Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Érdekességek

A paradicsombor létezik és ütős az alkoholtartalma

A paradicsombornak fehér színe és gyümölcsös aromája van (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock
Az alkoholos italok közül a pálinka az egyik, mely "szinte" bármiből készülhet. Ezzel szemben a bor és a szőlő teljesen összekapcsolódott, pedig nem csak ebből a gyümölcsből készülhet.

Idehaza törvénybe is foglalták, hogy a bor csakis szőlőből, erjesztés útján készülhet, és minden más, ehhez hasonló alkoholos ital csupán gyümölcsbornak nevezhető. Almából, egresből, szamócából és szederből már eddig is készült bor, de azt talán kevesen tudják, hogy egy másik gyümölcsből, a paradicsomból is készíthető alkoholos ital.

Paradicsomból is készíthető bor /Fotó: Shutterstock
Paradicsomból is készíthető bor /Fotó: Shutterstock

Miért gyümölcs a paradicsom?

A botanikai definíció szerint a paradicsom azért számít gyümölcsnek, mert vannak benne magvak és a növény virágjából fejlődik ki – írtuk egy korábbi cikkünkben.

Hogyan készül a paradicsombor?

A paradicsomból készült gyümölcsbor ugyanúgy készül, mint bármelyik másik borféle, tehát erjesztéssel. Mivel a paradicsom piros színű, azt hihetnénk, hogy a belőle készült alkoholos ital is ilyen színű lesz, ám a paradicsombor olyan, mint egy világos és tiszta színű fehérszőlő-bor. A paradicsombornak nemcsak a színe, hanem az íze is különleges, ugyanis nincs paradicsomléíze. A Daily Meal cikke szerint a paradicsombor édes ízű, gyümölcsös jegyekkel.

A paradicsombornak fehér színe és gyümölcsös aromája van (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock
A paradicsombornak fehér színe és gyümölcsös aromája van (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock

A paradicsombornak meglepően magas az alkoholtartalma, egyes palackok elérhetik akár a 16 százalékot is, eközben a borok átlagos alkoholtartalma 8 és 14 százalék között mozog – olvasható a Winelovers oldalán.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.