Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egy friss kutatás szerint az egészségünket kockáztatjuk, ha rendszeresen eszünk bizonyos gyorsételekből. Időskori elbutulást, memóriazavart, sőt sztrókot is okozhatnak a magyarok kedvenc ételei.

Növeli a sztrók kialakulásának kockázatát a gyorsétel, a nagy mennyiségű cukros üdítő és sok más ultrafeldolgozott élelmiszer – derült ki egy friss, amerikai kutatásból. A Harvard Medical School szakemberei azt vizsgálták, hogyan hat a szervezetre és miként befolyásolja az emberek egészségi állapotát a magas feldolgozottságú élelmiszerek fogyasztása. Az eredmények letaglózóak, derült ki a Bors cikkéből.

A hamburger, a pizza és a csipsz sem tesz jót az egészségünknek /Fotó: Shutterstock
A hamburger, a pizza és a csipsz sem tesz jót az egészségünknek /Fotó: Shutterstock

Időskori elbutulást, memóriazavart, sztrókot is okozhatnak egyes élelmiszerek

A kutatás során a tudósok megállapították, hogy összefüggés van az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása és bizonyos betegségek, mint például a sztrók kialakulása között. A problémásnak vélt ételek között találjuk a magyarok körében is népszerű gyorsételeket (a hamburgereket, pizzákat), a csipszeket, felvágottakat, valamint a pékárukat is.

A kényelmi ételekkel kapcsolatban már korábban is összefüggésbe hoztak számos betegséget, ilyenek az elhízás, a vérnyomásproblémák, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a depresszió, a daganatos megbetegedések és az allergiák is. Újabb tétel a listán, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mértékű fogyasztása 8 százalékkal növeli a sztrók kockázatát.

Az utrafeldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása növeli a sztrók kialakulásának esélyét /Fotó: Shutterstock
Az utrafeldolgozott élelmiszerek nagymértékű fogyasztása növeli a sztrók kialakulásának esélyét /Fotó: Shutterstock

Melyek az ultrafeldolgozott, vagy nagymértékben feldolgozott élelmiszerek?

A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak azok a termékek, melyeket ipari módon részben vagy teljesen más táplálékokból állítanak elő. Az Orvostovábbképző Szemle online publikált cikke szerint nagymértékben feldolgozott élelmiszernek nevezzük, ha a termék legalább egy összetevője:

  • cukor, zsír, tartósítószer;
  • természetes – nem feldolgozott – élelmiszereket utánzó adalékanyag;
  • ízfokozó, színezék és egyéb adalék;
  • az élelmiszeralkotórészeinek szintézise során keletkező anyag: pl. maltodextrin, magas fruktóz-tartalmú kukorica-szirup, módosított keményítő, hidrogénezett zsírok.

Nagymértékben feldolgozott élelmiszernek számítanak az üdítők, édesített gyümölcslevek, sport- és energiaitalok, energia-szeletek, levesporok, tömeggyártott és csomagolt, hidrogénezett zsírokkal, cukrokkal és egyéb adalékanyagokkal előállított péktermékek, a félkész termékek (mirelit pizza, hot-dog, nuggets, halrudacska), bébiételek, dobozos fagylaltok, cukorkák, édesített joghurtok és a margarin is. Ugyancsak feldolgozott élelmiszerek a virslik, felvágottak, így a parizer vagy a májkrém is.

Mit tehetünk? Hogyan kerüljük el az ultrafeldolgozott élelmiszereket?

A kényelmi vagy gyorsételekkel időt spórolunk, de mint számos kutatás is bizonyítja, az egészségünk terén fizetjük meg az árát. Az ultrafeldolgozott élelmiszereket szerencsére könnyű elkerülni, vagy csökkenteni a fogyasztásukat.

  • Együnk sokféle zöldséget, gyümölcsöt, lehetőleg minden étkezés során kerüljön a tányérra zöldség.
  • Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjét és egészséges zsírokat.
  • Válasszunk friss, természetes alapanyagokból készült ételeket.
  • Ügyeljünk a megfelelő rostbevitelre, ugyanis a rostok segítenek, hogy az emésztés megfelelően működjön, stabilizálhatják a koleszerin- és a vércukorszintet.
  • Csökkentsük az ételadagok méretét, ne együk túl magunkat.
  • Próbáljunk minél többször otthon főzni, csomagolni reggelit, tízórait, ebédet és uzsonnát.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.