Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Borok

Házibulik, grillezések illatos bora – íme a cserszegi fűszeres!

A népszerű fehérborok között tartjuk számon a cserszegi fűszerest. A mindennapokra, házibuliba, strandra, grillezéshez, fröccsnek… gyakran nyúlunk egy-egy palackjához. De mit is kell róla tudni?

1960-ban dr. Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákat. A cél az volt, hogy egy korán érő, a téli hidegnek ellenálló fajtát hozzon létre, ami az északi, hűvösebb, kevesebb napsütést kapó termőterületeken is jól érzi magát. A nevét onnan kapta, hogy ez a kísérlet Cserszegtomajon zajlott. Bár maga a nemesítési folyamat 1960-ban véget is ért, csupán 1982-ben került sor arra, hogy államilag elismerjék a cserszegit.

Először csak kevesen telepítették, hiszen egy még ismeretlen szőlőfajta kiválasztása mindig rizikós vállalkozás egy borásznak, azonban az 1984-85-ös és az 1986-87-es kemény telek komoly károkat okoztak, így előtérbe került a cserszegi, ami jól tűri a téli fagyokat, továbbá ellenáll a rothadásnak és a betegségeknek, a szárazságot, az aszályt viszont nem szereti.

Tipikus magyar fajta, ami hazánkon kívül nem található meg. Mivel a homokosabb, löszösebb talajon is jól terem, nálunk jellemzően a síkabb területeken termesztik (Csongrád, Hajós-Baja, Kunság), de találunk belőle a Zalai, a Balatoni, az Etyek-Budai és az Egri borvidéken is.

Közepes méretűek a fürtjei, a bogyói kicsik, viszonylag vastag héjjal, ami védi őket. Érés közben a szemek a tramininek köszönhetően pirosas színűek, ez a szüretelés kezdetére borostyán színűvé válthat. Korán fakad és virágzik, ezért is fontos, hogy ellenálló az alacsony hőmérséklettel szemben. Bőtermő, hosszan érik, már szeptember végén is magas mustfokkal lehet szüretelni.

Illatos bor, ebben is rejlik a népszerűsége a fogyasztók körében. A jellegzetesen szőlős, virágos, parfümös aromavilágot könnyű felismerni fajtaborként. Sokan viszont házasításokban is használják. Nem egy bonyolult bor; aki mélységet és komplexitást szeretne, az máshol keresgéljen, viszont a savai miatt élénk, jól iható tétel, akár fröccsalapanyagként is megállja a helyét. Fiatalon igyuk, nem érdemes tartogatni az évjáratokat belőle.

Az ételpárosítást se gondoljuk túl, válasszuk az egyszerűbb csirkés, pulykás fogások mellé, valamint szendvicsekhez, sajtokhoz.

Sebestyén Pince Cserszegi Fűszeres 2018

A szekszárdi pincét komoly, elegáns vörösborairól ismerhetjük. Azonban a testvérpár, Csaba és Csilla azokra is gondol, akik a hőségben a könnyedebb tételeket részesítenék előnyben. Az intenzív illatban fehér szirmú virágokat, mögöttük citrusokat és banánt érzünk. A korty könnyed, a savakat még jobban megdobja egy kis szénsavasság. Alacsony alkoholtartalmával együtt egy igazi nyári bor.

Csanádi Szőlőbirtok Cserszegi Fűszeres 2018

A Hajós-Bajai borvidéken élő család évtizedek óta foglalkozik gyümölcs- és szőlőtermesztéssel, 2013-tól pedig a borászat is elindult, ahol a reduktív fehér- és rozéborok mellett könnyen iható, gyümölcsös vöröseket is találunk. Az intenzív illatban és ízben a fanyar citrusos, füves, zöldfűszeres, almás aromák dominálnak. A lendületes savak és az alacsony alkohol szinte kiált egy kis szóda után.

Gere & Schubert Cserszegi Fűszeres 2018

A villányiak is szeretik a változatosságot, a vörösborok mellett jól megfér egy ilyen friss tétel. A Gere Attila és Schubert Vilmos nevével fémjelzett pince sajátossága, hogy könnyű, reduktív tételek készít. A bor fajtajelleges, parfümös, virágos illata után a kortyban kissé édeskés, barackos ízeket érzünk. A kedves karaktert a játékos savak élénkítik, az egész bor nagyon üde hangulatú.

MUSKOTÁLY – AZ ILLATOS BOROK SZERELMESEINEK >>>

EGRI CSILLAG: MÉLTÓ PÁRJA A BIKAVÉRNEK >>>

EGY BOR AMI PASSZOL A KÍNAIHOZ ÉS A SÜTIDHEZ IS - BEMUTATJUK A RAJNAI RIZLINGET >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.