A húslevesre is igaz, hogy ahány ház, annyiféle recept, elkészítési mód. A mai receptünk visszarepít a múltba, a boldog békeidők hangulatát idézi, érdemes elkészíteni egy ráérős, nyugodt hétvégi napon. Az elismerés nem marad el, abban biztos lehetsz.
A velős csontos húsleves közkedvelt étel: a csontvelő nemcsak ízesíti a levest, hanem selymes, krémes textúrát ad neki, amitől még különlegesebbé válik. A csontokban található kollagén és ásványi anyagok ráadásul táplálóbbá is teszik a levest, miközben jótékony hatással vannak az ízületekre és a bőrre is.
Sok helyen csak ünnepekkor készítik, de hétvégi ebédként, nagyobb családi összejöveteleken is gyakran kerül az asztalra. Próbáld ki az alábbi receptet!
Előkészítés: 20 perc
Főzés: 5 óra
1 adag: 210 kcal
Hozzávalók:
1 kg marhaleveshús
1 kg szeletelt csontos marhanyak
15 dkg csigatészta
4 db közepes sárgarépa
4 db petrezselyemgyökér
1 db kisebb karalábé
1 db kisebb zeller
1 fej fokhagyma
3 db közepes vöröshagyma
1-2 cm gyömbér
1 csipet egész kömény
1 csipet sáfrányos szeklice
1 evőkanál egész fekete vagy zöld bors
só
Elkészítés:
Megmossuk a húst. A velős részeket enyhén besózzuk, hogy forrás közben biztosan ne főjön ki a velő. Beletesszük egy nagy fazékba, öntünk rá bőven hideg vizet. Forrásig melegítjük, majd nagyon kicsi lángon főzzük. Közben folyamatosan leszedjük a képződő szürke habot.
Ha már nem habzik egyáltalán, fűszerezzük és hozzáadjuk a megtisztított, nagy darabokra vágott sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét. A hagymáknak csak a külső, piszkos héját húzzuk le, keresztben elfelezzük. A vöröshagymát száraz serpenyőben picit meg is pirítjuk, majd a fokhagymával együtt beledobjuk a lébe. Jöhetnek a fűszerek: egy evőkanál egész bors, a megpucolt gyömbérdarab, az egész kömény, a csipetnyi sáfrányos szeklice és só ízlés szerint.
Nagyon lassú tűzön addig főzzük, míg a hús teljesen meg nem puhul. Tálalás előtt egy kis leves és víz keverékében kifőzzük a tésztát.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.