Izgalmas formájú, ínycsiklandó édességgel mindig jó megörvendeztetni mindazokat, akiket szeretünk – ez nem mese, hanem tény! Ilyenkor, május első hétvégéjén valahogy még intenzívebben előtérbe kerül sokak számára lényük gyermeki része, kísérletező vagy épp játékos kedve a konyhában is – azt gondolom, ez is rendben van.
Gyakran, ha sütéshez készülődik az ember, de még nem pontos az elképzelés a készítendő finomságról, nehéz is elképzelni, hogy minden alapanyag ott lapul a hűtőszekrényben vagy a kamrában, mégis egy hirtelen támadt ötlettől (no jó, gyakran jól bevált recepttől) vezérelve alakulnak át különleges, ünnepi finomsággá, sőt akár kétféle finomsággá is.
A marcipán vitathatatlanul egyike a desszertek legkiválóbbjának, és nincs ez másként a remekül feldolgozható nyers marcipánmasszával sem. A verőfényes tavaszi időben olyan marcipános desszerthez támadt kedvem, amely egyszerre kellemesen krémes, mégis a hűtőszekrény végzi el a munka nagy részét, és különleges formában rejlik majd a meglepetés. Abban az értelemben nem hagyományos pudingról van szó, hogy nem kevertem el egyetlen félkész zacskó tartalmát sem némi tejjel és cukorral, de nem sokkal komplikáltabb ennek a könnyű, krémes finomságnak az elkészítése sem.
Az már valóban a játék és kísérletezés öröme, hogy mindez egy vidám, szilikon mackóformában teljesedett ki anyák napi desszertté. Mert hát egy régi játékmacira ki ne emlékezne vissza szívesen? Ha pedig egy kis torta lesz mackó alakú, remélhetően mindenki arcára mosolyt csal. Ahhoz pedig már igazán nem kellett sokat fantáziálni, hogy minden hasznosuljon a sütés után, így aztán torta és kis kerek rumos golyóbisok is készültek erre a hétvégére Habliliom Könnyed Konyhájában.
Hozzávalók egy 23 X 16 cm formához vagy 18 cm átmérőjű kerek tortaformához:
A tésztához:
2 db közepes méretű egész tojás
12 dkg porcukor
10 dkg olvasztott vaj + 1 dkg a formához
15 dkg süteményliszt
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
½ csomag sütőpor
1 csipet só
1 dl narancslé
A marcipánpuding-réteghez:
2 dl habtejszín
1 dl tej
2 evőkanál nádcukor
10 dkg nyers marcipánmassza
2 lapzselatin
1 evőkanál narancslikőr (elhagyható)
A dekoráláshoz:
1 evőkanál pirított, őrölt török mogyoró
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés: A tésztához a lisztet és a kakaót tálba mérem, hozzákeverem a sót és a sütőport. Félreteszem. Egy nagy keverőtálban az egész tojásokat a cukorral gépi habverővel fehéredésig keverem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom az olvasztott vajat, a fokozatot mérsékelve óvatosan beleöntöm a narancslevet, végül kanalanként a kakaós keveréket.
A sütőformát 1 dkg vajjal kikenem, a tésztát belekanalazom, elegyengetem, és 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 25-28 perc) sütöm. Ha már nem ragad a tészta a beleszúrt tűre, elkészült.
Egy konyhai sütőrácsot sütőpapírral borítok, mikor a tészta már langyosra hűlt, ráborítom.
Hagyom teljesen kihűlni.
Elkészítem a marcipánpudingot. A tejszínt és a tejet tapadásmentes lábosba öntöm, hozzáadom a nádcukrot, belereszelem a nyers marcipánmasszát, majd hozzáöntöm a narancslikőrt. A lapzselatint a csomagoláson található utasításnak megfelelően kevés vízbe áztatom.
A tejszínes keveréket folyamatos keverés mellett melegíteni kezdem, majd mikor felforrt, félrehúzom, a kinyomkodott zselatinlapot hozzáadom és elkeverem. Kissé hűlni hagyom.
A mackótortát kettévágom. A formában mintázatosra sült részét félreteszem – aki szereti, akár így is elfalatozhatja. A sima résszel dolgozom tovább.
Az időközben tisztára mosott sütőformába öntöm a még folyékony állagú marcipánpudingot. Konyhai hőmérsékleten hűlni hagyom, néhány perc elteltével szilárdulni kezd, akkor ráborítom a mackó alakú, sima tésztát.
Óvatosan rányomkodom a krémre, és legalább 4 órán át, de inkább egy éjszakán keresztül a hűtőszekrényben tárolom.
A puding és az aromás, puha tészta kétrétegű tortává alakul – bevonatra nem is lesz szükség a tálaláshoz, majd csak némi dekorációra.
Tálalás előtt a szilikonforma széleit kissé megmozgatom. Egy tálcát tortapapírral borítok. A kakaós tésztaréteget meghintem az őrölt mogyoróval, ráillesztem a tortapapírt, és egyetlen határozott mozdulattal kiborítom a tortát. Így a világos marcipánpudingos rész kerül felülre.
A talpaknál és a füleknél teaszűrőn keresztül meghintem kakaóporral – hidegen tálalom.
A maradék tésztarészt egy másik könnyű desszertté formáltam.
Hozzávalók kb. 40 db 1,5 cm átmérőjű golyóhoz:
40 db bonbonpapír
a maradék kakaós süteménytészta
2 evőkanál vaníliával kevert porcukor
2 evőkanál házi készítésű savanykás sárgabaracklekvár
2 evőkanál narancslikőr (narancslével helyettesíthető)
10 dkg pirított, őrölt török mogyoró
Elkészítés: A tésztát elmorzsoltam, hozzáadtam a mogyoró kivételével minden hozzávalót, és sima masszává dolgoztam.
A mogyorót kis tálba szórtam, a bonbonpapírokat előkészítettem.
A masszából nedves kézzel 1,,5 cm átmérőjű apró golyókat formáltam, meghempergettem a mogyoróban, beleillesztettem a bonbonpapírba. 2 órára hűtőszekrénybe tettem.
Villámgyors és nagyon finom édesség, amit darált kekszből is könnyű elkészíteni – ez esetben érdemes 25 dkg darált omlós keksszel számolni, és 1 evőkanál kakaó hozzáadásával készíteni a sütés nélküli finomságot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.