Mint ahogy a travelo.hu megírta, a magát "hagyományos ételek, helyi alapanyagok és autentikus éttermek világatlaszaként" deffiniáló oldal nemrégiben összeállította a világ legjobb 100 tortáját, amelyen helyet kapott 5 ismert magyar édesség is. A mostani válogatás viszont nem tett minket boldoggá – íme tíz olyan magyar fogás, ami a legrosszabb minősítést kapta.
Nemes egyszerűséggel „sűrű zöldségraguként" hivatkoznak a főzelékeinkre, amit általában borsóból, spenótból, lencséből, burgonyából vagy káposztából készítünk. Fő összetevője a hagyma, és vaj/zsír, valamint liszt, tej/tejföl keverékével sűrítjük. Azzal a megállapítással vitatkoznánk, hogy hétköznapokon önmagában, ünnepnapokon hús mellé fogyasztjuk, de inkább álljon itt egy igazán finom recept.
„Gyümölcslekvárral töltött magyar édes zsemle." A tészta lisztből, tojássárgájából, tejfölből, vaníliából, vajból, sóból, élesztőből és tejből áll. A tekercseket jellemzően szilvalekvárral töltjük, bár kerülhet bele dió, mák vagy akár sajt is. Porcukorral meghintve fogyasztjuk, reggelire tea vagy kávé mellé. Vajon miért nem nyerte el ez finomság a tetszésüket? Mutatjuk a klasszikus lekváros buktát, ami garantáltan ízlene minden külföldinek!
Hagyományos magyar fasírtként definiálják az oldalon, amelyet kemény tojással töltünk, így varázsolva tetszetőssé az ételt. A húskeverék darált sertéshúsból, hagymából, fokhagymából, köményből, pirospaprikából, petrezselyemből és majoránnából áll. Nem serpenyőben, hanem tepsiben, sütőben sütjük. Melegen körettel fogyasztjuk, hidegen önmagában is tálalhatjuk.
„Az egyszerű és tápláló étel búzatésztából készül, amelyet bőséges mennyiségű olvasztott vajjal meglocsolnak, majd mákkal és cukorral megszórnak." Egykor a gazdagok étele volt, ma egy viszonylag olcsó, de nagyon kedvelt étel, amelyet főételként vagy laktató desszertként fogyasztunk.
Hagyományosan karácsonykor fogyasztott leves, amelyet fehérborral, tojássárgájával, szegfűszeggel, citromlével és cukorral készítünk. Íze leginkább gazdagnak, fanyarnak és édesnek mondható. Bár sokan kis hazánkban sem értik, mi értelme, mégsem hinnénk, hogy a listán a helye.
Te érted, hogy miért szerepel ez a süti a listán? A csokoládéba mártott, kókuszban meghempergetett piskóta nem csak nálunk, hanem Lengyelországban, Szlovákiában és a Balkánon is igen népszerű édesség. Kókuszrajongóknak kötelező, de általában minden édességet kedvelő ember szereti.
Vékonyra szelt főtt marhahús tejszínes mártással, amely sárgarépából, hagymából, petrezselyemből, babérlevélből, fekete borsból és tejfölből áll. A legtöbbször zsemlegombóccal fogyasztjuk. Nagyon finom, ráadásul a külföldi szószos ételekhez nagyon is hasonlító étel, így nem értjük az idegenkedés okát.
Ezen viszont egy kicsit sem lepődtünk meg: a gyomor sokaknál kiveri a biztosítékot. Az oldal szerint „jellemzően nyílt tűzön, bográcsban készül", de persze a tűzhelyen is elkészíthető. Pacalból (a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából, a bendőből), hagymából, fokhagymából, pirospaprikából és csípős paprikából áll. Friss kenyérrel, savanyúsággal és főtt burgonyával fogyasztjuk. Azért mi mutatunk egy olyan receptet, amit érdemes kipróbálni!
Érthetetlen, és biztosak vagyunk abban, hogy a lista összeállítói nem kóstoltak még finom, házi krumplilevest. A burgonyából, lisztből, hagymából, paprikából, paradicsomból, sárgarépából és fehérrépából álló levest jellemzően petrezselyemmel, zellerrel, köménymaggal, sóval és borssal ízesítjük, tejföllel megbolondítva. Íme, a mi kedvencünk:
Nos, ez az, amit nem tudunk elfogadni! Hogyan kerül ez az étel a listára? Mit kóstoltak vajon az ítészek? A leírás szerint a magyarok a palacsintatésztát tejjel, liszttel és tojással készítik, vékonyra sütik és a töltelék gyakran lekvár, darált dió, mák és túró. A rakott palacsintát sütés után olvasztott csokival vonják be. Tökéletes, ugye?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.