Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A gluténmentes táplálkozásnak mostanában nagy divatja lett. A paleolit diéta népszerűségének köszönhetően sokan választották a gluténmentes életmódot. Sokak számára azonban a gluténmenetes étkezés nem választás kérdése, hanem a kialakult intoleranciából fakadóan nem is étkezhetnek másképp, csak gluténmentesen.

Bármilyen kizárólagos diéta esetén az első és legnagyobb problémát az jelenti, hogy a korábban megszokott – de tiltólistára került – alapanyagokat mellőzve hogyan oldható meg a mindennapi étkezés. Az életmódváltóknál itt-ott beleférhet egy-egy gluténnal tarkított étel, ám a betegségből fakadóan gluténmentes diétát követőknél nem szerencsések az ilyen kilengések.

Célszerű ezért a diagnózist követően szakemberekkel konzultálni, az ő segítségüket kérni abban, hogy megszokott, kedvelt, a család szakácsa által könnyen elkészíthető ételekben, s a mindennapok rutinjának kialakításában segítsen.

 

A lisztet egy kis kreativitással és gyakorlattal könnyenelhagyhatjuk az étrendből
A lisztet egy kis kreativitással és gyakorlattal könnyen elhagyhatjuk az étrendből

 

A gluténmentes diéta szerencsére sok alapanyagot enged. A betegek vagy életmódváltók hamar megtanulják, hogy melyik húst vagy húskészítményt szabad választani, milyen tejtermékeket lehet bátran fogyasztani, de legtöbbjüknek egy dolog biztosan gondot okoz: a kenyér, illetve a különféle péksütemények, sütemények, édességek, ahol a búzaliszt hiánya a legjobban megmutatkozik.

Amíg a főételek esetében könnyedén kiküszöbölhető a levesek, főzelékek liszttel történő staubolása, habarása, rántása, addig a kenyereknél és süteményeknél már komoly fejtörést okozhat a miből és a hogyan.

 

A kenyér és a péksütemények jelentik a legnagyobb problémát a gluténmentes táplálkozásban
A kenyér és a péksütemények jelentik a legnagyobb problémát a gluténmentes táplálkozásban

 

A miből viszonylag jól behatárolható lista alapján kiválasztható, a különböző maglisztek, a készen kapható gluténmentes kenyérporok, a rizsliszt, szójaliszt, mind-mind rendelkezésre állnak, de messze nem úgy viselkednek tésztaként, ahogy azt a búzaliszttől megszokhattuk.

Ennek legfőbb oka a sikér, pontosabban annak hiánya. A sikérnek köszönheti ugyanis a tészta a rugalmas szerkezetét és az általa felvett víznek köszönhetően nem szárad ki a kenyér túl hamar, nem porlad.

A gluténmentes lisztek azonban nem hordozzák magukban ezt az anyagot, így a belőlük készített tészta nem kellően rugalmas, és a lisztek vízmegkötő képessége is igen csekély. Természetesen van megoldás: a kelt tésztákat is elkészíthetjük gluténmentesen. A különféle bolti lisztkeverékek mellett érdemes saját kísérletezésbe fogni. Rizsliszt, cirokliszt, tápiókaliszt, hajdinaliszt, kölesliszt alapon jó kísérleteket tehetünk, főleg ha valamilyen sikért helyettesítő anyaggal keverjük, amelytől a kenyerünk, péksüteményünk végső állaga nagyban megközelítheti a búzalisztből sütött társáét.

 

Kukoricaliszttel és készíthetünk kenyeret - persze kicsit más, mint a hagyományos, de ez is nagyon finom
Kukoricaliszttel és készíthetünk kenyeret - persze kicsit más, mint a hagyományos, de ez is nagyon finom

 

A gluténmentes tészta állagát sokféle alapanyag hozzáadásával javíthatjuk. A természetes, egészségre egyáltalán nem káros adalékok közül az egyik legismertebb az útifűmaghéj, de sokan használnak xantánt vagy épp szentjánoskenyérmag-lisztet. Ezek helyettesítik a búza alapú sikért.

A víz felvételére alkalmas növényi rostok, mint a tápióka, a pektin, az agar-agar, a csillagfürt, a lenmag vagy épp a chia mag is könnyedén beszerezhetőek, és néhány próbálkozással kikísérletezhető a megfelelő mennyiség és a tészta kialakításának biztos sorrendje.

 

Különféle maglisztekkel heyettesíthetjük a búzalisztet a gluténmentes sütiknél
Különféle maglisztekkel helyettesíthetjük a búzalisztet a gluténmentes sütiknél

 

A kenyereknek, péksüteményeknek nem csak az alapanyagai különböznek a megszokott, búzalisztes változatoktól, hanem a sütésre kész tészta állaga is sokban eltérhet. A jól bevált, megbízható receptek legtöbbje leírja, hogy milyen állagú végeredményre számítsanak a gluténmentes kenyerek, péksütemények készítésekor, ami megnyugvást jelenthet azoknak, akik megszokták a rugalmas, asztaltól, kéztől elváló, levegős szerkezetű tésztákkal való munkát.

Bár a lisztek és a segédanyagok egy része más, szerencsére mind az élesztő, mind a sütőpor használható, ami sokban segít, hogy levegősebb tésztát kapjunk eredményül. A gluténmentes kenyerek és sütemények készítéséhez érdemes beszerezni néhány szilikonformát, amelybe könnyen belekanalazható a nyers tészta - és szépen kifordítható a már megsült péksütemény. Sütéskor célszerű a sütő aljába helyezni egy vízzel félig megtöltött tepsit, így sütés közben kellő mennyiségű gőz képződik, ami szintén segít, hogy a végeredményként kapott kenyér, péksütemény kellően levegős legyen.

