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak azok a termékek, melyeket ipari módon részben vagy teljesen más táplálékokból állítanak elő. Az Orvostovábbképző Szemle online publikált cikke szerint nagymértékben feldolgozott élelmiszernek nevezzük, ha a termék legalább egy összetevője:

  • cukor, zsír, tartósítószer;
  • természetes – nem feldolgozott – élelmiszereket utánzó adalékanyag;
  • ízfokozó, színezék és egyéb adalék;
  • az élelmiszeralkotórészeinek szintézise során keletkező anyag: pl. maltodextrin, magas fruktóz-tartalmú kukorica-szirup, módosított keményítő, hidrogénezett zsírok.

Nagymértékben feldolgozott élelmiszernek számítanak az üdítők, édesített gyümölcslevek, sport- és energiaitalok, energia-szeletek, levesporok, tömeggyártott és csomagolt, hidrogénezett zsírokkal, cukrokkal és egyéb adalékanyagokkal előállított péktermékek, a félkész termékek (mirelit pizza, hot-dog, nuggets, halrudacska), bébiételek, dobozos fagylaltok, cukorkák, édesített joghurtok és a margarin is. Ugyancsak feldolgozott élelmiszerek a virslik, felvágottak, így a parizer vagy a májkrém is.

Mit tehetünk? Hogyan kerüljük el az ultrafeldolgozott élelmiszereket?

A kényelmi vagy gyorsételekkel időt spórolunk, de mint számos kutatás is bizonyítja, az egészségünk terén fizetjük meg az árát. Az ultrafeldolgozott élelmiszereket szerencsére könnyű elkerülni, vagy csökkenteni a fogyasztásukat.

  • Együnk sokféle zöldséget, gyümölcsöt, lehetőleg minden étkezés során kerüljön a tányérra zöldség.
  • Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjét és egészséges zsírokat.
  • Válasszunk friss, természetes alapanyagokból készült ételeket.
  • Ügyeljünk a megfelelő rostbevitelre, ugyanis a rostok segítenek, hogy az emésztés megfelelően működjön, stabilizálhatják a koleszerin- és a vércukorszintet.
  • Csökkentsük az ételadagok méretét, ne együk túl magunkat.
  • Próbáljunk minél többször otthon főzni, csomagolni reggelit, tízórait, ebédet és uzsonnát.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.