Azt mindig is sejtettük, hogy nem maguknak kenik meg a szalámis szendvicset a Windsor-ház tagjai, de étkezési szokásaikról, ízlésükről Darren McGrady, aki hosszú évekig szolgált a 2022. szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet udvarában, izgalmas részleteket mesélt el annak idején az ott töltött időről.
"Egyszer összekevertem a herceget az öreg kertészünkkel. Annyira viseletes, öreg, kinyúlt ruhában jött le a konyhába, hogy hirtelen nem ismertem meg" - mesélte McGrady a tavaly áprilisban elhunyt Fülöp edinburgh-i hercegről.
Balmoral, a királyi család skóciai birtoka az a hely, ahol mindenki elengedheti magát - nem véletlenül szállították ide Erzsébet királynőt, amikor egészségi állapota hirtelen vészesen leromlott.
"Itt szinte egész nap együtt voltak Fülöp herceggel, aki imádott grillezni, például. Gyakran lement a konyhába, hogy a személyzettel egyeztessen az ebédről, és sokszor kérte, hogy legyen az ebéd az, amit a kastély horgásztavából kifognak. Erzsébet pedig a Margit hercegnővel együtt szedett eprekkel állított be egyszer, hogy valahogy főzzük bele azokat a menübe" - mondta el az egykori szakács.
McGrady azt is elmesélte, hogy II. Erzsébet, és Fülöp a délutáni teát a könyvtárban, a kandallónál iszogatták meg, de az esti vacsorához mindnyájan estélyi ruhát öltöttek, a személyzet a legszebb porcelánnal terített, és az étkezés végén egy skótdudás sétált körbe a hangszerét fújva.
Darren McGradynek Diana hercegnőről is volt egy története: "Egy napon odajött hozzám, és azt mondta: Darren, arra kérem, hogy figyeljen oda a zsírokra - a szénhidrátokról én gondoskodom az edzőteremben."
McGrady kidobta tehát a régimódi receptes könyvét, és belevetette magát az egészséges táplálkozás alapvetéseibe. "Amikor Diana még a palotában élt, a bulimiájáról senki nem beszélt. Mi, a személyzet, nem is tudtunk róla, csak utólag, amikor már gyógyulófélben volt, és egyszercsak elkezdett nagyon odafigyelni arra, hogy mit eszik. Nagyon szerette a tölött paprikát, a töltött padlizsánt és imádta a halat. Sosem evett vörös húst, csak ritkán bárányt, de marhát, például soha. Amikor vendégei voltak, ők mindig a hagyományos módon elkészített fogásokat kapták, Diana pedig mindenből a zsírszegény változatot - de mindez teljes titokban zajlott, soha, senki nem jött rá a turpisságra."
"Emlékszem, Diana hercegnő egyszer lejött a konyhába, és azt mondta: 'A fiúk nem kérnek ebédet, ma McDonald's-ba megyünk. Mire én: 'Uramisten, felség, könyörgöm, ne vigye őket gyorsétterembe, én is tudok hamburgert csinálni!' Mire ő: 'Nem, elmegyünk. Imádják azokat a játékokat.' Hát igen: a fiúk hiába születtek királyi családba, az ízlésük olyan volt, mint bármelyik gyereké." - mondta el a szakács.
A Buckingham palotában 3 naponta küldtek Erzsébet királynőnek egy könyvet a heti menü-javaslataikkal, hogy kiválaszthassa, mely napokon, milyen fogásokat enne. Amikor a könyv visszatért a konyhába, előkészítették a fogásokat, és mindent szigorúan aznap szolgáltak fel, amikorra előzetesen egyeztettek.
A királynő szeretett mindent, ami a birtokon megtermelt alapaanyagokból készült, de a csokoládé volt az abszolút kedvence. Minél sötétebb, annál jobb! De a fokhagymát ki nem állhatta! Gyűlölte az illatát és az ízét is.
A néhai Fülöp hercegről is mesélt egy vicces anekdotát: "Karácsonykor mindig hatalmas csemegekosarakat kaptunk a Harrod's-tól, akik ezzel köszönték meg, hogy egész évben náluk vásároltunk. Egyszer Fülöp herceg lejött a konyhába, és örömmel konstatálta, hogy 2 csemegekosár is van az asztalon. 'Ó, ez a Harrod's kosár' 'Nem, felség, ezt a kosarat Károly kercegnek küldék. Organikus és bio dolgok vannak benne.' Kinyotta, beletúrt, aztán felsóhajtott és azt moindta: 'Ó, ez a francos organikusság!' - majd fejcsóválva kiment a konyhából."
Az emberek azt hiszik, hogy az angol királynő biztosan aranytányérból, aranyevőeszközökkel eszik. Nos, ez részben igaz, de Erzsébet királynő, Balmoralban például sárga tupperware edényekből falatozta a gyümölcsöt. Ugyanakkor tény, hogy van egy drágakövekkel kirakott márványtál a palotában, ami gyülölcsöstálként funkcionál. Van benne gyémánt, rubin, és zafír is - harminc évvel ezelőtt félmillió fontra becsülték az értékét.
...amit mindig maga készített el, és egy-két csésze feketeteát fogyasztott hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.