Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Érdekességek

Meglepően jól illenek egymáshoz ezek az ízek. Szerinted melyik páros a legfurább?

Az édes-savanyú mártás két ellentétes ízvilág kombinációja, mégis szuper finom a végeredmény. És nem ez a párosítás az egyetlen, ami jól működik együtt.

Ha unalmassá váltak a megszokott ételek, jöhet egy kis kísérletezés a konyhában. Az eltérő ízek kombinálásával meglepően finom fogások születhetnek.

Vannak olyan ízkombinációk, amikről elsőre nem is gondolnánk, mennyire finomak lehetnek (Fotó: Shutterstock)
Vannak olyan ízkombinációk, amikről elsőre nem is gondolnánk, mennyire finomak lehetnek (Fotó: Shutterstock)

Édes és…

sós: mint például a sós karamellás öntet a süteményeken, vagy a sült baconből készített dzsem,
keserű: az étcsokoládéba mártott eper, vagy a vaníliával ízesített eszpresszó,
csípős: például a mézzel megbolondított csiliszósz, de jól illik egymáshoz a jalapeno és az ananász is,
füstös: például egy mézes-mustáros pácban elkészített sült lazac,
savanyú: az édes krémsajt, például a mascarpone, fanyar gyümölcsökkel (málna, áfonya), citommal meglocsolva.

Fűszeres és…

gyümölcsös: például sült hús gyümölcsös szósszal tálalva, vagy gyümölcsös salátával fogyasztva,
savanyú: például a curry és a savanyított citrom egy indiai fogásban, vagy a fokhagyma és a savanyított káposzta egy jó magyarosban.

A sajtok, a dió és a gyümölcsök remekül illenek egymáshoz (Fotó: Shutterstock)
A sajtok, a dió és a gyümölcsök remekül illenek egymáshoz (Fotó: Shutterstock)

Klasszikus párosok

Ha az extrább ízkombinációk nem is nyerik el mindenki tetszését, ezek a párosok garantáltan ízleni fognak.

Dió és sajt: a legtöbb olajos mag jól illik például a camembert-hez, a cheddar sajthoz vagy akár a parmezánhoz.
Gyümölcs és sajt: ugyanilyen jól párosíthatók a sajtok például almával vagy szőlővel, együtt diétás vacsorának is kiválóak.
Gyümölcs és sonka: a sós és édes klasszikus kombinációja, ha például fekete-erdei sonkába tekerünk körtét, szilvát vagy például datolyát.

+1 tipp

A sonkába tekert datolyába tehetünk sajtot is, ha pedig pikánsabb ízekre vágyunk, a datolya helyett jalapeñót használjunk.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.