A szalonnát 3-4 milliméteresre csíkozzuk; a hagymát meghámozzuk, felkockázzuk; a paprikát megmossuk, felszeleteljük, majd a hagymához hasonló méretűre vágjuk; a hússzeleteket enyhén átlósan7-8 milliméteres csíkokra vágjuk; a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk; végül a paradicsomot is megmossuk, és felkockázzuk.
Egy magas falú serpenyőben a szalonnát alacsony fokozaton, időnként kevergetve pár perc alatt átlátszóra pirítjuk, ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, és együtt tovább dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát is, megborsozzuk, és addig pároljuk, amíg az alap opálosan áttetsző nem lesz.
Ezután hozzáadjuk a tokányhúst, sózzuk, de csak óvatosan, mert a szalonna is sós, és fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük a fokhagymával, majd fűszerezzük a pirospaprikával, alaposan elkeverjük, és a kockázott paradicsomot is beletesszük. Ezzel is jól elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd lefedjük, és takaréklángon nagyjából 60-70 perc alatt puhára pároljuk.
Ha megpuhult, egy kis tálba kanalazzuk a tejfölt, hozzáadjuk a lisztet, és habverő segítségével csomómentesre keverjük, majd hőkiegyenlítéssel a raguhoz öntjük. Pár percig kevergetve készre főzzük a tokányt.
Melegen, általában nokedlivel vagy tésztával, esetleg rizzsel és savanyúsággal fogyaszthatjuk ezt a szaftos-ízes megunhatatlan ősi ragut.
Nézd meg videón is, hogyan készül a csikós tokány:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.