Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Érnek a gyümölcsök, harsogó, friss ízükkel nem lehet betelni. Érdemes szezon alatt mindenbe belekomponálni, kihasználni a rövid időt, amíg frissen teremnek. Elsősorban persze desszertekhez illenek, de érdemes kipróbálni például grill ételek kiegészítőiként is.

A sós-édes kapcsolat a gasztronómiában nem szokatlan, bár elsőre annak tűnhet. Sok gyümölcsöt kóstoltunk már húsok mellé, a legklasszikusabb talán a marhahús mellé kínált meggymártás, és itt már egy harmadik íz is jelen van, mégpedig a savanyú. Ez a hármasság pedig nagyon finom, nagyon harmonikus, és a sós-édes-savanyú kombinációt egészen bátran kipróbálhatjuk más alapanyagokkal is.

Grillezett vajhal kacsamájjal és hagymás rebarbarakompóttal
Grillezett vajhal kacsamájjal és hagymás rebarbarakompóttal

A nyár nekem egyet jelent a grillezéssel, szeretem a komoly pácolt húsokat is, a hétvégén például pácolt oldalast grilleztem a Budai Gourmet fesztiválon, 4 féle saját készítésű kolbász mellett. Igaz, itt is szerepeltek gyümölcsök… az oldalas végül szilvalekváros-chilis-zöldcitromos lakkot kapott, és az egyik kolbász is citromos volt… a többi szarvasgombás ízesítést kapott… Szóval gyakran csempészek gyümölcsöt a húsételekbe.

A következő recept is bizonyság erre: a halnak és a májnak is nagyon jót tesz az édes-savanyú kiegészítés!

Grillezett vajhal kacsamájjal és hagymás rebarbarakompóttal

Gyorsan elkészül, egyszerű, de különleges
Gyorsan elkészül, egyszerű, de különleges

Hozzávalók:
60 dkg vajhal
4 szál rebarbara
40 dkg hízott kacsamáj

bors
4 fej sonkahagyma vagy salottahagyma
pár csepp olaj
10 dkg cukor
1 dl fehérbor
pár csepp citromlé
fél ág rozmaring

Elkészítés: A rebarbarát megtisztítjuk, felkockázzuk. A cukrot halványra karamellizáljuk, rádobjuk rozmaringot, a rebarbarát és a cikkekre vágott hagymát, felöntjük a borral, és kb. 5 perc alatt megpároljuk.

A halat és a májat sózzuk, beolajozott grillrácsra téve néhány perc alatt megsütjük. Frissen őrölt borssal vagy színes borssal megszórjuk, és a hagymás rebarbarakompóttal és kenyérrel tálaljuk.

Chutney, kompót, lekvár

Kompótnak vagy lekvárnak is nevezhetjük a gyümölcsalapú édes-sós-savanyú csatnikat, amelyek nagyon jól illenek különféle húsételekhez. Bármilyen gyümölcsből készíthetjük, de akár zöldségből is, fontos, hogy mindhárom íz megjelenjen benne. Jellegzetességük még, hogy fűszeresek, és a legtöbb esetben hagyma is van bennük. A hagymához amúgy is illik az édes íz, ha jól belegondolunk, a hagyma önmagában édeskés (is), persze a csípős, aromás íze mellett.

Bár a rebarbara nem gyümölcs, mégis gyümölcsként használjuk... itt kompótként
Bár a rebarbara nem gyümölcs, mégis gyümölcsként használjuk... itt kompótként

Az alapízek mellett mindenképpen érdemes fűszerezni, de elég egy-egy érdekes kombináció, nem kell a végletekig variálni, mert elvész a harmónia. A fenti rebarbarás chutneyt szerintem jól kiegészíti – a hagyma mellett - a kis cukor, a rozmaring és a bor. De nagyszerű az édes-savanykás ananászból készült chutney is, ha hagymával, mentával és bazsalikommal bolondítjuk meg. Édesköményhez hagymát, mézet és paradicsomot ajánlanék, ezek mind illenek a halhoz és a kacsamájhoz is.

Ezekhez a gyümölcsös kompótokhoz vagy csatnikhoz a megszokott vöröshagyma vagy lilahagyma helyett inkább salottahagymát vagy sonkahagymát ajánlok, mert ezeknek lágyabb az ízük. De ha nem sikerül beszerezni, az újhagyma fehér részét is használhatjuk.

Ízjátékok

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

Azt hiszem, főételeknél általában a fűszeresebb, sós ízeket kedvelik leggyakrabban, de a finom harmóniák fontosak. Észre sem vesszük, de gyakran a klasszikus ételeinknél is használjuk sós ételekhez a cukrot. Gondoljunk a zöldségfélékre… Minden zöldséghez illik: babhoz, borsóhoz, spárgához, répához mindig teszünk egy picit, holott már magukban is enyhén édesek, egy csipetnyi édességgel ezt még jobban kihangsúlyozzuk leveseknél, főzelékeknél.

Ugyanígy játszhatunk a kesernyés-édes-sós kombinációval is. Az enyhén kesernyés radicchio vagy endívia salátába jól illik a savanyú-édes narancs, sós húsok, halak, felfújtak köreteként.

És akkor még nem is beszéltünk a borokról…

Zsolt további receptjei >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.