Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Karácsony

Aprósütemények a fenyőfára

Egy karácsonyfa mindenképpen szép: ezüstbe, aranyba, rusztikus szalma- vagy színes üvegdíszekbe öltöztetve. Ha mindezt fokozni szeretnéd, készíts házi készítésű, illatos és mutatós díszeket!

Mézeskalács nélkül nincs karácsony!
Mézeskalács nélkül nincs karácsony!

Ezek az illatos - és szó szerint ennivaló - díszek igazán különlegessé teszik az ünnepeket! Valójában bármilyen linzert, habkarikát, mézeskalácsot és kekszet feltehetünk a fára, csupán arra kell ügyelnünk, hogy olyan édességeket készítsünk, amelyek "jól tartják" magukat.

Mákos csillagok

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 20 dkg darált mák, 15 dkg margarin

Elkészítés: A hozzávalókat néhány kanál mákos cukor kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos cukorral meghintjük. Közepes lángon sütjük.

Fekete-fehér csillagok

Hozzávalók 40 darabhoz: 15 dkg liszt, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 teáskanál kakaó, 1 teáskanál tej, 1/2 zacskó vaníliás cukor, késhegynyi sütőpor, néhány csepp rumaroma, csipetnyi só

Elkészítés: A lisztet összegyúrjuk a cukorral, sóval, a sütőporral, a vaníliás cukorral, a vajjal a tojássárgájával és 1 kanál vízzel. A tészta kétharmadába belekeverjük a kakaót, a tejet és a rumaromát. A kétféle tésztát külön-külön műanyag fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Két fólialap között külön-külön kinyújtjuk. A kakaósból nagyobb, a simából kisebb csillagokat szúrunk ki és egymásra helyezzük. A csillagokat sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük és 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük.

Mézes puszedli

Hozzávalók: 25 dkg méz, 50 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj vagy citromhéj

Elkészítés: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.

Frissen ropogós, dobozva zárva megpuhul
Frissen ropogós, dobozva zárva megpuhul
Mézes aprósütemény

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 25 dkg átszitált porcukor, 1 evõkanál õrölt fahéj, tetszés szerint kakaópor, 12 dkg virágméz, 3 egész tojás

Elkészítés: a poranyagokat gyúrótálban összekeverjük, a vízfürdõben forrósított mézet hozzáadjuk, fakanállal jól elkeverjük, majd addig gyúrjuk, míg a tészta a kéztõl és a gyúrótáltól elválik. Két-három napi hûtõben (fölsõ polcon!) való pihentetés után formázható, a formákat zsírozott tepsibe kell helyezni. A tíz percig elõforrósított sütõben, takaréklángon, kb. 8-10 percig sütjük.

Kókuszos habcsók

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 15 dkg finom kristálycukor, 10 dkg kókuszreszelék, 2 teáskanál málnaszörp, 1 evőkanál csokidara, 1 evőkanál tarka cukordara

Előkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzákeverjük a cukrot, majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Kettévesszük a masszát, a felébe belekeverjük a málnaszörpöt, így kétféle színű habcsókot készítünk.

Elkészítés: 1. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd egy kanál segítségével halmokat rakunk 2–3 cm-re egymástól, mindkét masszából. A sütőt 150 fokra (gázsütő 2 fokozat) előmelegítjük, és a kis halmocskákat kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha megsült, kb. 5 percig hűtjük a tepsiben, majd leszedjük a papírról. A fehér habcsókokat csokidarával, a rózsaszíneket cukordarával szórjuk meg, és ízlésesen tálra rakjuk.

Mandulás habcsók

Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 15 dkg mandula, citromlé, 20 dkg cukor, diónyi vaj

Elkészítés: A tojásfehérjét tálba téve gőz fölött verjük habbá a cukorral. Néhány csepp citromlét is keverjünk a masszához. Ha már kemény a hab, vegyük le gőzről, keverjük hozzá óvatosan a durvára őrölt mandulát. Kivajazott sütőlapra halmozzunk a masszából golyóformákat. Alacsony lángon süssük, szárítsuk, míg megrepedezik a teteje.

Édes, omlós, illatos
Édes, omlós, illatos

További receptek >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.