Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Reszelt túrós sütemény
Kínai szezámmagos csirke
Hollandi mártás
Tojásos nokedli fejes salátával
Zsemlegombóc
Finomfőzelék
Tejszínes gombaleves
Parasztlángos (kenyérlángos)
Zúzapörkölt
Farsangi szalagos fánk
Toros káposzta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Krémes spenótfőzelék
Eggs Benedict (Benedek tojás)
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus kuglóf
Alapételek

Diétás villámebéd: zöldséges kuszkusz marokkói stílusban

zöldséges kuszkusz
A marokkói ételek legvonzóbb tulajdonsága az, hogy az ottani konyha mer bánni a fűszerekkel. Ha marokkóit főzünk, el kell felejteni az olyan mértékegységeket, mint „késhegynyi”, vagy „csipetnyi”. Ezeket a „púpozott teáskanál”, de esetenként akár az „evőkanál” váltja fel, és az egészben az a legszebb, hogy a töménytelen mennyiségű fűszer, bár rengeteg ízt és színt ad egy-egy fogásnak, mégsem tűnik túlzásnak!

Megfelelően rafinált fűszerezéssel még pusztán hétköznapi zöldségekből is mennyei ételt kreálhatunk, mely télen gazdag ízei, nyáron a hűsítő joghurt miatt lehet kedvenc. A ragut fél óra alatt összedobhatjuk, a kuszkusz 7 perc alatt elkészül, és másnap simán bevihetjük az irodába ebédnek, hiszen remekül melegíthető.

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1 piros kalifornia paprika
  • 1 kisebb padlizsaán
  • 1 kis cukkíni
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tk római kömény
  • 1/2 kk fahéj
  • 1 kk cayenne bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 kk őrölt koriander
  • 1 tk melasz, méz vagy sötét muscovado cukor
  • olíva olaj
  • 1/2 ek vaj
  • 250 ml görög joghurt
  • 1 bögre (2.5 dl) kuszkusz
  • 500 ml alaplé (lehet zöldség vagy csirke, és ha nincs más, kockából)

Elkészítése:

1. Vágd rusztikus darabokra a padlizsánt és cukkínit. Sózd meg, és hagyd egy szűrőben 30 percig lecsöpögni. Tedd paírtörlőre, majd törölgesd át.

2. Vágd rusztikus gerezdekre a hagymát. Tisztítsd meg és vágd egyforma karikákra a répát.

3. Egy vastag fenekű lábasban melegíts olívaolajat, majd dobd rá a padlizsánt és süsd, amíg mind a két oldala színt nem kap. Dobd rá a hagymát és a répát. Párold további 1-2 percig.

4. Add hozzá a fűszereket és a melaszt, keverd meg, majd dobd mellé a paprikát és cukkínit.

5. Öntsd rá a paradicsomkonzervet, sózd meg, adj hozzá kb. 1 dl vizet, és forrald össze kb. 5-10 percig. Kóstold meg, és ha nem elég ízes, adj hozzá még fűszereket.

6. Közben tedd a kuszkuszt hőálló edénybe, öntsd rá a forró alaplevet, keverd meg, takard le jól, és ne nyúlj hozzá 7-8 percig.

7. Add a raguhoz a leöblített csicseriborsót és lassú tűzön forrald további 2 percig, majd szedd le a lángról.

8. Adj a joghurthoz 1-2 ek olívaolajat, kevés sót, és ha szereted, 1 gerezd zúzott fokhagymát. Tedd félre.

9. Keverd meg a kuszkuszt, ami mostanra beszívta az összes levest, és add hozzá a vajat. Tálald a zöldséges raguval. Szórd meg a petrezselyemmel és kínáld mellé a joghurtot.

6 DOLOG, AMIT A KUSZKUSZRÓL TUDNOD KELL>>>

15 EXTRA KÖRET HÚSOK MELLÉ, HA UNOD A RIZST ÉS A KRUMPLIPÜRÉT!>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.