A sült krumpli készítési körülményeit ellenőrizte a Nébih négy népszerű gyorsétteremlánc - Burger King, BelFrit, McDonald’s, KFC - egy-egy üzletében. Mindegyik átment a teszten.
A szakemberek a következőket vizsgálták: a felhasznált alapanyagokat, azon belül az előállítás élelmiszerbiztonsági szabályainak betartását, valamint a higiéniai előírások teljesülését, továbbá a burgonyasütés technológiáját és a késztermék kezelését.
Egyik helyen sem találtak kirívó élelmiszer-biztonsági hibát vagy szabálytalanságot, ellenben, ahogy az a gyorséttermeknél megszokott, egységes szabályozottságot és fegyelmet tapasztaltak, "amelyből az étteremláncok valamennyi üzletében zajló munkamenet megítélhető” - közölték.
A Nébih ellenőrei mind a négy étteremben mintát vettek a sütőolajból, a sült krumpli készítése során ugyanis kiemelt fontosságú a sütőzsiradék minősége és felhasználásának módja, merthogy szabálytalan kezelésekor - páldául túlhevítés esetén - káros anyagok képződnek. Megvizsgálták a használatban lévő, forró sütőoalajat, melynek laboratóriumi eredményei megfeleltek a vonatkozó rendeletben meghatározott határértéknek.
Mennyire legyen sós a krumpli? Fontos kérdés a gyorséttermi sült krumpliknál. A BelFrit kivételével mindegyik étteremben megsózzák a krumplit a sütés után, az előbbi esetében pedig lehet sótlanul is kérni.
A laboratóriumi mérések eredményeként elmondható, hogy a McDonald's sült krumplija a legsósabb, második helyen a Burger Kingé végzett, a haramadik a KFC, végül pedig a BelFritnél kérésre lehet sózatlan is.
A Nébih laikusokkal is megkóstoltatta a krumplikat, ami alapján a legsósabbnak a Burger King krumplija tűnt, aztán McDonald’s, BelFrit és KFC a sorrend.
A kóstolásnál szempont volt még az íz, illat, állomány, szín és alak. A végső sorrend így alakult:
1. Burger King
2. BelFrit
3. McDonald’s
4. KFC
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.