Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Morzsáló (blog)

2005. április 27. Fokhagymaleves teaszűrővel

Legjobban akkor szeretek főzni, ha csak ketten vagyunk a konyhában. Titusz és én. Titusz a barátom, Ká öreg macskája. Fekete kandúr hófehér tappancsokkal és gyönyörű, élénksárga cévitamin szemekkel.

Meggyőződésem, hogy tud főzni. 17 év alatt végül is megtanulhatott… Áltatában őrült hangerővel ordíttatom a rádiót (Titusz ilyenkor „köcsögít”, azaz hátra vágja a füleit, mintha fájna neki, amit hall), és megkezdem konyhai tevékenységemet. Közben persze folyamatosan magyarázok Titusznak, aki hol érdeklődve, hol unottan bámulja ügyeskedésemet.


Pikk-pakk alkotok, utálok órákon át a konyhában szütyörögni. Így aztán, pikk-pakk nekiálltam a fokhagyma leves elkészítésének: megpucoltam 12 gerezd fokhagymát (csak nem fordulunk fel ennyitől?), és bedobáltam őket az aprítógépbe (mert nem tudok szépen darabolni, fokhagymanyomóm pedig még nincs). Egy fazékban alig 2 kanál olívaolajon megpirítottam a fokhagymát, majd rászórtam 2-3 evőkanál lisztet, végül felöntöttem fél liter erőlevessel. Na jó, vízzel. (de utána dobtam az erőleves kockát, és akkor már végül is ugyanaz, nem? A horror itt kezdődött. A fazékban úgy összeállt a liszt és a majdnem erőleves, mint a glett. Vagy gitt? Mindegy. Hozzáöntöttem még vagy 3 deci tejet és lelkesen kavargattam.

Titusz unottan bóbiskolt, azt hiszem lelkiekben már lemondott rólam és a készülő vacsoráról. Ami azt illeti, egy kicsit én is. Teríteni kezdtem és arra gondoltam, talán egy sajtos melegszendvics megmentené Ká előtt a becsületem. Közben elkészült a levesem. Megsóztam, borsoztam, és legnagyobb megdöbbenésemre valami elképesztően jó íze volt! És krémes állaga. Csak azok a fránya csomók ne úsztak volna a tején. Jajj-jajj-jajj! Mit kell ilyenkor csinálni? Pánikhangulatban fel s alá jártam a konyhában, felzavarva ezzel szunyókáló segítőmet, amikor egyszerre csak villámként hasított belém a felismerés: a teaszűrő! Egy mozdulattal átszűrtem rajta a levest, majd gyorsan megpirítottam és felkockáztam két szelet korpás kenyeret, és reszeltem egy csomó sajtot, plusz összevágtam egy kis lilahagymát és ezzel szervíroztam a levest, és bekiabáltam a szobába: Gyere gyorsan, kééééééész vagyooook!

Szívdobogva vártam Ká kritikáját. Mert kritikus ám, de még mennyire! (igaz, nem tehet róla, mivel szűz az aszcendense) Szóval leült, belekanalazott a levesembe, majd rám nézett, széles mosolyra húzta a száját, és azt mondta: Mirza, ez valami EMBERTELEN jó!

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.