Dödölle - az eredeti recept
Vadas marha
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Farsangi szalagos fánk
Körömpörkölt csülökkel
Babgulyás
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Káposztás tészta egyszerűen
Epres blondie
Rakott zöldbab darált hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
Kimerültség, túlsúly, reuma, csontritkulás vagy vesebántalom – mindez az elsavasodott szervezet vészjelzése is lehet.

Ha az egészségtelen életmód miatt a szervezet természetes kémhatása savas irányba tolódik, akkor a védekezőfunkciók sem tudnak megfelelően működni. Mivel ilyenkor a test már nem képes a felesleg tökéletes kiválasztására, semlegesíti azt, vagy elraktározza a szövetekben, az ehhez szükséges ásványi anyagokat pedig a különféle szervekből és csontokból választja ki.

Ennek azonban komoly ára van: egyrészt csontritkulás indulhat meg, másrészt a sav hatására a vér besűrűsödik, a keringése lelassul, és bizonyos szervek nem tudnak teljes kapacitással dolgozni. A savas anyagcseretermékek emellett az ízületeknek is ártanak, továbbá megterhelik a vesét.

Ok: a helytelen táplálkozás

Számos élelmiszer és élvezeti cikk erősen savas kémhatású. Ide sorolhatók a fehérjékben gazdag ételek és a fehér lisztből készült termékek, de a túlzott zsírfogyasztás is elsavasodást okozhat. A csokoládé, a kávé, az alkohol szintén növeli a savszintet. Természetesen olyan ételek és italok is vannak, melyek bázikus hatásúak, azaz lúgosítanak. A lényeg tehát, hogy törekedni kell a kiegyensúlyozott étrendre!

Mozogj és pihenj!

A rendszeres sport a megnövekedett izommunka, az erősebb légzés és a fokozott izzadás révén segít a salaktalanításban. Mivel a stressz is okozhat túlsavasodást, ezért a lazítás és a pihenés is fontos.

Lúgosít

- A zöldségek közül szinte mindegyik megfelelő, a spenót, a retek, a petrezselyemzöld és a snidling a legjobb.
- Olívaolaj, lenmagolaj, kókuszolaj.
- Gyümölcsök.
- A gyógyteáknak és a szénsavmentes ásványvizeknek enyhe lúgosító hatásuk van.

Savasít

- Minden húsféleség (szárnyas, vad, sertés, marha, felvágottak) erősen savasít.
- A fehér kenyér, a sütemények, a zabpehely és a rizs is felelős a savképződésért.
- Egyes sajtok, krémsajtok, joghurtok és a tojás is savasítja a szervezetet.
- Csokoládé, fagylalt, bonbonok, lekvár – ezeket inkább kerüld!
Limonádé, szénsavas ásványvíz, kávé, fekete tea, sör: mindegyik növeli az elsavasodás veszélyét.

Tudtad?

Meglepő, de a citrom savanyúsága ellenére is lúgosít!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.