Káposztás tészta egyszerűen
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kínai szezámmagos csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Zsemlegombóc
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Epres blondie
Finomfőzelék
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Rakott zöldbab darált hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
Mézes-mustáros csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Az édes-savanyú mártás két ellentétes ízvilág kombinációja, mégis szuper finom a végeredmény. És nem ez a párosítás az egyetlen, ami jól működik együtt.

Ha unalmassá váltak a megszokott ételek, jöhet egy kis kísérletezés a konyhában. Az eltérő ízek kombinálásával meglepően finom fogások születhetnek.

Vannak olyan ízkombinációk, amikről elsőre nem is gondolnánk, mennyire finomak lehetnek (Fotó: Shutterstock)
Vannak olyan ízkombinációk, amikről elsőre nem is gondolnánk, mennyire finomak lehetnek (Fotó: Shutterstock)

Édes és…

sós: mint például a sós karamellás öntet a süteményeken, vagy a sült baconből készített dzsem,
keserű: az étcsokoládéba mártott eper, vagy a vaníliával ízesített eszpresszó,
csípős: például a mézzel megbolondított csiliszósz, de jól illik egymáshoz a jalapeño és az ananász is, 
füstös: például egy mézes-mustáros pácban elkészített sült lazac vagy csirkemell, 
savanyú: az édes krémsajt, például a mascarpone, fanyar gyümölcsökkel (málna, áfonya), citommal meglocsolva.

Fűszeres és…

gyümölcsös: például sült hús gyümölcsös szósszal tálalva, vagy gyümölcsös salátával fogyasztva,
savanyú: például a curry és a savanyított citrom egy indiai fogásban, vagy a fokhagyma és a savanyított káposzta egy jó magyarosban.

A sajtok, a dió és a gyümölcsök remekül illenek egymáshoz (Fotó: Shutterstock)
A sajtok, a dió és a gyümölcsök remekül illenek egymáshoz (Fotó: Shutterstock)

Klasszikus párosok

Ha az extrább ízkombinációk nem is nyerik el mindenki tetszését, ezek a párosok garantáltan ízleni fognak.

  • Dió és sajt: a legtöbb olajos mag jól illik például a camembert-hez, a cheddar sajthoz vagy akár a parmezánhoz.
  • Gyümölcs és sajt: ugyanilyen jól párosíthatók a sajtok például almával vagy szőlővel, együtt diétás vacsorának is kiválóak.
  • Gyümölcs és sonka: a sós és édes klasszikus kombinációja, ha például fekete-erdei sonkába tekerünk körtét, szilvát vagy például datolyát.

+1 tipp

A sonkába tekert datolyába tehetünk sajtot is, ha pedig pikánsabb ízekre vágyunk, a datolya helyett jalapeñót használjunk.

A legelterjedtebb páros

Az egyik leggyakrabban párosított ízesítők a méz és a mustár, amit többnyire húsok pácolásához használunk, és milyen jól tesszük. Ahogy arról egy korábbi cikkünkben írtunk, még a szárazabb húsfajták, például a csirkemell is puha és szaftos marad, ha savas kémhatású pácban hagyjuk pihenni egy kis ideig. A mustár és a méz együttesen hozzájárul a hús puhaságához, a nedvesség megtartásához, így az garantáltan nem szárad ki sütéskor. 

De ugyanilyen jól működik még a citrom, sőt, fűszeres-olívaolajos pácban is pihentethetjük a csirkét, hogy különlegesen finom fogást kapjunk végeredményül. 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.