Mi magyarok jól tudjuk, hogy rántani nem csak a húst lehet. Bundázunk mindent, legyen az hús, belsőség, zöldség vagy gyümölcs, és ha nem is a legegészségesebb fogások ezek, a mennyei ízek mindenért kárpótolnak!
A nyári szezonban nem hiányozhatnak az asztalról a tökös ételek. A friss, zsenge tökből főzött, kaporral bőven megfűszerezett főzeléknek nincsen párja, ahogyan a rántott patisszon is mennyei csemege lehet, ha már besokalltunk és nem kívánjuk a húsokat, halakat. Ha szeretnénk feldobni a vasárnapi ebédnél a frissensülteket tartalmazó tálat, akkor készítsünk rántott patisszont, de ne úgy bundázzuk, ahogy megszokásból tennénk!
A rántott ételek is unalmassá válhatnak, ám szerencsénkre számtalan bundavariáció létezik, melyek közül az egyik legfinomabb a palacsintatésztás változat. Ez a verzió nem fog úgy ropogni mint a bécsi panír, de isteni puha lesz, ráadásul kedvünk szerint ízesíthetjük. Az elkészítése pedig nem bonyolult, sőt kevesebb kosszal és mosogatnivalóval jár, mint a hagyományos panír. Szinte bármilyen húshoz vagy zöldséghez használhatjuk, mi most palacsintatésztában sült patisszont készítettünk.
Így készül a palacsintatésztában sült patisszon
Hozzávalók:
1 nagy fej patisszon
2 egész tojás
só
2 tk. kakukkfű
20 dkg liszt
1 dl tej
1 dl szóda
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A patisszont megmossuk, a kalapját és az alját levágjuk. Meghámozzuk, majd felszeleteljük kb. 1 centiméteres szeletekre. A magokat, magházat kivágjuk, és nagyobb darabokra vágjuk, majd egy tálba tesszük, megsózzuk, és 1/2 óráig állni hagyjuk.
Ezalatt összeállítjuk a palacsintatésztát a bundázáshoz. Egy keverőtálba törjük a tojásokat, sózzuk, hozzáadjuk kakukkfüvet (más friss zöldfűszert is adhatunk hozzá, pl. kaprot vagy petrezselymet), összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a szódát, és alaposan összekeverjük. Akkor jó az alap, ha sűrű krémlevesállagú lesz. Ha híg, adjunk hozzá még lisztet, ha sűrű, adjunk hozzá még folyadékot.
Ha a tésztát kikevertük, leöntjük a patisszon kiengedett levét, majd a darabokat belekeverjük a tésztába. Egy vastag, magasabb falú edényben közepes lángon olajat hevítünk nagyjából 180 fokig, ebbe helyezzük a kicsit lecsepegtetett patisszondarabokat, egyszerre csak annyit, amennyi kényelmesen elfér az edényben. Időnként megforgatva, nagyjából 2-3 perc alatt készre sütjük. Az elkészült pirosra sült darabokat lecsepegtetjük, és papírtörlőre helyezzük.
Miután az összes patisszon elkészült, már tálalhatjuk is. Kiválóan illik hozzá a tartármártás, amihez nyugodtan adjunk zöldfűszereket, vagy remuládmártással is fogyaszthatjuk. Köretként rizst vagy akár tepsis burgonyát is készíthetünk mellé.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.