Csupacsokis brownie
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Zsemlegombóc
Kínai szezámmagos csirke
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus kuglóf
Epres blondie
Érdekességek

Mérgező nehézfémeket mutattak ki egy népszerű bébiételben

termékvisszahívás nehézfémeket mutattak ki egy bébiételben arzén és higany
Higanyt és arzént találtak egy bébiételben. A termékből több hazai vállalkozásnak is szállítottak.

A cseh hatóság higanyt és arzént mutatott ki Hamánek márkájú bébiételben. A zöldségekkel és burgonyával gazdagított tonhalas termékből több hazai vállalkozáshoz szállítottak.

A Nébih haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett hazai cégekkel, és megbizonyosodott arról, hogy a vállalkozások mindegyike kivonta a forgalomból a terméket. A gyors intézkedésnek köszönhetően a kereskedelemben már nem elérhető a hiányos jelölésű 2019-es gyártás. A gyártó mindeközben további Hamánek tonhalas termékét is kivonta a forgalomból.

A termékek adatai:

Bébiétel Hamánek - Tonhal zöldséggel és burgonyával PT 190g - 5 hó
Bébiétel Hamánek - Tonhal vöröslencsével és pennével PT 190g - 10 hó
RASFF referenciaszám: 2019.3598


A cseh hatóság kockázatbecslése szerint a Hamánek tonhalas bébiételekből az ajánlott fogyasztási mennyiség maximum 1 üveg/hét, ezért a cég leveszi termékeit a polcokról és kiegészíti azok címkéjét a fenti információval.

A higanyról és az arzénról

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és az élelmiszerekbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese, a máj, és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek (mint pl. a metil-higany) lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A metil-higany főként táplálékkal jut szervezetünkbe, ezek közül is a bevitel fő forrásai a halak és más tengeri élelmiszerek.

Az arzén vegyületei szinte mindenütt megtalálhatóak, pl. talajban, természetes vizekben, így élelmiszereinkben is. Természetes forrásból és emberi tevékenység révén jut a környezetbe. A különböző arzénvegyületek eltérő módon hatnak a szervezetre, szervetlen vegyületei erősen mérgezőek, rákkeltő hatásúak. Hazánkban az ivóvíz maximálisan megengedett arzén tartalmára szigorú határérték van érvényben. Az élelmiszerek közül a halakban és más tengeri élelmiszerekben a kevésbé mérgező, szerves arzénvegyületek fordulnak elő leginkább. A szervetlen arzénbevitel fő forrásai a gabonaalapú élelmiszerek, rizs, tejtermékek, és ivóvíz az európai felnőtteknél.

További információ ahiganyról és az arzénról a Nébih Tudástár adatbázisában >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.