Mindannyian imádjuk a palacsintát, de elsőre rendszerint két dolog ugrik be nekünk ezzel az étellel kapcsolatban. Egyrészt, hogy hizlal, másrészt, hogy édes. Pedig a palacsintát nem csak az izéért, hanem az állagáért is imádjuk, és az élményt simán visszaadhatjuk sós, zöldséges, alacsony kalóriatartalmú változatok segítségével is. Íme a könnyű, tavaszi, szuperegészséges zöldborsós változat!
hOZZÁVALÓK:
4 fő részére
A palacsintához:
- 25 dkg friss zöldborsó
- 6 g só
- bors, ízlés szerint
- 3 db tojás
- 25 dkg túró
- 3 dkg liszt (helyettesíthető gluténmentes változattal is!)
- 2 ek olívaolaj plusz 2 a sütéshez.
- 4 szál újhagyma
A mártáshoz:
- 1,5 dl görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek extraszűz olíva olaj
Elkészítés:
- Főzzük letakarva, kevés vízben a zöldborsót addig, míg megpuhul, kb. 3-5 percig. Szűrjük le.
- Nyomjunk a joghurtba a fokhagymát, adjuk hozzá az olajat és sózzuk ízlés szerint. Keverjük össze és tegyük félre.
- Tegyük egy aprítógépbe a túrót a tojással, a liszttel, 2 ek olajjal és a sóval, majd turmixoljuk homogén masszává. Önthető állagot kell kapnunk, ha nagyon sűrű, lazítsuk fel pár evőkanál vízzel.
- Keverjük a tésztához a vékony karikákra vágott újhagyma ¾-ét és a zöldborsót.
- Egy vastag fenekű lábasban hevítsünk 2 ek olajat közepesen forróra.
- Tegyünk egyszerre kb. ½ dl-nyi tésztahalmokat a serpenyőbe egymástól megfelelő távolságban.
- Süssük a palacsintákat addig, míg a tetejük buborékossá válik, kb. 3 percig, majd fordítsuk őket meg és süssük a másik oldalukat is aranybarnára, kb. 2 perc alatt.
- Tálaljuk azonnal, újhagymával megszórva, a fokhagymás joghurttal.