Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Alapételek

Így lesz tökéletes a házi majonéz

A majonéz vitathatatlanul mindannyiunk kedvence, kényeztető krémességet ad az ételeknek, feldobja a krumplit, hamburgert, salátát, virslit, szendvicset. A házi változat íze gazdag, telt és kényeztető, a legtöbben mégis csak a bolti változatot ismerjük és talán eszünkbe sem jut, hogy otthon nagyjából 3 perc alatt össze tudnánk dobni a saját verziónkat, ízben a különbség pedig ég és föld!

A majonéz tojásos, olajalapú mártás, mely mustárt, citromot és egyéb ízesítőket hatalmaz, és bár önmagában is tökéletes, számos más mártás alapja is.

Ha majonézt csinálunk, az a célunk, hogy viszonylag kemény, formáját megtartó krémet kapjunk. Elkészíteni nagyon egyszerű, de ahhoz, hogy összejöjjön, elengedhetetlenül fontos betartani pár szabályt, melyek nélkül a csodás krém helyett bizony olajban úszó bizarr kinézetű diribdarabos valamit kapnánk. A mártás katalizátora a tojássárga, azaz a sárgájában található lecitin, mely emulgálószerként szerepel az ételben. Az emulgátor nem más, mint egy olyan anyag, melynek segítségével különböző, egymással maguktól össze nem keveredő folyadékokat homogén állapotú masszává kovácsolhatunk: a majonéz esetében a vizes hozzávalókkal az amúgy nem keverhető olajat.

Ahhoz, hogy a keverék ne essen szét, összesen három szabályt kell betartani.

  1. Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű, és egymáshoz képest is nagyjából egyforma hőfokú legyen.
  2. A mártást folyamatosan keverni kell, amíg össze nem áll, habverővel, botmixerrel, vagy turmixgépben.
  3. Egyetlen tojássárgája rengeteg, akár több deciliter olajat is fel tud venni. Ahhoz azonban, hogy ez a felvétel zökkenőmentesen történjen, folyamatos kevergetés mellett az elején cseppenként kell adagolni az olajat, később lehet kissé bátrabban, de nagyon fontos, hogy semmiképp se öntsünk hozzá egyszerre nagyobb mennyiséget, mert mártásunk egy perc alatt szétesik.

Az, hogy milyen ízű lesz a majonéz, sok mindenen múlik. Érdemes különböző mustárokkal kísérletezni, és citromlé helyett tehetsz bele izgalmas ízű eceteket akár. Kísérletezhetsz zöldfűszerekkel, csilivel, fokhagymával, sáfránnyal. Bár nagy rajongója vagyok a jó minőségű oliva olajaknak, a majonéz esetében fontos szem előtt tartani markáns ízét, mely túl domináns, és keserűvé teheti a végeredményt, így érdemesebb neutrális ízű olajjal dolgozni, és ha mégis ragaszkodunk hozzá, maximum kis százalékban adagolni az oliva olajat a mártáshoz. Az elkészítésnél azt sem árt figyelembe venni, hogy bár egy tojássárgája sok olajat felvesz, ez a mennyiség nem végtelen, így tojássárgánként 150-250 ml olajjal kalkulálj. Kevergetés közben folyton ellenőrizzük az álagát és ha úgy érzzük, túl sűrűvé és keménnyé kezd válni, ne adjunk hozzá több olajat.

A házi majonéznek szinte kizárólag előnyei vannak. Egyetlen hátránya csupán az, hogy bolti változatával ellentétben, nem tartható el sokáig. A boltokban kapható magyar tojások általában szalmonella ellen kezeltek, így ebből a szempontból nem kell aggódni, de attól még nyers tojással dolgozunk, így a majonézt, vagy a belőle készülő ételt ha egy mód van rá, fogyasszuk el aznap, vagy legkésőbb másnap, és ügyeljünk arra, hogy fogyasztásig hideg helyen tároljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.