Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Érdekességek

Meglepő, hogy kinek köszönhetjük a vattacukrot

Meglepő, hogy kinek köszönhetjük a vattacukrot
A vattacukor, amit az Egyesült Államokban már saját Nemzeti Vattacukor Nappal is megünnepelnek, az 1900-as években lett népszerű édesség. Mondhatnánk, hogy a fogorvosok bosszantására találták ki, de az igazság az, hogy a vattacukrot készítő gép előállításában, még egy fogorvos is segédkezett.

Ha az ember a Hősök tere felől sétál be a Városligetbe, lehetetlen nem megérezni a Vajdahunyad vára közelében készülő vattacukor édes illatát. De honnan is származik ez a cukorbomba?

Először 1904-ben, a St. Louis-i világkiállítás vendégei habzsolhattak a különös édességből. Azonban, ahogy a legtöbb ételnek, úgy a vattacukornak is van elődje, aminek megismeréséig egészen az 1400-as évekig kell visszautaznunk.

Az ősi „vattacukor” Olaszországból származik. Előállítása pedig a következő volt: a felolvasztott cukrot, egy fajta kusza, hálós gombolyagként kínálták a fogyasztóknak, miután megszilárdult. A XVIII. században leginkább húsvéti ételek és desszertek dekorációjaként használták. Az előállítása azonban ekkor még igencsak időigényes, és költséges volt, így leginkább a tehetősebb emberek kiváltsága volt ez az édesség.

Egy bizonyos Thomas Patton kezdte el árulni a ma ismert formában készült vattacukrot. A férfi különböző vásárokon, karneválokon készített cukros csemegéket. Az első vattacukorfonó-gépet, amely megkönnyítette a vattacukor árusok dolgát, Josef Delarose Lascaux nevéhez köthető. A fogorvos a rendelőjében árulta a fogok ellenségét. Viszont a doktor nem szabadalmaztatta a masinát, így hivatalosan a Morrson és Wharton találmánya lett a vattacukrot előállító szerkezet. Az 1970-es évektől már az otthon használható vattacukor automata is megvásárolható lett.

ANANÁSZOS HURKA, KÖRÖZÖTTES KAVICS ÉS KÁVÉS VATTACUKOR >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.