Mézes-mustáros csirkemell
Vadasmártás sertéscombbal
Finomfőzelék
Mirinda-szelet
A legjobb palacsintatészta
Körömpörkölt csülökkel
Dödölle - az eredeti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Vadas marha
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Amerikai almás pite sós karamellel
Az eredeti Baklava
Szilvás gombóc hagyományosan
Érdekességek

Még finomabbak lesznek az ételek, ha ezzel a titkos hozzávalóval készíted

Umami, a titokzatos ötödik íz fermentált citromból is készülhet /Fotó: Shutterstock
Ha te is szeretnéd, hogy még finomabbak legyenek az ételeid, akkor ezt a titkos hozzávalót nem hagyhatod ki a főzések során. És hogy mi ez a titkos hozzávaló? A fermentált citrom, amiből az umami, vagyis az a bizonyos ötödik íz származik.

Létezik egy ötödik íz az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett, amit csak úgy emlegetnek a szakmában, mint az umami. Kiválóan működik levesekkel, húsokkal és salátákkal is egyaránt, amit a legegyszerűbben fermentált citromból nyerhetünk. Na, de hogyan álljunk neki a fermentált citrom elkészítéséhez?

Senki ne gondoljon bonyolult folyamatra, de türelemre azért szükség lesz. Első lépésként cikkekre vagy karikákra vágjuk a citromot és alaposan meghempergetjük sóban. Ezután egy csatos vagy befőttesüvegbe pakoljuk szorosan a citrus darabokat, aztán fermentálni kezdjük egy citromléből, sós vízből, borsból és fahéjból álló keverékében. Majd jön a munkafolyamat legnehezebb része; a türelem. A citromszeleteknek legalább három hétig kell a sós lében állnia. Ez idő alatt a citrom megerjed, erős savassága csökken, héja pedig teljesen meglágyul. Így válik a fermentált citrusféle kiváló umami-forrássá, ami ráadásul tartós is, hiszen felbontás után hosszú ideig eláll a hűtőszekrényben - írja a Food & Wine.

Észak-Afrikából ered a fermentált citrom, az ötödik íz, vagyis az umami egyik forrása /Fotó: Shutterstock
Észak-Afrikából ered a fermentált citrom, az ötödik íz, vagyis az umami egyik forrása /Fotó: Shutterstock

Így használd fel a fermentált citromot

Miután leöblítettük, tökéletes ízesítője lesz a csirkés ételeknek, de a sült zöldség is kiválóan működnek a fermentált citrommal. A héját és a húsát is bátran felhasználhatjuk. Alaposan turmixoljuk össze, majd az így kapott massza elképesztően feldobja a mártásokat, tésztákat, pácokat, vagy mártogatósokat, de akár hiszitek, akár nem, a koktélokba is nyugodtan belekeverhetjük.

A szakértők úgy tartják, hogy a fermentált citrom, az ötödik íz, vagyis az umami egyik forrása Észak-Afrikából indult hódító körútjára a gasztronómia világában. A marokkói konyha egyik fontos eleme, de a Közel-Keleten és a Földközi-tenger partvidékén is gyakran előkerül a főzések során. Ez az íz egyébként megtalálható még például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben, a spenótban és a japán konyhában használt konbu nevű barnamoszatban is.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.