 

Egy kis gyakorlattal tökéletesen kiváltható a liszt a süteményekből
Egy kis gyakorlattal tökéletesen kiváltható a liszt a süteményekből

 

A sütemények terén szerencsére sokkal könnyebb a helyzet. A gluténmentes étkezésnek része a tej és annak származékai, amelyeknél csak a feldolgozott joghurtok, túrók esetében lehet glutén a készítményben. Emellett a gyümölcsök, zöldségek és az aszalványok, a lekvárok, a méz és a cukor is nyugodtan fogyaszthatók.

A tejtermékek fogyaszthatósága miatt - a desszertkészítéskor - könnyű és jó megoldást jelenthet a túrótorta, illetve a különféle joghurttorták, amelyek elkészítése viszonylag egyszerű és gyors is. A túró- és joghurttorta alapját szolgáltathatják a különféle gluténmentes kekszek, de magokat, aszalványokat is felhasználhatunk a torták aljának elkészítéséhez. Rizsliszttel keverve készíthetünk túrófánkot, orosz túrós lepényt, a különféle piskótáinkat, omlós tésztás süteményeinket is megtölthetjük túró alapú krémekkel. A gluténmentes kekszet kekszszalámihoz, kókuszgolyóhoz és más keksz alapú süteményhez is felhasználhatjuk.

Nagyon jól hasznosíthatóak a különféle zöldségek is, a répa mellett a cukkini és a cékla is jó alapja lehet a gluténmentes tésztáknak, nem csak sósaknak, hanem édeseknek is. A sós sütemények állagának javításához kiváló megoldást jelent a főtt krumpli vagy a reszelt sajt is.

 

Mivel sokakat érint, mamár egyre több gluténmentes ételt, receptet találhatunk
Mivel sokakat érint, mamár egyre több gluténmentes ételt, receptet találhatunk

 

A piskóta jellegű tésztákról sem kell lemondanunk, a különféle maglisztek, a rizsliszt vagy épp a gluténmentes kukoricaliszt is jó alapja lehet egy-egy tésztának, amelyhez nyugodtan adhatunk egy kis sütőport is.

A kukoricaliszt a klasszikus vajas kekszekhez is kitűnő, az angol shortbread klasszikus változatában is szerepel kisebb mennyiség, így gluténmentes kukoricaliszttel, mandulaliszttel, amarántliszttel, chialiszttel, quinoaliszttel is helyettesíthetjük a finomlisztet. Sokféleképp ízesíthető, variálható, töltött keksznek is elkészíthető, de tortaalapnak is felhasználható a massza. Kukoricalisztet használhatunk a palacsintának vagy piskótának való lisztkeverékbe is. A rizslisztet keverhetjük hajdinaliszttel vagy teffliszttel, s az így kapott keverék jó alapja lehet a sok tojást igénylő tésztáknak, a különféle piskótáknak, muffinoknak is.

 

 

A tésztákat – a zöldségeken, a gyümölcsökön és a tejtermékeken kívül – lazíthatjuk, gazdagíthatjuk különféle maglisztekkel, adhatunk hozzá gesztenyelisztet, mandulalisztet, csonthéjasokkal, aszalványokkal is. A sütemények elkészítéséhez is ideális választás lehet a szilikonforma, a könnyebb, kevesebb takarítást igénylő eredmény elérése érdekében.

Castagnaccio

Hozzávalók:
25 dkg gesztenyeliszt
5 dkg fenyőmag
25 dkg mazsola
5 dl víz
3 evőkanál olívaolaj
20 levél friss rozmaring
csipetnyi só

Elkészítés: A mazsolát a vízbe beáztatom. Az olajat egy kis csészébe kimérem, és hozzáadom az összevágott rozmaringot. Kis időt várok. 
A lisztet egy mélyebb tálba szitálom, majd a szitán át rácsorgatom a mazsolákhoz használt vizet és – már szita nélkül – hozzáadom az olajat. Sózom, majd egy villával alaposan összedolgozom. Végezetül a mazsolát és a fenyőmag nagyját is a masszához adom. 
Egy pitetálba sütőpapírt teszek, ebbe simítom bele a tésztát. A maradék maggal megszórom, kis rozmaringot teszek rá dekoráció gyanánt, és a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom. Nagyjából 35-40 percet sütöm, tulajdonképp addig, amíg a fenyőmagok meg nem színesednek.

Tökmagos zsemle

Hozzávalók:
1 dl mandulaliszt
1 dl kölesliszt
1 dl hajdinaliszt 
2 evőkanál puffasztott amaránt
2-3 evőkanál útifűmaghéj
1 kávéskanál só
½ kávéskanál sütőpor
3 dl langyos víz
2 teáskanál tökmagolaj
2 teáskanál tisztított tökmag

Elkészítés: A liszteket összekeverem, majd hozzáadom a sót, az amarántot, az útifűmaghéjat és a sütőport. A vízhez hozzáadom az olajat, majd lassacskán a liszthez öntöm, s robotgéppel vagy kézimixer tésztakarjával összedolgozom. A kész masszából két kanál segítségével kisebb adagokat szaggatok, szilikon muffinformába ültetem, tetejét bevágom és tökmaggal megszórom.
A tepsit a 195 fokra előmelegített sütőbe tolom, s addig sütöm, amíg a tészták szépen meg nem színesednek, és a tűpróbát ki nem állják.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.