A mérőpohár semmiképpen sem hiányozhat a háztartásból. A legalább 1 l-es edényen a pontos mérés érdekében 50-100 ml-enként legyen jelölés. A fakanál elengedhetetlen a főzéshez és a nyers tésztamassza összeállításához.
A habverő a legalkalmasabb a tejszín és a tojásfehérje felverésére, a krémek vagy salátaöntetek keverésére. A tésztalapát nélkülözhetetlen a sütéshez, a fémtálnak többek közt akkor veheted hasznát, ha vízfürdőben melegítesz valamit.
A tészta lecsöpögtetéséhez vagy passzírozáshoz szitára, a gyümölcsök, zöldségek és saláták mosásához nagyobb lyukú szűrőre lesz szükséged. A gombóchoz lyukas szedőkanál, a leveshez merőkanál, a sült étel forgatásához pedig lapát kell.
Ha van vágódeszkád, megkíméled a munkalapot. A kések (hús-, illetve kenyérvágó, hámozó) szintén az alapfelszereléshez tartoznak. Sütőecsettel kenheted ki a tortaformát és a tepsit, de a pácot is könnyen felviheted a húsra.
Fontos edények: 1 nagy, 4 l-es fazék leves- és tésztafőzéshez, 1-2 kisebb lábos a zöldségekhez és a köretekhez – lehetőleg üvegfedéllel, hogy látsszon az étel. A sütéshez, pirításhoz 1-2 serpenyő elegendő. Jó, ha az egyik teflonbevonatú – a zsírszegény fogások készítéséhez –, és szükséges hozzá fedő is.
A mártások készítéséhez, de a zöldségek főzéséhez vagy a tej melegítéséhez a nyeles lábos a legmegfelelőbb, mert keverés közben jól meg lehet fogni. A nagyobb húsdarabok párolásához jól jöhet a hőálló fülű edény, amit betehetsz a sütőbe, és fedője is van.
Miben jó sütni a tükörtojást vagy pirítani a krumplit? Íme, néhány ötlet.
Réz
Magas hőfokra hevíthető, így ideális pl. steak sütéséhez. Előnye: a réz jó hővezető, ezáltal a benne lévő ételt kb. 30 percig melegen tartja. Újra fényes lesz az edény egy szelet citrommal (vagy citromlével) áttörölve.
Nemesacél
Sima vagy szendvicstalpú serpenyőben finom ropogósra sül pl. a burgonya vagy a fasírt. Előnye: gyorsan felforrósodik, de nem tartja sokáig a hőt. Fontos: kicsit több olaj kell az étel alá, különben hamar odaég. Rövid áztatás után mosogasd el!
Öntöttvas
A nehéz serpenyő kiváló frissensültek, palacsinta vagy tükörtojás sütésére. Előnye: szinte soha nem megy tönkre. Forró vízben mosd el, majd töröld szárazra, végül kevés olajjal kend át!
Grill
Halat, zöldséget és húst készíthetsz benne. Előnyei: kevés olajjal kell megkenni, illetve bordázott alja miatt olyan az étel, mintha grillrácson sült volna. Ha odasült az étel, öntsd fel vízzel, majd forrald fel. Ezután a szokott módon kell elmosogatni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.