Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Csupacsokis brownie
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus grízgaluska leves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus kuglóf
Farsangi szalagos fánk
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Epres blondie
Körömpörkölt csülökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Pezsgő

Az italok királya

Pezsgővel koccintunk, ha sikereinket ünnepeljük, ha megházasodunk, ha születésnapunk van. És persze újévkor – szóval az esztendő összes jelentős eseményén. Nem tudjuk, ennek pontosan mi lehet az oka: talán a tradíció, talán a csodás ízhatás, talán a részegítő buborékok; de az is lehet, hogy a bontást kísérő pukkanás miatt választjuk.

A szilveszter elképzelhetetlen pezsgő nélkül, ám aki nem szereti magában, készíthet belőle színes koktélokat!

A finom nedűt kortyolgatva se felejtsd el azonban, hogy a pezsgőben lévő szénsav miatt az alkohol háromszor gyorsabban jut a vérkeringésbe, mint más alkoholos italok esetében!



Bellini

Hozzávalók 1 pohárhoz:
1 dl baracklé
0,5 dl cukorszirup
1,5 dl jéghideg pezsgő
1 koktélcsereszenye

Elkészítés: A baracklevet és a cukorszirupot hosszú pezsgős pohárba töltjük, elkeverjük. Felöntjük pezsgővel és finoman megkeverjük. A pohár szélét koktélcseresznyével díszítjük.

Szilveszterkor igen! Egyébként nem illik durrantani. Ezért ne rázzuk fel az üveget! Amikor a dugót kicsomagoltuk, tekerjünk az üveg nyakára tiszta konyharuhát, és óvatos mozdulattal húzzuk ki a dugót. Akkor jó, ha csupán egy „szusszanást” hallunk.

Caribbean

Hozzávalók 1 pohárhoz:
1 evőkanál fehér rum
1 evőkanál banánlikőr
1 dl száraz pezsgő
1 kis darab banán

Elkészítés: A rumot és a likőrt elkeverjük egy kehely alakú pezsgős pohárban. Felöntjük a jéghideg pezsgővel. Egy darab banánnal és mentalevéllel díszítjük.

Blue Champagne

Hozzávalók 1 pohárhoz:
2 cl gin
2 cl Curacao blue
2 cl citromlé
1,5 dl száraz pezsgő

Elkészítés: A gint, a Curacao blue-t és a citromlevet sékerben összerázzuk. Pohárba szűrjük, felöntjük a pezsgővel, és citromszelettel díszítjük a pohár szélét.

Pezsgőből friss gyümölccsel, gyümölcslével, vörösborral, likőrrel kitűnő koktélokat is készíthetünk. Ajánljuk a feketeribizli-, barack-, narancslikőröket, a Triple sec-et, a Blue Curacao-t, de finom brandyvel, ginnel, rummal, pálinkával is. Alapszabály: elég belőlük keveset keverni a pezsgőhöz. Gyümölcslével (narancs, barack, ananász) szinte bármikor bátran felönthetjük az italunkat.

Kir Royal

Hozzávalók 1 pohárhoz:
9 cl száraz pezsgő
1 cl Creme de Cassis (feketeribizli-likőr)
1 koktélcseresznye

Elkészítés: A pezsgős kehelybe öntjük a likőrt, és felöntjük a jéghideg pezsgővel. A pohár szélét 1 szem koktélcseresznyével díszítjük.

Pohárba öntve minél nagyobb felületen találkozik az ital a levegővel, annál gyorsabban távozik belőle a szén-dioxid. A felfelé szűkülő pohárban (furulya vagy flőte alakú pohár) kínált pezsgő fokozza az élvezeti értéket, hosszan gyönyörködhetünk a buborékok felemelkedésében. Akik nem szeretik a buborékot, azoknak a kehely formájú poharat ajánljuk.

Tudj meg többet a pezsgőkről >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.