Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Érdekességek

Baj van, veszélybe került a magyarok egyik kedvenc étele

jókai bableves
Aggasztó hírt jelentettek be a szakértők.

Elég nagy a baj a gazdák szerint – 10 év múlva a bab is örökre eltűnhet Magyarországról, de a napraforgó is veszélyben van - írja a Bors.

A babbal nem csak a Jókai bableves, a babgulyás és babfőzelék is lekerülhet a menüből (Fotó: Mindmegette.hu)
A babbal nem csak a Jókai bableves, a babgulyás és babfőzelék is lekerülhet a menüből (Fotó: Mindmegette.hu)



A portál arról számolt be, hogy a történelmi mértékű aszálynak olyan következményei lesznek, amik húsbavágóak. Azon kívül, hogy Magyarországon folyók és tavak száradnak ki a 120 éve nem látott aszály miatt, a termények nagy része megsínyli a vízhiányt. Lesznek olyan zöldségek és gyümölcsök, amiknek búcsút kell inteni a jövőben. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy veszélybe kerülhet az egyik legendás magyar fogás, a Jókai bableves.

Az első ilyen, amiről a hírek szóltak a málna, most pedig a bab is terítékre került - vagyis nem igazán fog az asztalra kerülni 10 év múlva már. A jövőképben pedig újfajta kártevők is megjelennek, amikkel szemben egyelőre nem tudni, hogyan lehet felvenni a harcot.

A szárazság miatt vannak olyan növények, amelyektől akár örökre búcsút vehetünk vagy át kell térnünk azokra a hőségtűrőbb fajtákra, amelyek jobban bírják a kialakult környezeti anomáliát.

„Meg is kerestünk egy kutatóintézetet, azt a választ kaptam, amit pár évvel ezelőtt science fictionnek tartottam, hogy 10 éven belül a bab el fog tűnni a magyar termelési struktúrából"
– mondta el Bálint Péter gazda, aki szerint a hüvelyeseknek 10 éven belül végleg búcsút kell intenünk. Hozzátette azt is, a szabadföldeken a legnagyobb a baj, ahol nem megoldható az árnyékolás vagy a páratartalom.

Szőrös András kertész szerint a jelenlegi szárazság talán egyetlen előnye, hogy a gombabetegségek nem tudtak kialakulni ebben a klímában, a kártevők viszont egyre jobban elszaporodtak, ilyenek például a kabócák. A kártevők délről érkeznek hazánkba.

"Tíz éve még csak Villányban voltak jelen, most már Börzsönyben is hallani kabócát és ugyanígy jönnek fel más kártevők, amik eddig nem voltak itt”
– magyarázta a kertész.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.