Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Praktikus

Ha betartod ezt a 3 tanácsot, akkor tuti ropogós lesz a padlizsánod

Padlizsán
A vegán és vegetáriánus konyha alappillére, a kulináris világ egyik legmeghatározóbb eleme a padlizsán. Sajnos kezdő háziasszonyokon gyakran kifog az elkészítése, és a végeredmény keserű, ázott, pépes lesz.

Egyre népszerűbb zöldség, és nem véletlenül: ugyanolyan sokoldalúan felhasználható, mint például a burgonya vagy a karfiol. Sütetjük, ránthatjuk, tölthetjük, főzhetünk belőle lecsót, curryt – tényleg sokféle módon elkészíthetjük és több ételbe is belecsempészhetjük. Ahhoz, hogy a végeredmény ropogós és ízletes legyen elég, ha ismerjük az alábbi trükköket.

A padlizsán a vegán és vegetáriánus konyha egyik alappillére /Fotó: Shutterstock
A padlizsán a vegán és vegetáriánus konyha egyik alappillére /Fotó: Shutterstock

Sütés előtt sózzunk

Mindegy, hogy szeletekre vágjuk vagy kisebb-nagyobb kockákra aprítjuk a padlizsánt, ha sütni szeretnénk felhasználás előtt szórjuk be durva szemű sóval, hagyjuk állni 15-20 percig, majd papírtörlővel töröljük át. Ezzel megerősödik a padlizsán szerkezete, és felszabadul a nedvesség egy része, ami egyébként megakadályozhatja, hogy a padlizsán szépen barnuljon és ropogóssá süljön. Nincs szükség sózásra akkor, ha lecsót készítünk, vagy valamilyen szaftos, szószos ételbe tesszük a padlizsánt.

Ne zsúfoljuk tele a serpenyőt

Fontos, hogy a padlizsánt egyenlő darabokra vágjuk, és egy sorban, egymás mellett helyezzük el. Ha ugyanis túlzsúfoljuk a serpenyőt vagy a tepsit, karamellizálódás helyett párolódni fog.

Kezdő háziasszonyokon gyakran kifog a padlizsán elkészítése /Fotó: Shutterstock
Kezdő háziasszonyokon gyakran kifog a padlizsán elkészítése /Fotó: Shutterstock

Ne használjunk sok olajat

Főzés és sütés közben ne használjunk túl sok olajat, mert a padlizsán porózus anyaga nagyon könnyen felszívja a zsiradékot, és akkor bizony a végeredmény puha és olajban tocsogós lesz.

Tipp: Megpróbálhatjuk a padlizsánt közvetlenül a sütő aljára helyezett tepsiben sütni. Legyünk óvatosak: ezzel a módszerrel nagyon könnyen odaéghet a lila zöldségünk, ezért gyakran forgassuk meg. Ha ilyen módon sütünk, extra sok gőz keletkezhet a sütőtérben, ezért óvatosan nyissuk ki a sütő ajtaját!

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.