Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
E-világ

E112, E244, E333 – megegyem-e ezeket?

Vásárláskor gyakran elolvassuk, mi is rejtőzik egy-egy termékben, még akkor is, ha nem vagyunk kimondottan a reformkonyha elhivatott követői. Van, aki a zsír vagy szénhidráttartalmat nézi, vannak az E-rettegők, de vannak olyanok is, akik allergiásak valamire, azért olvassák az apró betűs felsorolást. Elvileg minden terméken kötelező felsorolni az összetevőket, csökkenő mennyiségben.

> Sokan sokfélét mondanak az E-ről. De mi ez az E, ami szinte minden élelmiszerben megtalálható? Káros? Rákot okoz? Vagy netán nélkülözhetetlen és egészséges? A félreértések és hisztériakeltés helyett jöjjön az E-történet.



Biztosan tudjuk, hogy bármilyen élelmiszer feldolgozásakor adalékanyagok kerülnek a nagyüzemileg előállított termékbe. Ezek több félék lehetnek:


-

Tartósítószerek.

A tartósítószerek szerepe, hogy a penészgombák vagy baktériumok okozta romlás késleltetésével megnöveljék az élelmiszerek eltarthatóságát. A közhiedelemmel ellentétben azonban a tartósítószerek elősegítik a mikotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képződését is. A tartósítószereket nem minden esetben kell feltünteti: főleg akkor nem, ha az élelmiszerbe kevert (más) adalékanyaggal kerülnek a termékbe. Tartósítószert használnak a haltermékek, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a kenyér, a pékáruk, a saláták, a margarin, a salátaszószok, a bor, a szárított gyümölcsök és zöldségek, a citrusgyümölcsök stb. tartósításához.


-

Antioxidánsok.

Nem hagyják megavasodni a terméket.


-

Színezékek.

Ezek színezik, tupírozzák a terméket, hogy még vonzóbb legyen.


-

Emulgeátorok.

Homogenizálja, azaz elkeveri egymással a zsírt, olajat és vizet.




Az E-100-zal kezdődő sorozat a színezékek,
a 200-zal a tartósítók,
a 300-zal az antioxidánsok,
a 400-zal az állományjavítók,
500-zal az egyéb segédanyagok kezdődnek.


Természetesen nem minden E mesterséges, és nem is mindegyik mérgez. A teljesen természetes anyagokat is E betűvel jelölik, szabványosítják. Ahelyett, hogy felsorolnánk, milyen adalékanyagok léteznek, elég megnézni például a párizsi vagy sajtkrémek, vagy bármilyen más étel összetevőit.



De azért nagy kedvencem például a puding. Ugye milyen egyszerű előkapni a pudingport, egy kis tej rá, felverjük és kész. Na de mi van benne?



Cukor


Módosított keményítő


E 450a -> nátrium és kálium difoszfát


E 339 -> nátrium ortofoszfát


Természetazonos aroma


E 104 -> kinolin sárga szintetikus színezőanyag; a patkányokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid idejű vizsgálata szerint "nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás". Káros hatása az emberre nem ismeretes. Az USA-ban élelmiszerszínezőként tilos használni. Feltehetőleg allergiát okoz.


E 110 -> narancssárga szintetikus színezőanyag, allergiát okozhat



Háát… megéri???


Pedig pudingot por nélkül sem nehéz csinálni. Ahogy nagymamáink is tették.



Csokoládé puding

Hozzávalók:


5 dkg kakaó


20 dkg cukor


1 l tej


10 dkg vaj


tejszínhab és meggy


Elkészítése:


A kakaót a cukorral simára keverjük, majd beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a vajat. Habverővel állandóan kevergetve felforraljuk, majd kis lángon fedő nélkül addig főzzük, amíg felére nem sűrűsödik. Ez kb. egy órás főzést jelent. A tűzről levéve kihűtjük, és talpas pohárba töltve tálaljuk, tejszínhabbal és meggyel a tetején.



Aki mindent tudni szeretne az E-kről... kattintson!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.