Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Noszvajon jártunk a hétvégén, ahol este, amikor már mindenhol sötétség honolt, fényes lampionokat eresztettünk fel az égbe az Imány domb tetején összegyűlt emberekkel.

Nem először jártunk Noszvajon (hiszen itt voltunk ősszel, a Szilvanapon is), és a tegnapi mulatság után azt kell mondjam, garantáltan nem is utoljára, ugyanis ilyen programokért igenis, érdemes 160 km-t autózni...

A lampion az égbe emelkedik
A lampion az égbe emelkedik

Az ötlet természetesen Noszvajról eredt, egy ideje ugyanis szemmel tartjuk a honlapjukat, hogy tudjuk, mikor milyen program van kilátásban, ám az igazi lelkesedést az váltotta ki belőlünk, hogy Dorka kedvenc meséjében, a királylány, Aranyhaj születésnapján ezernyi apró lampiont engednek mindig az égbe. Hetek óta minden este ezt a mesét kell a Kicsinek elolvasnom, ezt szereti a legjobban, no és a lámpásokat. Így, amikor megtudtuk, hogy Noszvajon lámpásokat fognak a sötét éjszakába ereszteni, nem volt kérdés, hogy elmegyünk-e.

Messziről így néznek ki az égbe szálló lámpások
Messziről így néznek ki az égbe szálló lámpások

Maga, a lampion egegetés egyébként keleti szokás, a kínaiak a Holdújévet köszöntik tengernyi lampionnal. Amúgy ezek teljesen környezetbarát lampionok, lebomlanak. Óriásiak, majd egy méteresek, és papírból vannak, az aljuk pedig spárgából.

Meseszép, ugye?
Meseszép, ugye?

Hawai-on nyáron küldenek úszó lampionokat az óceánba, az is döbbenetesen szép látvány. Az eltávozott lelkekért, imáik teljesüléséért és a jó egészségért gyújtják meg ezeket a kövér, mesebeli lámpásokat, amelyek a vízben csillagként ragyognak. Megható, szívet melengető, semmihez sem hasonlítható élmény egy ilyen eseményen részt venni.

Ez a videó nem ott készült, hiszen nem készültünk kamerázni, de hűen visszaadja a lampion-eresztés mesés hangulatát, és a zene sem utolsó.

Noszvajon a telet búcsúztatták ez alkalommal: az Imány dombon kiszebabát égettek, hogy elégjen vele minden rossz, és az emberek egészségesek és boldogok legyenek, majd az ösvény mentén elhelyezett fáklyák mentén sorra gyúltak be a lámpások, és lassan, méltóságteljesen az égbe emelkedtek. Mi 3 lampiont "küldtünk fel", mindhármunknak egyet, és meghatottan néztük, ahogy eggyé olvadnak a csillagokkal.

Azt gondolom, több ilyen program kellene nekünk, embereknek, hiszen ilyenkor tudunk igazán regenerálódni. A noszvajiak ráadásul nagyon kedvesek, mindenkivel beszédbe elegyednek, mosolyognak, segítenek. Ahol ennyi jó ember gyűlik össze, ott pezseg a pozitív csí, az életenergia, valószínűleg ez is közrejátszik abban, hogy az ember ennyire feltöltődik és ilyen remekül érzi magát.
Túl sokat ülünk a tévé és a számítógép előtt. Kirándulnunk kellene, többet a szabadban lenni, beszélgetni, nevetni, és a lelkünknek örömet okozni.
Noszvajon életre szóló ajándékot kaptunk, amit mindenkinek ki kellene próbálni!

---------------------------------------------------------------------------------

És most jöjjön néhány remek recept, ezúttal Évától!

Az első recept egy isteni zöldségleves, erőleveskocka-mentes. Zsenge borsóval, finom galuskával igazi tavaszváró, gyöngyöző házi leves, ezt érdemes kipróbálni, nagyon finom!

Zöldségleves

Hozzávalók: 10 db csirkecomb bőre és csontja, 3 gerezd fokhagyma, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, só, fehér bors, csipet cukor, 1 tojás, 1 evőkanál étolaj, 1 db 0,5 kg zöldborsó konzerv, 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
1.) A csontokat a bőrökkel alaposan megmossuk és feltesszük annyi sós vízben főni, amennyi bőven ellepi. Ebbe főzzük a fokhagymákat is. Ha megfőtt, leszűrjük.
2.) A vékonyan felszeletelt sárga- és fehérrépát pici olajon megdinszteljük, majd 10 percig főzzük a csontlében.
3.) 1 tojásból 1 evőkanál étolajból 3 evőkanál lisztből nokedlit szaggatunk a levesbe.
4-) Legvégén beletesszük a zöldborsót, fehér borsot és csipetnyi cukrot. Ha kész, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet. A combokból rántott húst sütünk.

Zöldségleves galuskával
Zöldségleves galuskával

A második étel klasszukus rántott hús volt, salátával, kukoricás rizzsel, és lila krumplipürével. Igen, lilával. Dorka azt hitte szilvás, én azt, hogy céklás, de nem. Ez perui lila burgonyából készült, hagyományos módon, és ilyen elképesztő színe van. A kép nem túl trendi, de mindenki falt, nem volt idő képbeállításra. :-)

Lila krumplipüré, rántott hús, kukoricás rizs
Lila krumplipüré, rántott hús, kukoricás rizs

A harmadik fogás egy mákos, csokis sütemény, isteni - és vigyázat! Nagyon eteti magát. :DDD

Csokis-mákos pite

Hozzávalók: 1 bögre mák, 1 bögre liszt, 1 bögre cukor+2 ek, 1 bögre tej, 1/2 kiskanál szódabikarbóna, 1/2 kiskanál őrölt fahéj, 1 narancs reszelt héja, 2 tojás, 2 evőkanál kakaó por, 2 evőkanál étolaj, pikáns ízű lekvár
Elkészítés:
1.) A két tojás sárgáját az egy bögréből kivett 2 evőkanál cukorral habosra keverjük, majd belekerül fokozatosan adagolva a többi cukor, a liszt, a tej, a mák és a narancs héja.
2.) Legvégén a tojások felvert habját keverjük a masszába, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tepsit kb 45-50 percre.
3.) Deszkán hűtjük ki, akkor megkenjük a tetejét valamilyen pikáns lekvárral, hagyjuk kicsit szikkadni. Közben 2 evőkanál kristálycukorból 2 evőkanál vízzel sűrű szirupot főzünk, melybe 2 evőkanál kakópor jön az olajjal. Ezt csurgatjuk a sütemény tetejére, késsel kicsit elegyengetjük. A tészta egyik felére színes szórócukrot tesszük.

Csokis-mákos pite - mennyei volt!
Csokis-mákos pite - mennyei volt!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.