Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Eddig a kávéfajtákat ízlelgettünk. Most olyan italokat nézünk meg, melyek alapja egy jó eszpresszó, és tejhabbal, csokoládéval vagy alkohollal ízesítjük, hogy még nagyobb legyen az élvezet.
Latte Macchiato

A manapság Magyarországon oly népszerű italt másképp készítik hazánkban, mint Olaszországban. Gőzölt tejet és tejhabot öntünk egy nagy üvegpohárba, egészen annak tetejéig. A tejnek a gőzölés megkezdésekor hidegnek kell lennie, és 60 fok körül abba kell hagyni gőzölését. A tej a hosszú pohárban kettéválik: felül a hab, alul a meleg tej. Közé kellene beszorítani a barna kávésávot. Könnyebb létrehozni az elkülönülő rétegeket, ha az eszpresszót egy kis – meleg vízzel átöblített (így már meleg) - kiöntőben készítjük el. Nagyon lassan öntsük bele a kávét a tejbe úgy, hogy a kávé ne bukjon a tej mélyére. Ha nem bízunk kezünk lassú mozdulataiban, tartsunk egy kiskanalat közvetlenül a tejhab fölé, lassítva ezzel a becsapódás sebességét. Látványos - és a sok tej miatt - édeskés italt kapunk. Az olasz változat egy kicsit egyszerűbb. A tejet ugyanúgy készítik elő, mint fent, de a kávé beleöntésénél cseppet sem ügyelnek a rétegződésre. Neve arra utal, hogy az utólag beleöntött kávé barna színét eltüntetik a tejhabon: befoltozzák.

A sok tej miatt édeskésebbnek hat a kávé
A sok tej miatt édeskésebbnek hat a kávé

Caffe Corretto

Kávé tejhabbal és csokireszelékkel
Kávé tejhabbal és csokireszelékkel

Az olasz eszpresszót 10 ml pálinkával vagy grappával „korrigáljuk”. Az olaszok általában megkérdezik, milyen alkoholt szeretnénk a 2-3 fajtából, amit ajánlanak. A lefőzött eszpresszót a pulton, előttünk öntik nyakon a kiválasztott itallal. Fogyasztásakor készüljünk fel arra, hogy forró italként jobban megérezzük az alkoholtartalom hatását. Én nem vagyok nagy híve; jobban szeretem külön-külön kóstolgatni az összetevőket.

Cappuccino másképp

Egy ristrettót gőzölt tejhabbal koronázunk, de úgy, hogy a tej ne keveredjen a kávéval. Érdemes olyan üvegpoharat használni, ami ezt a látványt oldalról is láthatóvá teszi. Ha a pohár alja szűkül (mint az Y-pohár), a kevés kávé is jól látszódik. Én imádom a magas kakaótartalmú étcsokikat: így javaslom, a tetejére reszeljünk belőle bőségesen. Csokoládé, tej és kávé: aki kicsit is édesszájú, imádni fogja.

Néhány szót ejtenék a tejhab gőzöléséről is. Egy pár olyan trükk van, amit ha betartunk és kitartóan gyakorolunk, kitűnő krémes állagú habot készíthetünk otthon is.

A megfelelő fém edény elengedhetetlen. Harmadáig-feléig töltjük hideg (!!!) tejjel. A sok otthoni gépen is rendelkezésre álló gőzcső végét pontosan a felszín alatt kell tartani úgy, hogy a gőzölés alatt a sercegő hang folyamatosan hallható legyen. A tej melegszik, nő a térfogata, ezért picit mindig lejjebb kell vinnünk az edényt, hogy a cső vége a felszín közelében maradjon. Ha az egyik kezünkkel átfogjuk a kiöntőt, egy idő után azt érezzük, hogy már nem tudjuk ott tartani a kezünket (60-70 fok). Ekkor kell abbahagynunk a gőzölést, a gőzcsövet egy pillanatra mélyre dugva, hogy felkavarja a tejet.

Világklasszis: a cappucino
Világklasszis: a cappucino

Most még vannak benne nagyobb buborékok, melyet úgy tüntethetünk el, hogy a fém edényt talpával óvatosan az asztalhoz ütögetünk, és néhányszor megforgatjuk körkörös mozdulattal. Ekkor már önthető a homogén, krémes tejhab. Hőmérséklete lehetővé teszi az azonnali fogyasztást, nem égetjük meg a szánkat.

Nem kell megijedni, ha elsőre nem sikerül!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.