Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, ez oké. Nem használunk műanyag szívószálat, és igyekszünk tartani a húsmentes hétfőket. Ugyanakkor sokan nem vagyunk tisztában azzal, hogy hova kell kidobni a teafiltert vagy az elszakadt harisnyanadrágot, és előszeretettel fogyasztjuk az alkalmanként több ezer kilométeren keresztül szállított chiamagot az omega-3-tartalma miatt, miközben hazánkban is megterem a lenmag, ami 1,3-szor annyi omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket lehet megtudni a felnőtteknek kifejlesztett program során, amelyen keresztül a munkatársak játékos, interaktív formában szerezhetnek információkat a tudatos, környezetbarát étkezésről.
A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja a játékokkal, hogy a fenntartható táplálkozás a kis munkahelyi közösségekben is bekerüljön a napi beszédtémák közé, és a közeg támogatóvá váljon, így segítve azokat, akik belevágnának a környezettudatosabb életbe. Márpedig azon túl, hogy nem folyatjuk feleslegesen a vizet mosogatás közben vagy fogmosáskor, az étkezéseink során is sokkal többet tehetünk bolygónkért. Például nem árt tisztában lenni a különböző élelmiszervédjegyekkel, az előrecsomagolt ételek csomagolásának összetételével, vagy hogy azok egyáltalán újrahasznosíthatók-e. És ha tudjuk, hogy mikor van szezonjuk az egyes terményeknek, akkor könnyen és jó áron szerezhetünk hazai termelőktől olyan zöldséget, gyümölcsöt, amely nem utazik több ezer kilométert, és nem kezelik vegyszerekkel. A hazai termények ráadásul finomabbak, a felhasználásuk fenntarthatóbb, és ha hiszitek, ha nem, vannak köztük ugyanolyan szuperélelmiszerek, mint amilyennek külföldről behozott társaikat hisszük – ha nem még szuperebbek náluk.
A kétórás csapatépítő program során egy közös ráhangolódást követően a körülbelül harminc résztvevő kisebb csapatokban járja végig az állomásokat, majd egy közös értékeléssel, illetve igény szerint egy fenntartható ebéddel zárul a PróbatÉtel.
Ha szeretnél többet megtudni a fenntartható étkezésről, és meggyőznéd a kollégáidat is, hogy nekik is jó lesz, ha a bolygóért tesznek valamit, vagy csak szeretnél tudatosabban vásárolni, akkor szólj a főnöködnek, és vegyetek részt ti is egy szuper csapatépítőn, ahol ti is igazi felelős gasztrohősök lehettek.
A PróbatÉtel projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg. Bővebb információt a gasztrohos@gasztrohos.hu e-mail-címen kaphatnak az érdeklődő cégek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.