Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
E-világ

E112, E244, E333 – megegyem-e ezeket?

Vásárláskor gyakran elolvassuk, mi is rejtőzik egy-egy termékben, még akkor is, ha nem vagyunk kimondottan a reformkonyha elhivatott követői. Van, aki a zsír vagy szénhidráttartalmat nézi, vannak az E-rettegők, de vannak olyanok is, akik allergiásak valamire, azért olvassák az apró betűs felsorolást. Elvileg minden terméken kötelező felsorolni az összetevőket, csökkenő mennyiségben.

> Sokan sokfélét mondanak az E-ről. De mi ez az E, ami szinte minden élelmiszerben megtalálható? Káros? Rákot okoz? Vagy netán nélkülözhetetlen és egészséges? A félreértések és hisztériakeltés helyett jöjjön az E-történet.



Biztosan tudjuk, hogy bármilyen élelmiszer feldolgozásakor adalékanyagok kerülnek a nagyüzemileg előállított termékbe. Ezek több félék lehetnek:


-

Tartósítószerek.

A tartósítószerek szerepe, hogy a penészgombák vagy baktériumok okozta romlás késleltetésével megnöveljék az élelmiszerek eltarthatóságát. A közhiedelemmel ellentétben azonban a tartósítószerek elősegítik a mikotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képződését is. A tartósítószereket nem minden esetben kell feltünteti: főleg akkor nem, ha az élelmiszerbe kevert (más) adalékanyaggal kerülnek a termékbe. Tartósítószert használnak a haltermékek, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a kenyér, a pékáruk, a saláták, a margarin, a salátaszószok, a bor, a szárított gyümölcsök és zöldségek, a citrusgyümölcsök stb. tartósításához.


-

Antioxidánsok.

Nem hagyják megavasodni a terméket.


-

Színezékek.

Ezek színezik, tupírozzák a terméket, hogy még vonzóbb legyen.


-

Emulgeátorok.

Homogenizálja, azaz elkeveri egymással a zsírt, olajat és vizet.




Az E-100-zal kezdődő sorozat a színezékek,
a 200-zal a tartósítók,
a 300-zal az antioxidánsok,
a 400-zal az állományjavítók,
500-zal az egyéb segédanyagok kezdődnek.


Természetesen nem minden E mesterséges, és nem is mindegyik mérgez. A teljesen természetes anyagokat is E betűvel jelölik, szabványosítják. Ahelyett, hogy felsorolnánk, milyen adalékanyagok léteznek, elég megnézni például a párizsi vagy sajtkrémek, vagy bármilyen más étel összetevőit.



De azért nagy kedvencem például a puding. Ugye milyen egyszerű előkapni a pudingport, egy kis tej rá, felverjük és kész. Na de mi van benne?



Cukor


Módosított keményítő


E 450a -> nátrium és kálium difoszfát


E 339 -> nátrium ortofoszfát


Természetazonos aroma


E 104 -> kinolin sárga szintetikus színezőanyag; a patkányokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid idejű vizsgálata szerint "nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás". Káros hatása az emberre nem ismeretes. Az USA-ban élelmiszerszínezőként tilos használni. Feltehetőleg allergiát okoz.


E 110 -> narancssárga szintetikus színezőanyag, allergiát okozhat



Háát… megéri???


Pedig pudingot por nélkül sem nehéz csinálni. Ahogy nagymamáink is tették.



Csokoládé puding

Hozzávalók:


5 dkg kakaó


20 dkg cukor


1 l tej


10 dkg vaj


tejszínhab és meggy


Elkészítése:


A kakaót a cukorral simára keverjük, majd beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a vajat. Habverővel állandóan kevergetve felforraljuk, majd kis lángon fedő nélkül addig főzzük, amíg felére nem sűrűsödik. Ez kb. egy órás főzést jelent. A tűzről levéve kihűtjük, és talpas pohárba töltve tálaljuk, tejszínhabbal és meggyel a tetején.



Aki mindent tudni szeretne az E-kről... kattintson!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.