Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Praktikus

Ha betartod ezt a 3 tanácsot, akkor tuti ropogós lesz a padlizsánod

Padlizsán
A vegán és vegetáriánus konyha alappillére, a kulináris világ egyik legmeghatározóbb eleme a padlizsán. Sajnos kezdő háziasszonyokon gyakran kifog az elkészítése, és a végeredmény keserű, ázott, pépes lesz.

Egyre népszerűbb zöldség, és nem véletlenül: ugyanolyan sokoldalúan felhasználható, mint például a burgonya vagy a karfiol. Sütetjük, ránthatjuk, tölthetjük, főzhetünk belőle lecsót, curryt – tényleg sokféle módon elkészíthetjük és több ételbe is belecsempészhetjük. Ahhoz, hogy a végeredmény ropogós és ízletes legyen elég, ha ismerjük az alábbi trükköket.

A padlizsán a vegán és vegetáriánus konyha egyik alappillére /Fotó: Shutterstock
A padlizsán a vegán és vegetáriánus konyha egyik alappillére /Fotó: Shutterstock

Sütés előtt sózzunk

Mindegy, hogy szeletekre vágjuk vagy kisebb-nagyobb kockákra aprítjuk a padlizsánt, ha sütni szeretnénk felhasználás előtt szórjuk be durva szemű sóval, hagyjuk állni 15-20 percig, majd papírtörlővel töröljük át. Ezzel megerősödik a padlizsán szerkezete, és felszabadul a nedvesség egy része, ami egyébként megakadályozhatja, hogy a padlizsán szépen barnuljon és ropogóssá süljön. Nincs szükség sózásra akkor, ha lecsót készítünk, vagy valamilyen szaftos, szószos ételbe tesszük a padlizsánt.

Ne zsúfoljuk tele a serpenyőt

Fontos, hogy a padlizsánt egyenlő darabokra vágjuk, és egy sorban, egymás mellett helyezzük el. Ha ugyanis túlzsúfoljuk a serpenyőt vagy a tepsit, karamellizálódás helyett párolódni fog.

Kezdő háziasszonyokon gyakran kifog a padlizsán elkészítése /Fotó: Shutterstock
Kezdő háziasszonyokon gyakran kifog a padlizsán elkészítése /Fotó: Shutterstock

Ne használjunk sok olajat

Főzés és sütés közben ne használjunk túl sok olajat, mert a padlizsán porózus anyaga nagyon könnyen felszívja a zsiradékot, és akkor bizony a végeredmény puha és olajban tocsogós lesz.

Tipp: Megpróbálhatjuk a padlizsánt közvetlenül a sütő aljára helyezett tepsiben sütni. Legyünk óvatosak: ezzel a módszerrel nagyon könnyen odaéghet a lila zöldségünk, ezért gyakran forgassuk meg. Ha ilyen módon sütünk, extra sok gőz keletkezhet a sütőtérben, ezért óvatosan nyissuk ki a sütő ajtaját!

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.