15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
PR

Fedezd fel Magyarországot és kóstold meg a legjobb hazai ínyencségeket

A koronavírus-járvány hosszú hónapokra bezártságra kényszerített minket. Nem találkoztunk barátokkal, tágabb családtagokkal, nem utaztunk, nem fedeztük fel Magyarország szép helyeit, nem tudtunk beülni kedvenc éttermünkbe. A bezártság hosszú hetei után újra itt a lehetőség, hogy gasztronómiai túrákat tegyünk Magyarországon.

Bármerre is indulunk el Magyarországon túrázni, kirándulni, a magyar gasztronómia sokszínűségének köszönhetően nem maradunk éhesek. Minden tájegységnek megvan a maga jellegzetes alapanyaga, étele. Ha az Alföldön járunk kihagyhatatlan a bográcsban készülő slambuc, Észak-Magyarországon a palócételeket érdemes megkóstolni, míg a Balatonon a hagyományos halételek mellett számos különlegességből válogathatunk.

A külföldi utazások helyett érdemes inkább a biztonságos és legalább annyira izgalmas belföldi úti célokat választani. Idén a magyar tenger, a Balaton sokak számára kiemelt úticél lehet. Ha ellátogatunk a Balaton-partra, mindenféleképpen meg kell kóstolnunk a helyi gasztronómia finomságait.

Balatoni halételek

Balatoni, Dunai, vagy a Tiszai halászlé? A legjobb baráti társaságok is képesek összeveszni azon, hogy melyik a finomabb. A halászlé igazi hungarikumnak számít. A balatoni változat sokféle halból készül, hagymával, pirospaprikával. Minden hozzávalót egyszerre tettek a bográcsba.

Ha a család Keszthelyre a Festetics kastélyba tervez egy kirándulást, akkor érdemes betérni a helyi Halászcsárdába, ahol négyféle balatoni halászléből is választhatunk. A vegyes halból készült változat mellett pontyfiléből, harcsafiléből is készítenek halászlevet, valamint halikrával és haltejjel is megkóstolhatjuk ezt a magyaros ételt.

A balatonszemesi Kistücsök étterem is újranyitott. Az étterem évről-évre bekerül az ország legjobb vendéglátóhelyei közé. Különleges hal, szárnyas-és mangalica fogásokkal várják a vendégeket.

A balatoni csárdák, éttermek kínálatából természetesen nem hiányzik a harcsapaprikás túrós csúszával vagy a fogasfilé sem. A strandokon pedig egyre több helyen megkóstolhatjuk a süllőt vagy a keszeget.

Betyárételek

Egy kiadós kirándulás után jól esik egy tányér laktató leves. Mi magyarok nagyon szeretjük a gulyást, ha a Balaton környékén járunk, akkor mindenképpen meg kell kóstolnunk a helyi változatot, a Bakonyi betyárgulyást, ami kiemelt helyen szerepel a balatoni vendéglők étlapjain. A bakonyi betyárgulyás titka a finom, kockára vágott borjúhúsban rejlik, amit füstölt császárszalonnával, gombával, sok-sok zöldséggel és kiemelten egy kis kaporral bolondítanak meg.

Lángos

A Balatonról senki sem térhet úgy haza, hogy ne egyen meg egy jó lángost. A hagyományos és a sajtos-tejfölös lángos mellett már különböző töltött lángosokkal csillapíthatják az éhségüket a fürdőzők. Például darált hússal, káposztával, vagy csirkemellel töltött lángos is kapható. A Balatonon az egyik legfinomabb lángos, Alsóörsön kapható Gyuri lángosozójában.

Borok

Ahogy a magyar gasztronómia, úgy a magyar borászat is sokszínű. A Balatoni borrégió Magyarország hat borrégiójának egyike. Hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai. A borászatok újranyitottak, borkóstolókon, pincelátogatásokon vehetünk részt. A paloznaki Homola, vagy a csopaki Jásdi pincészet borteraszáról pedig egy pohár bort iszogatva gyönyörködhetünk a csodás balatoni panorámában.

Itt megtalálod a legjobb és legcsábítóbb ajánlatokat. Válogass kedvedre, és indulj el, fedezd fel újra az ország csodáit!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.