Ugyan az elmúlt években enyhébbek a telek, és viszonylag ritkán süllyed tartósan mínusz tíz fok alá a hőmérséklet, jobb felkészülni, és megvédeni a fügefát.
A füge a Földközi-tenger környékének minden országában fontos gyümölcs, de Kis-Ázsiában is termesztik, és mára Amerikában is elterjedt. A fügefa (Ficus carica) az eperfafélék családjába tartozik (Moraceae), rokona tehát a lakásokban gyakori ficus, a gumifa és az eperfa is. A füge 3-10 méteres cserjéjén júliustól októberig teremnek a 3-5 cm nagyságú körte vagy csepp alakú termések. Húsa pirosas, lédús, apró magvakkal teli. Itthon a buda-vidéki domboldalakon, Budafok, Nagytétény, Érd, Diósd és Törökbálint környékén vannak régi hagyományai a fügének. Kisebb ültetvények a balatoni szőlőhegyek lejtőin is találhatók. Szépen díszlő példányai mediterrán hangulatot árasztanak. Arról hogy hogyan szaporíthatod a fügefát, itt olvashatsz, gondozásáról pedig ebben a cikkünkben írtunk.
Segíti a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, kiegyenlíti az esetleges túlzott savképződést, mely reumát és fejfájást okozhat. Káliumtartalma adja tápértékét, emiatt jó hatással van a szívre és a keringésre. A benne található B-vitaminok segítik a táplálékok felszívódását. Cinktartalma miatt prosztataproblémákra lehet gyógyír.
A füge mediterrán vidékről származik, ezért sajnos -15 foknál alacsonyabb hőmérséklet hatására már könnyen elfagyhat. A fagyás utáni tavasszal akár ki is hajthatnak a növények, mintha semmi nem történt volna velük, azonban termésérése akár több évig is elmaradhat. Hogy ezt elkerüld, Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos a következőket tanácsolja:
Jól illik édes ételekhez, de nyers sonka és szalámi mellé, sajtokhoz is kiváló. Az olaszok mozzarellával és pármai sonkával fogyasztják héjastól. Salátákba kitűnő, párolva isteni köretet készíthetünk belőle. Dzsemet, lekvárt és bort, pálinkát is készíthetünk belőle, hiszen igen magas a cukortartalma. A fügebor kellemes, jellegzetes ízű, magas alkoholtartalmú ital. Termőhelyein mindenféle finomság készül belőle: fügerétes, fügesajt, fügepogácsa, fügekalács.
Hozzávalók:
Elkészítés:
(Forrás. Agrofórum)
Kiemelt kép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.