Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Érdekességek

Erre figyelj oda, ha mézet választasz: hatalmas különbség lehet az ízükben

Az emberiség nagyon régóta fogyasztja a mézet, sőt nemcsak mint konyhai alapanyag ismert, hanem bizony gyógyszerként is népszerű. Nem mindegy azonban, hogy milyen virágból és melyik kontinensen alkották meg a méhek, sőt az is rengeteget számít, hogy hőkezelték-e.

A méz ízesítheti a süteményeinket, kerülhet egyszerűen a teába, de akár húsos ételeket is feldobhatunk vele. Sokan orvosságként tekintenek a mézre, amelynek számtalan jótékony tulajdonsága ismert, hiszen magas az antioxidáns tartalma, sőt fertőtlenítő hatása miatt is kedvelt, elsősorban az őszi-téli időszakban. Nem mindegy azonban az, hogy milyen mézet veszünk, hiszen ízében és egészségre gyakorolt hatását tekintve is nagyok lehetnek a különbségek.

Mézzel sütni-főzni is lehet /Fotó: Shutterstock
Mézzel sütni-főzni is lehet /Fotó: Shutterstock

A Daily Meal cikke szerint a boltok polcain sok a pasztörizált méz. A pasztörizálás egy jól ismert eljárás, amelynek során az élelmiszert felmelegítik és így elpusztítják a benne található káros baktériumokat. Ezt a leggyakrabban a tejnél alkalmazzák, amely így nemcsak biztonságosan fogyasztható, de hosszabb ideig is eltartható élelmiszerré válik. Ugyanezt csinálják egyes gyártók a méznél is, ám ennek nem a hosszú eltarthatóság az oka.

A méz sokak számára gyógyszer /Fotó: Shutterstock
A méz sokak számára gyógyszer /Fotó: Shutterstock

Ha a mézet felmelegítik, majd hirtelen lehűtik (azaz pasztörizálják), akkor feloldják benne az apró cukorkristályokat, így a méz hosszabb ideig megőrzi folyékony állagát, és csak lassan válik kristályossá.

A gyártók mindezt azért teszik, mert esztétikusabb látvány a folyékony méz, mint a már kikristályosodott termék. A pasztörizálás nem szükségszerű, sőt ronthat a méz összetételén és ízén, gyengíti az egészségre gyakorolt pozitív hatását és kiöli belőle a szerves anyagokat, enzimeket – írják az andomeheszet.hu cikkében. Ha a mézet nem pasztörizálják, akkor azt nyers méznek nevezik.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.