A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Újévi lencsefőzelék recept
Újévi lencsefőzelék
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Alapételek

Így lesz tökéletes a marhahús leves - a velős csonttól a zöldségekig

A ráérős vasárnapi ebédek fénypontját jelentő hagyományos húsleves marhából az igazi. Nem hiányozhat belőle a velős csont, a sok zöldség és a tészta, továbbá legalább ennyire fontos, hogy elegendő időt szánj az elkészítésére.

Ne spórolj a leveshúson!

Legjobb az egyben hagyott marhafartő, hátszín és tarja. (Ezeket végül külön fogásként, klasszikus bécsi tányérhúsként tálalhatod.) Minél nagyobb fazekat válassz, hogy főzés közben a hús szabadon úszkálhasson a lében.

Velős csont

A marha lábszár- és combcsontja tartalmazza a legtöbb velőt. Fűrészeltesd kisebb darabokra a hentessel. Otthon mosd meg folyó víz alatt, és dörzsöld be sóval a vágott felületet. Ez megakadályozza, hogy a velő a levesbe csusszanjon. Miután megfőtt, üsd ki forró pirítósra (könnyen kijön), és azonnal kínáld! Kihűlve megdermed és hidegen már nem olyan finom, ráadásul emésztési problémát (hasmenést) okozhat. – Ha nem kedveled a velőt, vegyél csak ritkacsontot.

Zöldségek

Vásárolj csomagban vegyes leveszöldséget, vagy válogass össze egy adagra való sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét és pórét, valamint 1 fej vöröshagymát,1 szem burgonyát, 1 cikk kelkáposztát és 1 szem paradicsomot.

Fűszerek

Só, szemes bors, babérlevél, ízlés szerint fokhagyma, szegfűszeg, szegfűbors – ennél több felesleges. A minőségi hús és a sok zöldség gondoskodnak a telt ízről.

Főzés lépésről lépésre

1. A hagymafejet a legfelső héjréteg lefejtése után vágd félbe, majd pirítsd barnára a vágott felületén a fazékban, esetleg alufóliával leterített serpenyőben. A hagymahéjtól, valamint a pörzsanyagoktól jobb ízű és szebb színű lesz a leves.
2. Add a hagymához a csontokat, öntsd fel bőven vízzel, és forrald fel a fűszerekkel együtt.
Óvatosan engedd a lébe a húst, majd az első felforrás után lassú tűzön, fedő nélkül tartsd lassú forrásban 2-2,5 óra hosszat. Közben időről időre szedd le a keletkező habot.
3. Miután a hús habja teljesen elforrt, tedd a fazékba a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, és főzd puhára kb. 1 óra alatt.
4. Ezután szedd ki a fazékból a zöldséget, a csontot és a húst. A lét húzd le a tűzről, hagyd állni 5 percig, hogy letisztuljon, majd szűrd át egy tiszta edénybe. Ha nagy lyukú a szűrőd, béleld ki gézzel vagy tiszta függönyanyaggal. (A gézt és a pamutanyagot előzőleg nedvesítsd meg hideg vízzel, hogy ne szívja magába az értékes lét.)
5. Vegyél ki egy keveset a léből, és főzd meg benne a tésztát (pl. finom metéltet). A többi lébe tedd vissza zöldségeket, a velős csontot és a húst, hogy melegen maradjanak.
6. Fogyasztás előtt szedd ki a zöldséget, a velős csontot és a húst. Levesestál aljára szórj aprított petrezselymet vagy snidlinget, majd öntsd rá a tésztát és a fazékban maradt lét.

Bécsi tányérhús

Tálald külön fogásként a levesben főtt húst! Szeleteld fel, rendezd el előmelegített tálon a zöldséggel együtt, és locsold meg egy kevés forró levessel. Kínálj hozzá főtt burgonyát és torma- vagy egyéb mártásokat (pl. spenótot, paradicsomszószt).

Almás torma tányérhúshoz
4 adaghoz reszelj le 35 dkg meghámozott almát, és locsold meg 2-3 ek citromlével. Forgasd össze 1,5 dkg frissen lereszelt tormagyökérrel, ízesítsd 1/2 tk cukorral és 1 csipet sóval, majd dolgozz bele 1 ek (repce)olajat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.