Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus grízgaluska leves
Tojásos nokedli fejes salátával
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos
Farsangi szalagos fánk
Kínai szezámmagos csirke
Vadas marha
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dödölle - az eredeti recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Ajánló

Szent Márton dugóhúzóval: bor, libasült, fesztiváli hangulat

Márton napja a magyar kultúrában és hagyományokban mélyen gyökerező keresztény ünnepek egyike. De ki volt Szent Márton, miért ünnepeljük őt éppen november 11-én, és hogyan kapcsolódik mindez az újborhoz?

Magyarországon nemcsak az ételek, hanem az újbor ünnepe is Szent Márton napja. Ez idő tájt vannak az év utolsó szép őszi napjai, amikor a hagyomány szerint befejeződött a betakarítás, véget ér a szüreti időszak, és beérnek az újborok. „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. A népi megfigyelés szerint a szüretet követően általában Márton napjára erjedtek ki az újborok, innen ered a libaételekkel történő párosításuk.

bor
Az újbor az adott évben szüretelt szőlőből készül
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Az újbor fő jellemzője, hogy az adott évben szüretelt szőlőből készül, még novemberben palackozzák és hozzák forgalomba a borászatok. Az újbor lehet fehér-, rozé- és vörösbor is, de közös jellemzőjük, hogy általában korai érésű szőlőfajtákból készülnek, reduktív eljárással. Friss, könnyed, gyümölcsös ízviláguk annak köszönhető, hogy nem érlelik őket hosszan, hamar palackba kerülnek. A Márton-napon kóstolt fiatal borokról elmondható, hogy az év időjárásának és termésének lenyomatai.

A magyar–francia szent

Szent Márton 316-317 körül született az ősi Savaria városában, a mai Szombathelyen. Katonaként szolgált a római légióban, amikor a legenda szerint a mai Franciaország területén egy fázó koldus kért tőle segítséget. Szent Márton kettévágta a köntösét, és a felét odaadta a koldusnak, aki a legenda szerint maga Jézus Krisztus volt.

Márton otthagyta a légiót, megkeresztelkedett, majd pap, később Tours püspöke lett. Ám ez nem volt ilyen egyszerű, ugyanis Márton a felelősség súlyát megérezve, elmenekült a felszentelés elől. Egy libákkal teli ólba rejtőzött el, de a madarak hangos gágogása leleplezte a hollétét. Ezután már nem tudta elkerülni a sorsát, 397. november 8-án bekövetkezett haláláig püspök maradt.

A legenda szerint három nappal később, november 11-én temették el, így lett november 11-én Márton napja, és vált az ünnepi hagyományok részévé a libasült fogyasztása.

Libasült
Ha Márton-nap, akkor a libasült sem hiányozhat
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Márton, az időjós

Érdekesség a libaevéssel kapcsolatban, amiről 1455-ben Johannes Hartlieb hercegi udvari orvos így írt: 

Amikor Márton napján elfogyasztják a libát, a legidősebb és legbölcsebb megtartja a mellcsontot, és reggelig hagyva, hogy megszáradjon, körös-körül megvizsgálja azt. Ezáltal megjósolják, hogy a tél zord vagy enyhe, száraz vagy nedves lesz-e. Annyira bíznak e jóslásokban, hogy még fogadásokat is kötnek, hogy azok mennyire pontosan válnak be.

Ahol pedig nem volt kéznél libacsont, a népi megfigyelés alapján úgy tartották és tartják sokan a mai napig: karácsony napján az időjárás a Márton-napi ellenkezője lesz, tehát ha november 11. sáros, akkor december 25. jeges lesz, és fordítva.

Szent Márton hagyománya

Számos esemény kapcsolódik a Márton-naphoz Európa-szerte, az újborok palackjait sok országban hivatalosan először ekkor bontják ki: az emberek összegyűlnek, hogy megünnepeljék az idei nedűket, és emlékezzenek a szeretet és segítőkészség példáját adó Szent Mártonra.

Az újbor ünnepének részeként sok pincészet és borvidék szervez kóstolókat és fesztiválokat, ami kiváló alkalom a borászok számára, hogy bemutassák új boraikat és évjárataik jellegzetességeit.

Hirdetés

Libabőr Fesztivál 2024

November 1. és 17. között tartják országosan az immár második alkalommal megrendezett Libabőr Fesztivált. Az eseménysorozat egy egész héten át tartó ünneplése az újboroknak és a kultúránk részét képező, a Márton-naphoz kapcsolódó gasztronómiai hagyományoknak. A Libabőr Fesztivál honlapján borvidékenként térképes és listanézeti kereső segíti a tökéletes helyszínek megtalálását. A közel száz borászat, étterem és szálloda számos ajánlata között biztosan megtalálja mindenki a számára tökéletes kikapcsolódási lehetőséget. A helyszíneken pedig kedvezmények, újborkóstolók, pincetúrák, libás menüsorok és egyéb érdekes programok várják a látogatókat.

Ha valakinek nincs ideje ezekben a napokban elutazni, otthonában is kapcsolódhat a fesztiváli hangulathoz, ugyanis számos borászat 20-25%-os kedvezményt nyújt online vásárlás esetén. Érdemes többször visszalátogatni a fesztivál honlapjára, mert az ajánlatok köre folyamatosan bővül. A legtöbb ajánlat a Balaton környékén, Tokajnál, Villányban, Pannonhalmán, illetve Budapesten és agglomerációjában található, így ezekre a helyszínekre többnapos kirándulást is érdemes tervezni. 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.