A krémsajt a világ egyik csodája, mostanság épp a legnagyobb kedvencem. Elképesztő sokrétűen lehet vele főzni, és ez az ízletes, tömény, selymes és omlós finom krém újabb és újabb ételek készítésére sarkallja azt, aki megkóstolja, így engem is.
A krémsajt állaga annyira optimális, hogy édes és sós ételekhez is kitűnően lehet használni. Ha befűszerezzük a krémsajtunkat sóval, borssal, zöldfűszerekkel, és hasábokra vágott zöldségekkel – répával, zellerrel, paprikával, uborkával -, netán grissinivel vagy csak egyszerű pirítósokkal kínáljuk, mártogatósnak is kitűnő. Volt, hogy leturmixoltam paradicsomos-olajos hallal (3 perc 22 másodperc alatt kész van), és pirítósra kenték a vendégek. De tésztaételek szaftját sűríteni is kitűnő, ha 1-1 kanállal teszünk bele, máris szépen felragad a tészta falára, ezért sokkal ízletesebbnek, szaftosabbnak érezzük. Krémleveseinkbe is nagyszerű, akár beleturmixolva, akár a tetejére kanalazva szép és finom is… Nem beszélve a lekvárral összekevert krémsajtról, ami palacsinta töltelékeként vagy gofrihoz kínálva is isteni. Szóval nincs határ
Tejfölös piskóta krémsajttal és áfonyával
Hozzávalók:
17,5 dkg lágy vaj
17,5 dkg aranybarna nádcukor
3 nagy tojás
22,5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
4 nagy evőkanál tejföl
37,5 dkg áfonya (3 doboz)
20 dkg krémsajt
10 dkg porcukor
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 160 fokra (ha nem légkeveréses, akkor 180 fokra). Egy 22 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
A lágy vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a sütőport és a lisztet tálba tesszük, és robotgéppel 2-3 percig keverjük. Hozzáadunk 2 nagy evőkanál tejfölt és az áfonya harmadát, és összeforgatjuk a tésztát,hozzá a fehérje felvert habja.
A formába öntjük, elegyengetjük a tetejét, és 50 percig sütjük előmelegített sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük.
Kivesszük, 10 percet pihentetjük, majd kivesszük a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
A krémsajtot kikeverjük a porcukorral és 2 nagy evőkanál tejföllel, a sütemény tetejére kenjük, megszórjuk a maradék áfonyával.
Ezt a süteményt bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük, mindegyikkel fantasztikus lesz. Hogy az áfonyára esett a választásom, annak több oka is van. Kicsit úgy érzem, elhanyagoljuk ezt a gyümölcsöt. Nem eszünk belőle eleget, pedig igenis kéne. Gyerekeknek optimális, ha egymásra akarják nyújtogatni a nyelvüket, nem beszélve a fehér nadrág veszélyeire, ha épp ezt fogyasztjuk… Sőt melyik gyerek nem enné meg az áfonyát, ha tudja, hogy azt a legendás könyvbéli barátját is így hívják, aki rávette a haverjait arra: fessék le neki óriás munkával a kerítést, és még ajándékot is hozzanak. Igen, ő Huckleberry Finn (angolul mondják huckleberrynek is az áfonyát).
A másik oka, hogy tavaly ezt a tortát két verzióban is elkészítettem, az egyikhez saját készítésű áfonyalekvárt használtam, ami elképesztő magasságokba emelte a süteményt. Nem lehet belőle eleget a tetejére vagy bele tenni, és őrületes színeket produkál. A harmadik ok a legfontosabb: úgy mondják, hogy az áfonyában található elemek nem engedik a szervezet sejtfalára kapaszkodni a baktériumokat, tehát gyógyító hatásai sem elhanyagolhatók. Csodás, nem? Be is kaptam belőle gyorsan egy marékkal…
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.