A legtöbb kertben már üresek az ágyások, hiszen lassan búcsút intünk az októbernek is. Ám vannak olyan zöldségek, amelyeket még nyugodtan a földben hagyhatsz, hiszen ellenállnak az első, korai fagyoknak. A hideg ugyanis néhány zöldség esetében szinte ízfokozóként működik: a sejtjeik megváltoznak, a keményítőt cukorrá alakítják, így a zöldségek mélyebb, édesebb ízűek lesznek.
Ezek a zöldségek biztosan nem riadnak vissza a hidegtől:
A gyökérzöldségek betakarítását hagyhatod október végére, november elejére. Miután kiástad őket a földből, terítsd az ágyás tetejére, és hagyd ott pihenni néhány napot. Így megszáradva, megszilárdulva kerülnek a pincébe, téli tárolóhelyükre.
Akár december közepéig is a földbe hagyhatod, nagyon jól bírja a hideget, emiatt folyamatosan tud teremni. A kelbimbó akkor lesz a legjobb minőségű, ha a zöldség napközben elegendő napfényt kap, és éjszaka gyenge fagyoknak van kitéve. Sokoldalúan felhasználható: készülhet belőle rakott egytálétel, főzelék, köret, de zöldséglevesekben és krémlevesekben is ízletes alapanyag.
Az őszi póréhagymák, mint az Elefánt és a Haldor részben még decemberben is betakaríthatók, a téli pórék pedig, mint a Blagrüner Winter vagy a Freezoo pedig az egész téli időszakban szedhetők. Gazdag B1-vitaminban, ásványi sókban és igen nagy az élettanilag hasznosítható vastartalma is. A téli póréhagyma vékonyabbjai jól használhatók zöldhagymaként. A kifejlett, vastag hagymákból leves, mártás készülhet, de salátákat is ízesíthetsz vele. A póréhagyma zöld leveleit megszáríthatod, és üvegben tárolhatod – minden olyan ízesítésére alkalmas, ahol vöröshagymát használnál.
Az egyik legkedveltebb, legnépszerűbb zöldségnövényünk. A káposzta képes ellenállni az enyhe fagyoknak, sőt a hideg édesíti a káposztát. Ennek ellenére azért ajánlatos még a tél beállta előtt betakarítani, mert ha a fejek túl sokáig az ágyásban maradnak, akkor romlik az állaguk. A káposzta savanyítva, szelve vagy egészben elrakva hordóban, egész tavaszig kitart. Közismert magas C-vitamin tartalma, aminek számos jótékony hatását köszönheti. Többek között segíti a fogyásban, csökkenti a gyulladásos folyamatokat, erősíti az immunrendszert és a szervezet méregtelenítésében is fontos szerepet játszik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.