Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Érdekességek

Erre figyelj oda, ha mézet választasz: hatalmas különbség lehet az ízükben

A méz sokak számára gyógyszer /Fotó: Shutterstock
Az emberiség nagyon régóta fogyasztja a mézet, sőt nemcsak mint konyhai alapanyag ismert, hanem bizony gyógyszerként is népszerű. Nem mindegy azonban, hogy milyen virágból és melyik kontinensen alkották meg a méhek, sőt az is rengeteget számít, hogy hőkezelték-e.

A méz ízesítheti a süteményeinket, kerülhet egyszerűen a teába, de akár húsos ételeket is feldobhatunk vele. Sokan orvosságként tekintenek a mézre, melynek számtalan jótékony tulajdonsága ismert, hiszen magas az antioxidáns tartalma, sőt fertőtlenítő hatása miatt is kedvelt, elsősorban az őszi-téli időszakban. Nem mindegy azonban az, hogy milyen mézet veszünk, hiszen ízében és egészségre gyakorolt hatását tekintve is nagyok lehetnek a különbségek.

Mézzel sütni-főzni is lehet /Fotó: Shutterstock
Mézzel sütni-főzni is lehet /Fotó: Shutterstock

A Daily Meal cikke szerint a boltok polcain sok a pasztörizált méz. A pasztörizálás egy jól ismert eljárás, melynek során az élelmiszert felmelegítik és így elpusztítják a benne található káros baktériumokat. Ezt a leggyakrabban a tejnél alkalmazzák, mely így nemcsak biztonságosan fogyasztható, de hosszabb ideig is eltartható élelmiszerré válik. Ugyanezt csinálják egyes gyártók a méznél is, ám nem a hosszú eltarthatóság az oka.

A méz sokak számára gyógyszer /Fotó: Shutterstock
A méz sokak számára gyógyszer /Fotó: Shutterstock

Ha a mézet felmelegítik, majd hirtelen lehűtik (azaz pasztörizálják), akkor feloldják benne az apró cukorkristályokat, így a méz hosszabb ideig megőrzi folyékony állagát, és csak lassan válik kristályossá.

A gyártók mindezt azért teszik, mert esztétikusabb látvány a folyékony méz, mint a már kikristályosodott termék. A pasztörizálás nem szükségszerű, sőt ronthat a méz összetételén és ízén, gyengíti az egészségre gyakorolt pozitív hatását és kiöli belőle a szerves anyagokat, enzimeket – írják az andomeheszet.hu cikkében. Ha a mézet nem pasztörizálják, akkor azt nyers méznek nevezik.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.